Te-ai vaccinat? Iată ce ai voie să faci acum

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Concertele s-ar putea desfășura în anumite condiții
Concertele s-ar putea desfășura în anumite condiții

Deși vaccinurile Covid sunt extrem de eficiente în prevenirea formelor severe ale bolii și a morții, „ar fi greșit ca cineva să creadă că, deoarece este complet vaccinat, înseamnă că sunt pe deplin feriți de virus”, a declarat Gabriel Scally, profesor de sănătate publică la Universitatea din Bristol. „Cu siguranță, ei pot avea boala și pot avea simptome și o pot transmite în continuare”, a mai spus expertul citat de The Guardian.

Conform noilor date date publicității de autoritățile sanitare britanice, persoanele care s-au infectat la cel puțin trei săptămâni după prima doză de vaccin au avut cu 38-49% mai puține șanse de a transmite virusul altora în casele lor, în comparație cu persoanele nevaccinate . Totuși, transmisia s-a produs încă în unele cazuri.

Îmbrățișarea unei alte persoane vaccinate este puțin probabil să ne omoare - dar poate prelungi pandemia, spun experții.
Sfaturile autorității sanitare americane CDC sugerează că este sigur să se îmbrățișeze două persoane complet vaccinate, dar pentru ceilalți recomandă prudență. Cu cât virusul este transferat mai mult, cu atât este mai probabil să vedem apariția și răspândirea de noi variante care ar putea face vaccinurile mai puțin eficiente și ca aceste variante să prezinte mutații în continuare.

„Este grozav faptul că vaccinurile au un impact asupra transmiterii, deoarece înseamnă că odată ce ai imunizat suficient de mulți oameni, poți reduce transmisia, dar la nivel individual, nu funcționează”, a spus prof. Adam Finn de la Bristol Centrul de vaccinare pentru copii. „Bătrânii vaccinați pot merge și să pupe pe toată lumea, pe motiv că este foarte puțin probabil să se îmbolnăvească grav și să moară. Dar dacă vor să pună capăt pandemiei, trebuie să continue să ia măsuri de precauție la fel ca toți ceilalți. ”

Dacă te îmbrățișezi, fii atent la ratele de infecție locale

Contactul fizic strâns este posibil să fie mai sigur dacă numărul infecțiilor din zona dumneavoastră este scăzut. 
De asemenea, merită să vă gândiți unde ați fost și pe cine ați văzut în ultimele zile. Dacă ați fost extrem de sociabil, este mai probabil să fiți infectat.

Nu presupuneți că semenii dvs. au fost vaccinați doar pentru că voi ați făcut-o

„Adesea, în conversații, descoperiți că oamenii despre care ați presupune că ar fi vaccinați au rezerve, iar unii oameni nu spun dacă au fost vaccinați sau nu”, a spus dr. Nilufar Ahmed, psiholog comportamental la Universitatea din Bristol.

Reuniunile de familie din interior trebuie tratate cu prudență

Dacă aveți încredere că toată lumea a fost complet vaccinată, un grup mic dintre voi s-ar putea aduna în interior cu relativă impunitate. Cu toate acestea, ar trebui să fii mai atent atunci când te amesteci cu membri familiei sau cu prietenii nevaccinați. Autoritățile recomandă purtarea unei măști în astfel de situații. Distanțarea fizică și ventilația reduc, de asemenea, riscurile.

Citește și: Vaccinul Pfizer. Un nou STUDIU CLINIC cu rezultate EXTRAORDINARE

Este bine să insistăm ca toată lumea să facă un test Covid rapid ca măsură de precauție

Testările de două ori pe săptămână au fost lansate în toată Anglia. A cere oamenilor să ia unul înainte de a se întâlni la adunări sociale poate reduce și mai mult riscurile. „Pentru unii oameni, acest lucru ar putea fi văzut ca fiind nepoliticos, dar pentru alții, este genul de asigurare care ar putea fi necesară”, a spus dr. Nilufar Ahmed.

Pentru adunările publice din interior, distanțarea fizică și măștile sunt încă esențiale

Cu mulțimi mai mari, riscurile de transmitere sunt amplificate. Așadar, este esențial ca oamenii să poarte măști și să se păstreze distanța fizică în spațiile publice interioare, cum ar fi magazinele, lăcașurile de cult și teatre (când acestea sunt deschise). Dacă toată lumea dintr-o audiență sau congregație ar fi complet vaccinată, riscul transmiterii ar fi mult redus - dar nu eliminat în totalitate.

Călătoriile internaționale sunt încă riscante pentru toată lumea

„Călătoriile internaționale către regiuni cu o incidență ridicată a Covid-19 ar trebui tratate cu prudență, deoarece acest lucru aduce cu sine un risc credibil de a importa noi tulpini îngrijorătoare”, a declarat prof. Neil Mabbott, președinte de imunopatologie la Universitate din Edinburgh.

Dacă o persoană complet vaccinată ar fi infectată, simptomatic sau asimptomatic, cu una dintre aceste variante în timp ce călătorește peste hotare, ar putea să o aducă acasă unde ar putea avea potențialul de a infecta atât persoanele nevaccinate, cât și persoanele complet vaccinate este de părere Neil Mabbott.

În aer liber este încă cel mai sigur, dar purtați o mască dacă este aglomerat

Mulți așteaptă cu nerăbdare revenirea evenimentelor în aer liber, dar spațiile aglomerate sunt încă riscante. Experții recomandă ca și persoanele complet vaccinate să poarte măști la evenimente aglomerate în aer liber, cum ar fi spectacole live, parade sau evenimente sportive. De asemenea, merită luat în considerare modul în care oamenii au ajuns la astfel de evenimente și dacă acest lucru poate cauza supraaglomerarea în transportul public.

Doar pentru că rudele mai în vârstă au fost vaccinate nu înseamnă că tu nu trebuie să te vaccinezi

Persoanele mai tinere sunt mai puțin susceptibile la forme grave ale bolii și la moarte cauzate de coronavirus, dar multe ajung în spital sau dezvoltă așa-zisul „Covid lung”. Există o mulțime de tineri care, deși sunt doar ușor bolnavi, sunt foarte afectați pentru o perioadă lungă de timp, precizează experții. Chiar dacă credeți că ați avut deja Covid, ați putea fi reinfectat.

Apoi, există riscul pe care îl reprezinți pentru alții. Câți oameni trebuie vaccinați pentru a ajunge la imunitatea efectivului este încă incert, dar cu cât sunt mai puțini cei se vaccinează, cu atât mai multe probleme vor apărea probabil mai târziu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6386
Diferența -0.0181
Zi precendentă 4.6567
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 26-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6386 RON
GBP flag1 GBP = 5.8067 RON
CHF flag1 CHF = 5.0843 RON
AUD flag1 AUD = 3.0283 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3920 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0298 RON
NOK flag1 NOK = 0.4234 RON
SEK flag1 SEK = 0.4274 RON
XAU flag1 XAU = 346.8933 RON
Monede Crypto
1 BTC = 298796.02RON
1 ETH = 14598.69RON
1 LTC = 397.02RON
1 XRP = 2.47RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16971.24 0.14%
BET-BK 3120.46 0.07%
BET-FI 60049.67 -0.72%
BET-NG 1214.79 0.19%
BET-TR 35213.26 0.14%
BET-TRN 34401.64 0.14%
BET-XT 1445.69 0.10%
BET-XT-TR 2965.92 0.10%
BET-XT-TRN 2902.41 0.10%
BETAeRO 1059.84 0.16%
BETPlus 2506.82 0.14%
RTL 37270.19 0.11%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel