REGES-ONLINE va înlocui complet actualul sistem informatic de evidență a salariaților REGES/REVISAL

Mihai Ciobanu |
Data publicării:
Calcule peste calcule / FOTO: Freepik
Calcule peste calcule / FOTO: Freepik

Ministerul Muncii a pus în transparenţă un proiect de Hotărâre de Guvern privind Registrul general de evidență a salariaților - REGES-ONLINE.

Actualul sistem informatic REGES/REVISAL este depășit din punct de vedere tehnologic și al dimensiunii în raport cu datele ce trebuie colectate și stocate, prezintă funcționalități limitate în ceea ce privește gestionarea evidenței angajaților și contribuie la creșterea poverii administrative pentru mediul de afaceri. Creșterea de la an la an a volumului de date transmise, prelucrate și stocate prin intermediul registrului de evidență a salariaților devine un impediment în gestionarea eficientă a relației Inspectorat teritorial de muncă/angajator/salariat, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Ce se schimbă

 

"Scopul acestui proiect de hotărâre a Guvernului este de a reglementa sistemul de evidență a salariaților prin implementarea REGES-ONLINE, care va înlocui complet actualul sistem informatic, astfel cum este reglementat de Hotărârea Guvernului nr. 905/2017 privind Registrul General de Evidență a Salariaților (Revisal).

Principalele modificări propuse vizează:

• Digitalizarea completă a procesului de gestionare a datelor privind raporturile de muncă prin eliminarea Revisal și înlocuirea cu REGES-ONLINE, un sistem informatic centralizat și accesibil online, astfel încât angajatorii să nu mai instaleze aplicații locale.

Toate operațiunile vor fi realizate printr-un portal web securizat, oferind acces extins pentru Inspecția Muncii, angajatori, salariați și autoritățile competente, asigurându-se realizarea interoperabilității sistemului cu alte baze de date naționale.

• Sporirea securității datelor gestionate în registru prin infrastructură modernă și tehnologii de protecție cibernetică.

• Reglementarea obligațiilor pentru angajatori de a transmite datele despre noii salariați cel târziu în ziua anterioară începerii activității. De asemenea, angajatorii trebuie să introducă în sistem toate modificările, suspendările și încetările raporturilor de muncă, (inclusiv detașări și transferuri) salarii, sporuri, în termenul reglementat. Totodată, este reglementată obligația de a transmite suspendările contractelor individuale de muncă, inclusiv cele cauzate de concedii medicale, absențe nemotivate, cazuri de forță majoră.

• Creșterea transparenței și eliminarea dificultăților birocratice pentru dovedirea vechimii în muncă, oferind salariaților și/sau foștilor salariați acces online la datele proprii din registru, inclusiv posibilitatea de descărcare a unui extras din REGES. Registrul general de evidenţă a salariaţilor este accesibil online pentru salariaţi/foşti salariaţi, în privinţa datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea şi tipărirea acestor date, precum şi la generarea online şi descărcarea unui extras din registru.

• Creșterea disciplinei în transmiterea datelor și reducerea abuzurilor legate de înregistrările retroactive, prin introducerea unor termene stricte pentru raportarea datelor.

• Creșterea gradului de conformitate al angajatorilor și reducerea abuzurilor legate de întârzierea raportărilor, prin implementarea unor sancțiuni severe pentru întârzierile în transmitere și erorile din registru.

Noul sistem REGES-ONLINE va permite simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea, precum și folosirea eficientă a resurselor, cu respectarea legislației.

Un avantaj major al implementării complet on-line este îmbunătățirea timpului de actualizare a modificărilor sistemului, deoarece toți utilizatorii vor beneficia întotdeauna de ultima versiune a aplicației într-un mod unitar și mult mai rapid. Utilizatorii vor putea accesa sistemul REGES din orice locație prin intermediul unor mecanisme web sau mobile fără a mai fi necesară instalarea unei aplicații (Revisal). Totodată inspectorii de muncă și autoritățile competente vor avea acces imediat, în timp real, la datele introduse de angajatori.

Asigurarea securității informatice este un subiect din ce în ce mai important și având în vedere sensibilitatea datelor gestionate în registru, este nevoie de o sporire a securității sistemului astfel încât să se asigure un grad ridicat de protecție și încredere.

Asigurarea interoperabilității sistemului este foarte importantă și presupune implementarea unui nivel de integrare realizat folosind tehnologii moderne, accesibil de către terțe sisteme pentru automatizarea schimbului de date, fără a mai fi nevoie de prelucrări manuale sau exporturi consumatoare de timp și predispuse la erori umane.

Un alt beneficiu va fi posibilitatea de verificare electronică facilă a înregistrărilor din bazele de date ale instituțiilor partenere. Acest lucru va fi realizat prin implementarea nivelului de integrare modern, cu posibilitatea de integrare într-un sistem centralizat la nivelul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, a tuturor datelor provenite din sistemele informatice ale instituțiilor aflate în coordonare. Implementarea nivelului de interoperabilitate al REGES-ONLINE este un pas necesar pentru realizarea acestui deziderat.

Acest proiect reprezintă un pas major în digitalizarea administrației muncii în România și asigură o evidență mai clară și actualizată a relațiilor de muncă.

Totodată, este important de menționat că angajatorii au la dispoziție un termen de 6 luni pentru a face tranziția de la Revisal la REGES-ONLINE, iar Procedura de acces în vederea completării, transmiterii și interogării datelor în/din registru se stabilește prin ordin al ministrului muncii, familiei, tineretului și solidarității sociale în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. 

Astfel, după expirarea perioadei de tranziție, Hotărârea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților se abrogă", se arată în document.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9774
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9773
USD
Azi 4.5516
Diferența -0.0120
Zi precendentă 4.5636
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9774 RON
USD flag1 USD = 4.5516 RON
GBP flag1 GBP = 5.9132 RON
CHF flag1 CHF = 5.1759 RON
AUD flag1 AUD = 2.9011 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.1852 RON
HUF flag1 HUF = 0.0125 RON
JPY flag1 JPY = 0.0304 RON
NOK flag1 NOK = 0.4331 RON
SEK flag1 SEK = 0.4525 RON
XAU flag1 XAU = 442.3181 RON
Monede Crypto
1 BTC = 374383.57RON
1 ETH = 8720.50RON
1 LTC = 406.69RON
1 XRP = 10.35RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17287.20-0.64%
BET-BK3258.71-0.52%
BET-EF940.69-0.69%
BET-FI62701.520.49%
BET-NG1243.59-0.72%
BET-TR38121.17-0.64%
BET-TRN37053.66-0.64%
BET-XT1485.89-0.56%
BET-XT-TR3221.04-0.56%
BET-XT-TRN3137.55-0.56%
BETAeRO879.071.22%
BETPlus2552.43-0.63%
RTL38432.41-0.67%

Opinii

Exercițiu Sea Shield în Marea Neagră

Trump și Putin decid viitorul Ucrainei! Patru scenarii pentru România

Negocierile recente dintre președintele...

Adrian Negrescu, analist economic

Ordinul ANPC, comparat cu mercurialul lui Ceaușescu. Adrian Negrescu pune întrebarea cheie

Negrescu acuză reglementarea lui Piedone de...

În grabă / FOTO: Freepik

Economia României în 2025. Adrian Negrescu: Pericol de recesiune tehnică

Prețurile cresc, deși inflația a stagnat,...

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel