Tot mai multe obstacole se ridică între Rusia și China

Simona Haiduc |
Data publicării:
Se găsesc tot mai greu soluții
Se găsesc tot mai greu soluții

Mediul de afaceri din Rusia întâmpină tot mai multe dificultăți în efectuarea de plăți cu partenerii din China, relatează agenția Reuters. 

În ultimele luni, companiile și oficialii ruși au anunțat întârzieri în tranzacțiile efectuate după ce băncile chineze și-au sporit gradul de  conformitate pe fondul amenințărilor occidentale cu sancțiuni secundare pentru relațiile cu Rusia. Sursele agenției Reuters au declarat că problema s-a intensificat în august.

Băncile de stat chineze opresc „masiv” tranzacțiile cu Rusia, iar plăți în valoare de miliarde de yuani sunt blocate, a precizat sursa guvernamentală rusă sub acoperirea anonimatului.

China, cel mai mare partener comercial al Rusiei, a reprezentat anul treuct o treime din comerțul exterior al Rusiei, furnizând articole precum echipamente industriale vitale și bunuri de larg consum care ajută Rusia să reziste sancțiunilor occidentale. Este, de asemenea, o piață profitabilă pentru multe exporturi rusești de care depinde China, fie că vorbim de petrol, gaze naturale sau produse agricole.

După ce Trezoreria SUA a amenințat în iunie cu sancțiuni secundare împotriva băncilor chineze și a altor țări pentru relațiile lor cu Rusia, băncile chineze au început să adopte o poziție foarte strictă în privința tranzacțiilor, a declarat altă sursă de la una dintre cele mai importante platforme rusești de comerț electronic, care vând o mare varietate de bunuri de larg consum importate din China.

„În acel moment, toate plățile transfrontaliere către China s-au oprit. Am găsit soluții, dar a durat aproximativ trei săptămâni, ceea ce este un timp foarte lung, iar volumele comerciale au scăzut drastic în acest interval”, a precizat aceeași sursă Reuters.

Una dintre posibilele soluții constă în achiziția de aur, transferat apoi la Hong Kong unde poate fi vândut, banii astfel obținuți fiind depuși într-un cont bancar local, a explicat interlocutorul agenției de presă. 

Unele companii rusești au folosit lanțuri de intermediari din terțe țări pentru a procesa tranzacțiile realizate și a eluda verificările de conformitate efectuate de băncile chineze. Ca urmare, costurile de procesare a tranzacțiilor au crescut până la 6% din plăți, de la aproape zero anterior.

„Pentru multe întreprinderi mici, aceste creșteri de costuri echivalează cu închiderea afacerii. Lacătul pe ușă, asta reprezintă viitorul pentru acești mici antreprenori”, a adăugat altă sursă apropiată guvernului.

Kremlinul a recunoscut problema, subliniind, totodată, importanța pe care cooperarea economică o are pentru ambele țări. Se vor găsi soluții, au promis cei de la Kremlin. „La asemenea schimburi comerciale și într-un mediu atât de ostil, este imposibil să nu apară unele situații problematice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Cu toate acestea, spiritul de parteneriat care caracterizează relațiile noastre ne permite să discutăm și să rezolvăm problemele actuale într-o manieră constructivă”, a adăugat el, într-o declarație pentru Reuters.

Tranzacțiile cu China nu îi îngrijorează pe directorii de top ai Rusiei, deoarece plățile în zonele prioritare merg în continuare fără probleme și există voință politică de ambele părți, a adăugat o sursă bancară pentru Reuters. Acordurile bilaterale încheiate de companii mari, cum ar fi exportatorii ruși de materii prime și exportatorii chinezi de tehnologie vitală, încă funcționează bine, în timp ce companiile mai mici care vând bunuri de larg consum se confruntă cu probleme, au spus sursele.

Exportatorii ruși nu au avut dificultăți în a primi plăți pentru mărfurile importate de China, cum ar fi petrolul sau cerealele, a declarat pentru Reuters o altă sursă apropiată guvernului rus.

Comerțul bilateral dintre Rusia și China a crescut cu 1,6% la 137 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2024, potrivit datelor vamale oficiale chineze, după ce a atins un record de 240 de miliarde de dolari în 2023.

„Comerțul normal dintre China și Rusia respectă regulile OMC și principiile pieței, nu este îndreptat împotriva terților și nu este supus interferențelor sau constrângerii din partea terților”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

„Ne opunem ferm oricăror sancțiuni unilaterale ilegale și „jurisdicție pe termen lung” și vom lua toate măsurile necesare pentru a ne proteja drepturile și interesele legitime”, a adăugat diplomatul, în condițiile în care importurile Rusiei din China au scăzut cu mai mult de 1%, până la 62 de miliarde de dolari, între ianuarie și iulie 2024.

Banca centrală rusă prezice că importurile totale ale țării din întreaga lume vor scădea cu 3% în acest an. După ce președintele rus Vladimir Putin a vizitat China în mai, unele bănci locale chineze fără operațiuni globale au preluat controlul plăților bilaterale. Ele nu pot fi sancționate, dar pentru a face față noului lor rol au fost nevoite să-și adapteze sistemele informatice și să angajeze personal competent. 

„Până când problemele legate de plăți nu vor fi rezolvate la nivel de stat, nu ne putem aștepta la un aflux dinamic de investiții din China”, a declarat Kirill Babaev, directorul Institutului pentru China al Academiei de Științe a Rusie..

Un studiu realizat în colaborare cu Babaev și publicat luna aceasta evidențiază riscurile cu care se confruntă sectorul industrial rus. „În situația actuală, problemele de plată cu băncile chineze exacerbează în mod deosebit această provocare, având în vedere că în prezent nu există alți furnizori majori de multe tipuri de echipamente industriale, altele decât China”, se arată în lucrarea de cercetare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9728
Diferența 0.0017
Zi precendentă 4.9711
USD
Azi 4.476
Diferența -0.0039
Zi precendentă 4.4799
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 09-09-2024
EUR flag1 EUR = 4.9728 RON
USD flag1 USD = 4.4760 RON
GBP flag1 GBP = 5.8944 RON
CHF flag1 CHF = 5.3165 RON
AUD flag1 AUD = 3.0155 RON
DKK flag1 DKK = 0.6664 RON
CAD flag1 CAD = 3.3163 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0314 RON
NOK flag1 NOK = 0.4218 RON
SEK flag1 SEK = 0.4375 RON
XAU flag1 XAU = 362.6244 RON
Monede Crypto
1 BTC = 246276.77RON
1 ETH = 10329.04RON
1 LTC = 270.44RON
1 XRP = 2.37RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.86% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.55%
6 luni: 5.61%
12 luni: 5.65%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17388.74-1.91%
BET-BK3249.95-1.72%
BET-EF934.10-1.80%
BET-FI60605.91-0.55%
BET-NG1223.19-1.87%
BET-TR38309.90-1.93%
BET-TRN37240.03-1.93%
BET-XT1492.61-1.67%
BET-XT-TR3232.71-1.68%
BET-XT-TRN3149.11-1.68%
BETAeRO980.07-0.04%
BETPlus2572.45-1.84%
RTL38498.56-1.85%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu ne anunță ce ne așteaptă în următoarele luni / FOTO: Facebook
Cinema / Foto: Freepik

Cum se schimbă industria cinematografică. De la marile, la micile ecrane

Oamenii încep să se dezobișnuiască de obiceiul...

Este scandalos! / Foto: Freepik

Gabriel Biriș, despre ”amnistia” ministrului Boloș: ”Este scandalos!”

Gabriel Biriș, fost secretar de Stat în...

Comunicate de presa

Mașini

APIA: Vânzările de maşini electrice s-au redus cu 69%

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut...

Laurenţiu Neculaescu. Foto: Crişan Andreescu

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel