Vine un nou val de scumpiri a polițelor RCA. Află toate detaliile de la un expert din piață

Simona Haiduc |
Data actualizării: | Data publicării:
Conducătorii auto trebuie să știe neapărat două aspecte esențiale
EXCLUSIV
Conducătorii auto trebuie să știe neapărat două aspecte esențiale

Zeciu Diana, director adjunct la AUST Insurance Broker de Asigurare a vorbit în exclusivitate pentru DCBusiness despre ultimele schimbări apărute pe piața de asigurări, a explicat cum este cu decontarea directă și ce se va întâmpla cu prețurile la polițele de asigurare auto în următoarele luni.

Ce se întâmplă acum pe piața asigurărilor?

Situația se stabilizase, oarecum, pe piața, dar a venit 9 februarie cu vestea nefericită a falimentului a grupului City Insurance, un faliment declarat înainte să expire toate polițele. Ceea ce a fost și o premieră pentru toată lumea. Din experiențele anterioare, cu Astra și Carpatica, falimentul se declara după ce expirau toate polițele, cam după un an de zile, cel mai devreme. Spun că a fost o premieră nefericită atât pentru noi, cât și pentru clienți, pentru că rămân fără polițe înainte de termen. Probabil s-a procedat astfel din cauze financiare, pentru că nu toate solicitările de plată, foarte multe la număr, se mai pot susține din punct de vedere financiar de către Fondul de Garatare a Asiguraților (FGA). Cam asta se întâmplă acum. Se instalase liniștea, dar a venit iar tăvălugul peste noi. Clienții sunt derutați, încă nu știu ce trebuie să facă, ce pași să urmeze.

Asigurătorii au luat și alte măsuri, au impus noi reguli?

Da, de la 1 februarie s-au schimbat anumite valori la rate în sensul că s-a schimbat suma minimă pentru încadrare. De exemplu, dacă înainte se putea plăti în rate începând de la 700 de lei, acum este de la 1000 de lei în sus. Sau, dacă înainte puteai să plătești o poliță de 1200 de lei în patru rate, acum ea poate fi achitată doar în două. Cu toate acestea, considerăm că această modalitate de plată este o facilitate, pentru că una este să plătești pe loc o poliță RCA de 1200 de lei și alta este să plătești acum doar 600 de lei și peste două luni alti 600 de lei. O facilitate pe care o oferă doar trei companii din cele opt care activează pe piață. De asemenea, s-au mai introdus cateva verificari si aprobari suplimentare pentru polite cu sume foarte mari dar nu consideram sa fie in neregula, fiecare asigurator are dreptul sa verifice ce preia in asigurare.

Noile reguli au fost anunțate din timp?

Nu. Ele au fost anunțate din momentul în care s-a și trecut la implementarea lor. Ceea ce ne-a salvat pe noi, brokerii de asigurări, a fost faptul că, potrivit legii, oferta este valabilă 10 zile. Cu alte cuvinte, ceea ce am discutat până atunci cu clienții am putut să și aplicăm, mă refer la numărul de rate. Dacă unui client i-am trimis o ofertă cu un număr de rate pe 31 ianuarie, am putut să o menținem încă 10 zile, chiar dacă s-au schimbat regulile companiei. O normă valabilă pentru orice situație, inclusiv la modificările de preț. Așa s-a procedat mereu.

Ce trebuie să știe conducătorii auto?

Sunt două aspecte aici. În primul rând că polițele la City mai sunt valabile până pe 10 mai. Este un aspect pe care vreu în mod deosebit să îl subliniez, pentru că din experiența noastră, din informările trimise clienților, din discuțiile cu aceștia, este clar că nu toți sunt de acord să accepte acest lucru. Pe considerentul că, dacă pe poliță scrie 17 august, sunt asigurați până atunci. Dar nu este așa. Pe de altă parte, trebuie să știe că își pot recupera banii dacă denunță polița până pe 10 mai, dar trebuie să facă altă poliță. Una nouă. În ceea ce ne privește, noi vom aduce la cunoștința clienților noștri care este procedura. Sunt convinsă că nu toți o să-și facă altă poliță până pe 10 mai, dar trebuie să știe, și insist pe acest lucru, că din 11 mai nu mai sunt asigurați. Toate aceste reguli se regăsesc în ghidul postat pe site-ul ASF pentru asigurații de la City și, de asemenea, și pe BAAR (Biroul Asigurătorilor Auto din România) au fost actualizate datele. Noi, la Aust am făcut o informare către toți clienții, am făcut proceduri și tot ce trebuie, urmează să facem și o pagină specială pentru toți cei care caută aceste informații.

Prețurile au mai crescut?

Din statistica noastră, cam din decembrie prețurile au rămas, în general, aceleași. Există diferențe, dar foarte mici. De exemplu, din septembrie până în octombrie, se dublase prețul mediu pe poliță. Se poate spune că prețurile au început să se stabilizeze. Nu mai există creșteri bruște, eventual de câțiva lei. Nu mai sunt salturi majore.

Există indicii că prețurile ar putea să scadă?

Singura posibilitate ca acest lucru să se întâmple ar fi apariția unor noi jucători pe piață. Dar în condițiile actuale nu sunt șanse ca prețurile să scadă. Dimpotrivă, este foarte posibil ca ele să crească, având în vedere că va veni valul de la City. În aprilie și mai, toți cei care au polițe la City vor trebui să își facă alte polițe, ceea ce ar putea conduce o creștere prețurilor. Iată de ce, proprietarii auto nu trebuie să lase totul pe ultima sută de metri. Pentru că atunci, pe 9, 10 mai, va fi o nebunie totală și, din cauza volumului foarte mare de muncă și la noi, brokerii, și la City pentru denunțare, dar și la FGA. Prin urmare, este posibil să apară unele întârzieri. De aceea nu trebuie să lase pe ultimul moment. Mai ales că se apropie luna mai, când lumea începe să se gândească la concedii.

Cum este cu decontarea directă?

Din experiența noastră am văzut că puțini sunt clienții care știu despre ce este vorba cu această decontare directă. Deci, chiar dacă achită o sumă în plus pentru clauza respectivă, îl ajută foarte mult dacă este parte păgubită într-un accident. Mai ales acum. Dacă un șofer este lovit de cineva cu asigurare la City, se duce la compania lui și își face mașina pe RCA-ul lui. După aceea compania lui recunopează banii de la FGA. Altfel spus, nu șoferul este cel care trebuie să aștepte. În plus, totul merge mai repede, pentru că este interesul companiei să-și păstreze clienții și să le asigure soluții cât mai rapide. Fără această decontare directă, dacă ești lovit de cineva cu poliță City, îți poți recupera banii și în doi ani, judecând după ritmul în care sunt rezolvate dosarele de daună. Cu decontare, te duci la compania unde ești asigurat, faci dosarul acolo, ei repară mașina, după care tot ei recuperează banii. Sunt niște condiții la decontare, dar nimic extraordinar. În caz de accident ușor, totul devine chiar simplu.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6386
Diferența -0.0181
Zi precendentă 4.6567
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 25-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6386 RON
GBP flag1 GBP = 5.8067 RON
CHF flag1 CHF = 5.0843 RON
AUD flag1 AUD = 3.0283 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3920 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0298 RON
NOK flag1 NOK = 0.4234 RON
SEK flag1 SEK = 0.4274 RON
XAU flag1 XAU = 346.8933 RON
Monede Crypto
1 BTC = 292318.08RON
1 ETH = 14356.56RON
1 LTC = 385.37RON
1 XRP = 2.39RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17020.63 0.43%
BET-BK 3124.25 0.19%
BET-FI 59736.61 -1.23%
BET-NG 1215.83 0.28%
BET-TR 35315.72 0.43%
BET-TRN 34501.74 0.43%
BET-XT 1448.32 0.28%
BET-XT-TR 2971.31 0.28%
BET-XT-TRN 2907.70 0.28%
BETAeRO 1056.66 -0.14%
BETPlus 2513.68 0.41%
RTL 37389.66 0.43%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel