Românii consumă de trei ori mai mulți struguri toamna decât în restul anului, fasolea atinge în această perioadă cel mai ridicat nivel de consum, iar carnea de porc rămâne un aliment de bază în meniul zilnic – acestea sunt doar câteva dintre concluziile Barometrului Gustului de sezon, realizat de Carrefour România în parteneriat cu NielsenIQ.
Analiza face parte din inițiativa Frigiderul cu Bun Gust, inclusă în programul internațional Act for Food al Carrefour, care oferă recomandări nutriționale dezvoltate de experți, cu scopul de a sprijini tranziția către un stil de viață sănătos, bazat pe produse de calitate și la prețuri accesibile. Pentru a începe această transformare, este esențial să înțelegem situația actuală: ce alimente se regăsesc în frigiderul românilor în funcție de anotimp și cum evoluează obiceiurile lor de consum.
”Analizăm constant tendințele de consum pentru a ne asigura că oferta noastră reflectă realitatea din piață și că putem încuraja o alimentație sănătoasă printr-un portofoliu puternic bazat pe produse locale, sănătoase și de origine curată. Suntem lideri ai gustului de sezon, curatoriat și livrat cu prospețime la raft cu ajutorul unei rețele extinse de peste 1500 producători locali pentru produsele proaspete și ultra-proaspete, marcă proprie și parte din programele originale Carrefour.
Mai mult, indiferent că vorbim de mărci proprii sau naționale, românii găsesc pe rafturile Carrefour tot ce au nevoie pentru un frigider plin de nutriție și gust pentru întreaga familie. Și ne bucură că față de dinamica pieței, clientul Carrefour pune în coșul său de cumpărături mai des versiuni bio ale produselor aflate în topul general de preferințe”, a declarat Narcis Horhoianu, Chief Marketing Officer & E-commerce și membru al Comitetului Executiv Carrefour România.
5 legume esențiale în alimentația românilor toamna aceasta
Toamna, obiceiurile de consum se schimbă odată cu oferta la raft, astfel că românii se îndreaptă tot mai mult către produse specifice sezonului. Similar cu perioada verii, românii sunt în căutarea produselor proaspete locale. Conform datelor NielsenIQ, care analizează întreaga piață de consum, în topul preferințelor de toamnă se numără legume precum:
- pătrunjel, ale cărui unități de vânzare cresc cu aproximativ 50% în perioada toamnei;
 - ridichi;
 - vinete;
 - țelină;
 - fasole, care a înregistrat cea mai mare creștere a volumului vândut față de restul anului.
 
4 fructe care completează perfect meniul zilnic toamna
Pentru o dietă echilibrată, fructele rămân esențiale în alimentația zilnică, iar în sezonul de toamnă preferințele consumatorilor se reflectă clar în cifrele de vânzări. Datele la nivel de piață arată că românii se orientează atât către produse locale de sezon, cât și internaționale:
- banane, în creștere cu aproximativ 15% în cantitățile de vânzare toamna comparativ cu restul anului;
 - mere;
 - struguri, care sunt de 3 ori mai cumpărați în perioada toamnei față de restul anului;
 - lămâi.
 
3 surse esențiale de proteine pentru o alimentație echilibrată
Proteinele continuă să fie o alegere constantă în alimentația românilor, jucând un rol important în menținerea unui echilibru nutrițional necesar pentru un stil de viață sănătos. În ceea ce privește românilor, produsele lactate rămân în top pe durata întregului an, fiind consumate de 4 ori mai mult decât carnea, urmate apoi de pui, porc, ouă și pește. Cu toate acestea, toamna se înregistrează creșteri semnificative pentru carnea de porc și ouă, în timp ce celelalte categorii se mențin la niveluri relativ constante comparativ cu restul anului.
În cazul cărnii de porc, comparativ cu perioada verii, atenția se îndreaptă tot mai mult către pulpă, în detrimentul cefei de porc, fiind frecvent folosită în mâncăruri de sezon, precum tocănițele. Pentru carnea de pui, potrivit datelor Carrefour, clienții preferă puiul hrănit cu porumb, crescut cât mai natural.
În ceea ce privește consumul de pește, la nivelul pieței sunt preferate sortimente precum somonul și păstrăvul. Aceeași tendință este vizibilă și în portofoliul Carrefour, cu un interes crescut pentru pește afumat, marinat și icre.
  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 1 BTC = 461804.40RON 
 1 ETH = 15546.41RON 
 1 LTC = 384.16RON 
 1 XRP = 10.05RON 





