ALRO Slatina, selectată de către CE Oltenia pentru a construi împreună centrala electrică pe gaze naturale de la Işalniţa

DCBusiness Team |
Data publicării:

ALRO, selectată de CE Oltenia pentru construcţia centralei electrice de 850 MW la Işalniţa.

Compania ALRO Slatina a fost selectată de către Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru a construi împreună centrala electrică pe gaze naturale de 850 de MW la Işalniţa.

Potrivit unui comunicat de presă al CE Oltenia, ALRO - unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi vertical, după capacitate, din Europa - a fost selectat în urma unui proces angajant de selecţie.

Asocierea urmează să fie aprobată de organele corporative ale celor două companii.

Conform sursei citate, în etapa finală au participat nouă companii, confirmând interesul crescut pentru investiţii în domeniul surselor de energie cu un impact redus asupra mediului. Proiectul Işalniţa face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 şi care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze şi a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic şi a tranziţiei la surse de energie mai puţin poluante, precum şi restabilirea viabilităţii companiei. Participaţia ALRO va fi de 40,1% din capitalul social al societăţii mixte (SPV) înfiinţate pentru implementarea proiectului Işalniţa.

"Ne bucurăm să avem ALRO alături de noi pentru realizarea centralei de la Işalniţa. E o etapă importantă a Planului de Restructurare a CE Oltenia şi un efort comun prin care două mari companii susţin şi contribuie la tranziţia energetică a României", a transmis, citat în comunicatul de presă, Daniel Burlan, preşedintele Directoratului CE Oltenia, Daniel Burlan.

În context, preşedintele Consiliului de Administraţie al ALRO, Marian Năstase, a punctat că efortul este unul complex, dar proiectul va fi unul de succes în final.

"Este un efort complex, dar suntem încrezători că va fi un proiect de succes având un partener puternic, CE Oltenia, care înţelege noile realităţi ale pieţei energetice şi demonstrează că ştie să se adapteze la acestea", a spus Marian Năstase.

Noua centrală va fi amplasată lângă centrala electrică pe cărbune deţinută de CE Oltenia la Işalniţa. Construirea centralei pe gaz va avea ca efect reducerea anuală a emisiilor de CO2 cu peste 3.000 kt, ceea ce reprezintă 10% din obiectivul Planului Naţional Integrat pentru Energie şi Schimbări Climatice. Se estimează că, în perioada construcţiei, vor fi create peste 1.000 de locuri de muncă, iar în faza operaţională vor fi disponibile până la 80 de locuri noi de muncă.

Pe lângă aportul celor doi parteneri, proiectul de la Işalniţa va beneficia de finanţare din Fondul pentru Modernizare în proporţie de 50% din valoarea totală a investiţiei, în sumă de 506 milioane euro, precum şi de o finanţare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat, în luna august, o bancă comercială importantă să acţioneze în rol de aranjor al sindicalizării.

Proiectul se află în stadiu avansat de autorizare, iar licitaţia pentru selecţia unui Owner's Engineer se află în stadiu final. Conform estimărilor curente, centrala va furniza energie electrică sistemului energetic naţional începând cu 2026. Documentele tranzacţiei privind asocierea CE Oltenia cu Tinmar Energy nu au fost aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor CE Oltenia.

În cadrul procesului desfăşurat pentru selectarea investitorilor în vederea implementării celor opt parcuri fotovoltaice şi a celor două centrale pe gaze naturale (CCGT) prevăzute în Planul de Restructurare a CE Oltenia, Tinmar Energy SA fusese desemnat investitor selectat pentru patru parcuri fotovoltaice de putere instalată maximă totală de 280 MW şi pentru CCGT Turceni, grup pe gaze naturale de 475 MW. Documentele tranzacţiei rezultate în urma negocierilor dintre CE Oltenia şi Tinmar Energy, derulate de la începutul anului, au fost înaintate Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia şi Adunării Generale a Acţionarilor, conform competenţelor prevăzute de Actul constitutiv al societăţii. Documentele nu au fost avizate de Consiliul de Supraveghere, iar Adunarea Generală a Acţionarilor CE Oltenia a adoptat o hotărâre conform căreia nu s-au aprobat documentele tranzacţiei şi, inclusiv, nu s-a aprobat constituirea de societăţi pe acţiuni având acţionari CE Oltenia şi Tinmar Energy, pentru realizarea celor patru parcuri fotovoltaice şi a centralei electrice pe gaze naturale de la Turceni.

Aceeaşi sursă arată că CE Oltenia va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investiţiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcţiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României creşte cu 30%. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Işalniţa, Tismana, Roşia şi Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia (depozite închise de zgură şi cenuşă, respectiv halde interioare). Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entităţi juridice separate, într-o structură de participaţie de 50% - 50%.

"Intenţia este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entităţi către cei doi parteneri, în proporţie egală. Pe lângă aportul celor doi parteneri, parcurile fotovoltaice vor beneficia de finanţare din Fondul pentru Modernizare în proporţie de 70% din valoarea investiţiilor, precum şi din alte surse. Conform estimărilor curente, parcurile vor furniza energie electrică sistemului energetic naţional începând cu 2024. Proiectele se află în stadiu avansat de autorizare, iar echipele de proiect împreună cu compania Ramboll, în calitate de Owner's Engineer, pregătesc licitaţia pentru selectarea contractorului general (EPC). Parteneriatele deja încheiate şi cele ulterioare - pentru construirea de parcuri fotovoltaice şi centrale pe gaze - vor conduce la înfiinţarea de SPV-uri - companii de proiect care vor sta la baza dezvoltării proiectelor noi. Măsura constituirii de societăţi mixte (SPV) a reprezentat un element obligatoriu al Planului de Restructurare a CE Oltenia, pentru a fi evitată denaturarea concurenţei şi pentru asigurarea contribuţiei proprii la costul total de restructurare de 3,94 miliarde euro", se mai precizează în comunicatul CE Oltenia.

În aprilie 2022, Comitetul de Investiţii al Fondului de Modernizare a aprobat solicitarea României de finanţare pentru viitoarele centrale pe gaze ale CE Oltenia şi, de asemenea, a confirmat finanţarea pentru proiectele fotovoltaice. Aproximativ 895 de milioane de euro vor fi alocate de la Fondul pentru Modernizare pentru aceste proiecte de investiţii. În afara finanţării din Fondul de Modernizare, proiectele vor beneficia de finanţare bancară, precum şi de contribuţia proprie a CE Oltenia şi a partenerilor săi.

Construirea de capacităţi noi de producţie a energiei electrice, mai puţin poluante, este de importanţă strategică pentru România, de aceea proiectele de transformare a CE Oltenia au fost incluse în Planul Naţional Integrat pentru Energie şi Schimbări Climatice, precum şi în Strategia Energetică Naţională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9751
Diferența -0.0005
Zi precendentă 4.9756
USD
Azi 4.5879
Diferența 0.0107
Zi precendentă 4.5772
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 19-05-2024
EUR flag1 EUR = 4.9751 RON
USD flag1 USD = 4.5879 RON
GBP flag1 GBP = 5.8059 RON
CHF flag1 CHF = 5.0460 RON
AUD flag1 AUD = 3.0532 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3641 RON
HUF flag1 HUF = 0.0128 RON
JPY flag1 JPY = 0.0294 RON
NOK flag1 NOK = 0.4276 RON
SEK flag1 SEK = 0.4268 RON
XAU flag1 XAU = 351.6538 RON
Monede Crypto
1 BTC = 307456.74RON
1 ETH = 14125.73RON
1 LTC = 379.24RON
1 XRP = 2.36RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17362.79 1.00%
BET-BK 3200.10 1.60%
BET-FI 59256.97 0.72%
BET-NG 1238.88 1.07%
BET-TR 36708.39 0.99%
BET-TRN 35805.45 0.99%
BET-XT 1476.03 1.07%
BET-XT-TR 3080.53 1.06%
BET-XT-TRN 3010.18 1.06%
BETAeRO 1051.33 1.62%
BETPlus 2564.36 1.00%
RTL 38110.32 1.02%

Opinii

Prof. Mircea Coșea

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13...

Parc industrial / FOTO: Freepik

Șanse bune pentru România. Parcurile industriale, o miză de 10 miliarde de euro

România are toate șansele să devină un...

Bogdan Chirieac

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel