Pentru studiul lor, specialiștii suedezi au folosit metoda randomizării mendeleiane, care ține cont de factorii genetici ai insomniei. Astfel, au fost evitate inexactitățile în determinarea relației de cauzalitate dintre lipsa somnului și afecțiunile sistemului cardiovascular. În amplul lor efort de cercetare, experții au fost ajutați de 1,3 milioane de voluntari, unii perfect sănătoși, alții cu probleme cardiace.
S-a stabilit că prezența genelor care facilitează dezvoltarea insomniei amplifică riscul de accident vascular cerebral și a altor afecțiuni. În munca lor, oamenii de știință suedezi au ținut cont și de studiile existente, potrivit cărora insomnia, care afectează aproape 30% din populația lumii, duce la dezvoltarea insuficienței cardiace.
Citește și Creșterea în greutate, conexiune cu tulburările somnului
”Esențială este identificarea principalei cauze a insomniei pentru a știi cum trebuie să luptăm împotriva ei. Somnul reprezintă un comportament care poate fi schimbat prin intermediul unor noi obiceiuri, dar și prin controlul stresului”, a subliniat autorul studiului, Susanna Larsson.