Profesorul de economie Mircea Coșea a tras un semnal de alarmă în legătură cu dificultățile economice majore pe care le va moșteni noul președinte al României. Potrivit acestuia, deficitul bugetar de 9,3% înregistrat în 2024 limitează drastic opțiunile guvernului și va impune, cel mai probabil, măsuri fiscale dure.
„Guvernul cu care va lucra noul lider de la Cotroceni are foarte puține opțiuni și toate gravitează în jurul creșterii fiscalității. Însă asta ar pune, din nou, presiune pe cei mai săraci dintre români”, a subliniat Coșea, într-o intervenție la postul de televiziune Antena3 CNN.
„Creșterea taxelor ar fi cea mai greșită decizie”
În acest context, profesorul de economie avertizează că, deși pare o soluție simplă, majorarea taxelor ar putea agrava inegalitățile sociale și ar afecta direct populația vulnerabilă.
„Creșterea taxelor ar fi cel mai greșit lucru. Sigur că e foarte simplu: mărești TVA-ul, vine la buget imediat... Însă, în România, există deja o linie a suportabilității care este periculoasă.... Uitați-vă la 30 de kilometri de București – intrăm în altă epocă. Sărăcia este la ordinea zilei și este atestată statistic. Suntem una dintre cele mai sărace țări din Europa”, a explicat Mircea Coșea.
El atrage atenția că nesiguranța fiscală afectează psihologic atât populația, cât și mediul economic: „De câteva săptămâni tot auzim că vor crește taxele și impozitele. Înseamnă o presiune psihologică. Această presiune creează daune în economie”.
„Adevărul trebuie spus”
În viziunea economistului, noul președinte trebuie să prioritizeze transparența și comunicarea directă cu cetățenii: „Aștept de la noul președinte un lucru foarte simplu – să fie sincer cu populația. Să vină, dacă nu în fiecare sâmbătă, măcar o dată la două sâmbete, în fața oamenilor, la televizor și să spună: ‘Uitați, dragi cetățeni, ce s-a întâmplat și ce putem să facem’.”
Mircea Coșea mai subliniază că, în ciuda resurselor uriașe de care dispune România, progresul este lent și insuficient valorificat: „România este o țară cu resurse atât de bogate încât ar trebui să fim mult peste ceea ce suntem acum. Progresul îl facem încet, într-un ritm de melc.”
„Deocamdată, președintele trebuie să înțeleagă că are de făcut ordine, liniște și unitate națională”, a concluzionat profesorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.