Maia Sandu a comentat decizia de marţi a Curţii Constituţionale şi a spus că această hotărâre ar fi de înţeles într-o situaţie de normalitate, însă nu acum. "Astăzi nu avem o situaţie de normalitate. În continuare oamenii trăiesc sub blestemul unui parlament care a ajuns o piaţă politică, în care se cumpără şi se vând deputaţi ... Oamenii ştiu că este nevoie de alegeri anticipate. Orice guvern care va deranja schemele de corupţie va fi înlăturat, mi s-a întâmplat şi mie în 2019. În alegerile prezidenţiale am spus că e nevoie de alegeri anticipate, un milion de oameni a fost de acord cu mine', a subliniat Maia Sandu.
Potrivit unor analişti politici, un scrutin înainte de termen o va ajuta pe Maia Sandu să ajungă la pârghiile reale ale puterii, în condiţiile în care puterile preşedintelui Republicii Moldova sunt în prezent unele foarte limitate.
Citește și: Primul gaz românesc din Marea Neagră, anul acesta
Fără a vorbi exact despre viitoarele sale acţiuni, Maia Sandu a spus că nu se agaţă de funcţie şi că poporul e cel care va decide în aceasta situaţie. "Nu sunt prizonierul funcţiei. Nu voi fi un preşedinte comod cu cei certaţi cu legea şi interesul public. Nu avem dreptul să permitem recapturarea instituţiilor statului. Poporul este deţinătorul real al puterii în stat. El este cel care poate să tranşeze la anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor sau al ţării', a spus ea.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat marţi neconstituţional decretul prin care preşedintele republicii, Maia Sandu, a delegat-o din nou pe Natalia Gavriliţa cu formarea unui nou guvern. În decizie, Curtea Constituţională a cerut noi consultări și subliniază că desemnarea nu se face la discreţia preşedintelui.
În acest context, Curtea Constituţională aminteşte că preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiştilor din Moldova a dat citire unei declaraţii cu privire la constituirea majorităţii parlamentare formate din 54 de deputaţi, propunând-o pe dna Mariana Durleşteanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru.
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat pe 11 februarie, după consultările cu grupurile parlamentare, că a propus-o din nou pe Natalia Gavriliţa în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru, forţând practic posibilitatea declanşării alegerilor legislative anticipate.
După ce Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că Parlamentul nu se poate autodizolva, preşedintele Maia Sandu a anunţat că e gata sa aleagă o altă cale pentru a declanşa alegeri parlamentare anticipate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.