Este vorba despre un anunț care a fost făcut de reprezentanți ai coaliției de guvernare și care spune că valabilitatea cardurilor de energie va fi extinsă, iar posibilitatea acordării voucherelelor pentru alimente din fonduri europene este luată în considerare.
Cardurile de energie vor rămâne valabile până la data de 31 martie 2024, iar ajutorul de 50 de euro pentru alimente ar putea continua și după jumătatea anului viitor, posibil finanțat din resurse europene.
Informațiile au fost comunicate de către ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, și de liderul PNL, Nicolae Ciucă.
Ciucă a menționat că sumele necheltuite din ajutorul de încălzire din 2023 (cele două tranșe de câte 700 de lei) se vor reporta, adică ar putea fi utilizate și în 2024, iar ajutorul de 50 de euro pentru alimente ar putea fi susținut prin fonduri europene și, parțial, din bugetul de stat.
Extinderea valabilității cardurilor de energie până în martie 2024 a fost confirmată de Adrian Câciu, subliniind importanța acestei măsuri pentru a susține gospodăriile vulnerabile în timpul iernii.
Beneficiarii ajutoarelor pentru facturile de energie sau încălzirea locuinței includ pensionari cu venituri lunare de până la 2.000 de lei, persoane cu handicap și familiile aflate sub anumite limite de venit, conform legilor și regulamentelor în vigoare.
Inițiativele de prelungire a acestor ajutoare sunt parte a eforturilor pentru a sprijini categoriile vulnerabile în societate și necesită modificări legislative pentru implementare.
Cea mai simplă metodă de a afla câţi bani mai ai pe cardul de energie
Beneficiarii cardurilor pentru plata facturilor au intrat în posesia celei de-a doua tranşe de 700 de lei.
Este, însă, dificil pentru mulţi dintre beneficiari să ţină evidenţa exactă a sumelor care au rămas pe card de la prima şi cea de-a doua tranşă. Pentru a veni în sprijinul tuturor celor care au aceste carduri cu care îşi pot plăti facturile la energie, gaze, lemne şi alte surse de încălzire, vă prezentăm un ghid succint.
Citește și:
Cardul de energie. Vestea zilei! Termenul până la care pot fi folosite, prelungit
Soldul cardului, adică suma de bani rămasă pe el, se poate afla astfel:
- prin dovada serviciilor de mandat poștal care are înscris soldul după fiecare plată efectuată de beneficiarul sprijinului, inclusiv în cazul în care plata s-a realizat prin intermediul poștașului, la domiciliul beneficiarului;
- prin accesarea site-ului Poștei Române (click aici) pentru afișarea electronică a soldului. Aici veţi găsi un ghid simplu, o aplicaţie în care veţi introduce datele personale şi veţi afla care este suma rămasă pe cardul de energie.
În cazul în care au nelămuriri românii pot suna la 0319966, numărul de call center-ul pentru care Poșta a mobilizat peste 50 de angajați, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.
Citește și:
Cardul de energie. Cum poți vedea câți bani mai sunt pe card
Când se poate face ultima plată
Sprijinul se poate folosi până la data de 27 decembrie 2023, pentru plata următoarelor servicii/produse: energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleți, brichete, combustibili lichizi sau solizi și orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor, atrage atenţia Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Sprijinul pentru compensarea facturilor la energie se acordă categoriilor de beneficiari eligibili pe baza listelor comunicate de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și verificate de Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații și Agenția Naționale de Administrare Fiscală.
Cardurile sunt emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, instituție care asigură și furnizarea de informații către public privind emiterea, distribuirea și utilizarea cardurilor de energie, inclusiv cu privire la sesizările formulate. Aceste informații, inclusiv motivul pentru care o persoană nu a primit cardul de energie, pot fi aflate la call-center-ul C.N. Poșta Română: 0319966.
Citește și:
Pot beneficia de ajutoarele pentru facturile la energie/ încălzirea locuinței următoarele categorii de persoane vulnerabile:
pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei
pensionarii cu pensie de invaliditate, cu venituri lunare realizate mai mici sau egale cu 2.000 lei;
persoanele (copii și adulți) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
În cazul în care la un loc de consum domiciliază sau au reședința mai mulți beneficiari de sprijin, ajutorul pentru compensarea prețului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum, cu condiția ca locul de consum să coincidă cu domiciliul/ reședința beneficiarului de sprijin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.