Patriot este un sistem defensiv ce stă la baza apărării antiaeriene a Europei și a NATO împotriva rachetelor balistice și de croazieră, a aeronavelor de luptă și a vehiculelor aeriene autonome.
„Racheta interceptoare GEM-T va asigura României un nivel de apărare de neegalat împotriva unei game extinse de amenințări avansate, aflate în arsenalul unor puteri agresive și ostile”, a spus Mike Ellison, Country Manager pentru România în cadrul Raytheon.
Alături de România, alte 15 state se bazează pe sisteme Patriot pentru a-și proteja cetățenii și forțele armate, incluzând aici SUA și șase țări europene: Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia și Suedia.
Citește și: Boeing a câștigat un contract de 9,2 miliarde de dolari
Toate unitățile de tragere ale României vor fi noi. Deși are același nume și un aspect exterior asemănător cu sistemul Patriot care a apărat țările NATO în perioada Războiului Rece, sistemul a fost modernizat în întregime.
„Rachetele pe care le vom produce pentru România vor avea componente din nitrură de galiu, o tehnologie de ultimă oră care prelungește durata de viață a sistemului și îl va face mult mai fiabil”, a spus Michelle DeMaio, directorul programului Patriot România din cadrul Raytheon.
Acordul dintre România și armata americană deschide drumul negocierilor contractuale pe care guvernul american le va avea cu Raytheon.