Veşti proaste înainte de sărbători. Dragoş Frumosu (Sindalimenta): Mesele de Crăciun 2022 şi Revelion 2023 vor fi, în totalitate, cu 50% mai scumpe decât anul trecut

Dana Mihai |
Data actualizării: | Data publicării:
Dragoș Frumosu
EXCLUSIV
Dragoș Frumosu

Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta, a vorbit, în exclusivitate pentru cititorii DC Business, despre prețurile care ne așteaptă de sărbători, dar și despre problemele cu care se confruntă agricultura românească.

"Cred că vor fi cele mai scumpe sărbători din ultimii ani. Situația este destul de gravă pe fondul puterii de cumpărare foarte scăzută a românilor, iar aici sunt 2 lucruri care teoretic se bat cap în cap.

Nu au dorit luarea unor măsuri

Pe o parte, partea de procesare a alimentelor, este conștientă că orice creștere de preț conduce la scăderea vânzărilor, lucru de care trebuie să fie și foarte interesat și comerciantul. Pe cealaltă parte, prețul materiei prime a crescut într-un an tot timpul și într-adevăr se pare că în continuare în absența unor măsuri și pe fondul situației ăsteia în ceea ce privește războiul dintre Rusia și Ucraina pot crește în continuare, numai că marea noastră problemă, și aici trebuie să înțelegem că este o cauză importantă a creșterii prețurilor în afară de tot ce înseamnă prețul la energie electrică, combustibil, perioada pandemiei, seceta este că nu am fost în stare sau nu au vrut, și când spun că nu au vrut mă refer la întreaga clasă politică, nu a dorit luarea unor măsuri care măcar să fi început acum 2 ani, în același timp cu pandemia, care să conducă la o protecție din punct de vedere al prețurilor din industria alimentară și vă argumentez de ce.

Fermierii din alte țări primesc subvenții mai mari decât fermierii din România

Majoritatea țărilor din perioada pandemiei au luat măsuri în consecință și drept urmare, multe pe fondul protecției sociale au redus exporturile fiind o ofertă mai mică pe piața europeană și chiar mondială, din acest motiv au crescut prețurile și atunci noi importând o mare cantitate de materie primă pentru industria alimentară, sigură că suportăm în mod direct efectele negative. Când zic importuri mă refer la carne de porc și carne de vită, sigur că aici putem să adăugam laptele și importăm în jur de 25-30% din necesarul de lapte pentru procesare. Este și o politică a multinaționalelor care procesează în România lapte, de ce spun lucru asta? Pentru că multe țări din care provin, fermierii beneficiază de subvenții mai mari decât cele din România, lucru pe care nu l-am înțeles niciodată, de foarte multă vreme.

Tot spun și mă întreb și întreb tare cu forță și public

Tot spun și mă întreb și întreb tare cu forță și public: De ce parlamentarii noștri europeni nu se mobilizează și nu militează astfel încât subvențiile fermierilor români să aibă același nivel, să fie egale cu subvențiile altor state ale Uniunii Europene. 

E evident, carnea de porc din România, și o spun direct cu subvenții mai mici decât celelalte subvenții din țările membre ale UE este mai scumpă și atunci procesatorul importă în procent de 80% materie primă din altă țară, motiv pentru care acest 80% pe care-l importăm la carnea de porc afectează fermele românești.

Pesta porcină africană

Am distrus zootehnia românească, fermele și rasele de porci pe care le aveam, de o calitate extraordinară, a venit nenorocita de pestă porcină africană împotriva căreia nu s-au luat măsurile la timp și cred că în mod intenționat nu s-au luat. Ea s-a extins foarte repede în toată România și a ajuns să fie toată țara roșie și au ajuns o mare parte din ferme să fie închise, au suportat pierderi financiare uriașe și continuă și astăzi. Alte state care au avut și ele pesta porcină africană au reușit s-o stăvilească. Acest fenomen cu pesta porcină este la fel ca fenomenul COVID, am fost atât de tare intoxicați timp în care am constatat că a fost un efect generalizat și de speriat lumea.

Este o nebuloasă

Prețul ambalajelor a crescut, sunt influențate de prețul la energie electrică, prețul transportului a crescut. Din acest motiv nu-mi dau seama cum poate un kg de carne sau un L de lapte adus din altă parte cu un transport mai scump să ajungă în România la un preț mai scăzut decât cel cu care procesatorii ar trebui să colecteze lapte românesc. Este o nebuloasă pe care nu o explică nimeni și normal că fiecare se ascunde sub această poziție.

Statisticile INS / Cred că nici nu merg în piață să-și cumpere produse

Nu înțeleg de asemenea situațiile statistice ale INS-ului. Tot timpul ne dau că prețu la pâine a crescut cu 34%, că prețul la ulei a crescut cu 43%, nu știu ce au la bază când fac aceste statistici, dar cred că nici nu merg în piață să-și cumpere produse pentru că prețul pâinii s-a dublat, uleiul la fel, deci unde sunt procentele date de INS? Nu cred că dețin toate datele, sunt lucruri neadevărate.

Suntem nebuni, individul acela vrea să controleze tot în România

Noi vorbim de fotovoltaice în industria alimentară și în agricultură de 2 ani, și Ministerul Mediului se mișcă precum ochiul mortului și ministrul Energiei a făcut la momentul respectiv o ordonanță, dar planul de afaceri nu era aprobat în totalitatea lui, decât cu aprobarea numai a Ministerului Energiei. Suntem nebuni, individul acela vrea să controleze tot în România? Mă enervez când văd că face doar cretinități, când toată lumea deschide mine și termocentrale, noi le închidem. Omul acesta stă în funcție în continuare fiind sluga unora la care lucrează.

Ce e de făcut?

Teoretic e ceva de făcut, sigur, nu plafonarea prețurilor la alimente, pentru că asta este o prostie, asta ar risca să bage și mai multe societăți comerciale în faliment, ar trebui luate niște măsuri dar foarte clare și nu pe câteva luni. Noi ar trebui să luăm niște măsuri pe cel puțin 1 an de acum în colo. Din punctul meu de vedere, plafonarea prețului la energie, gaze și combustibil în totalitate, scăderea accizelor pentru ca efectele să fie mult mai bune astfel încât să ne apropiem de prețurile vechi și aceste măsuri, vizai de acordarea unor măsuri de sprijin pe care le facem către panificație, morărit și lactate să se extindă asupra tuturor sub-ramurilor industriei alimentare și cu anumite măsuri luate în agricultură pe parte de fermieri. Măsura TOMATA a fost buna, dar nu este suficientă. Oamenii sunt speriați, au fost păcăliți de-a lungul timpului, trebuie să vină cu forme de sprijin către Asociații pentru a-i atrage pe fermieri și sigur, ei în funcție de suprafața de teren trebuie să devină asociați, și nu se mai pot păcăli unul pe celalalt. Cred că agricultura în România a fost distrusă cu bună știință.

Masa de Crăciun / Masa de Anul Nou

Dacă ne gândim la ceea ce este acum și în absența aplicării puținelor măsuri care s-au luat, cred că masa de Crăciun și Anul Nou în totalitate va fi cu cel puțin mai scumpă cu 50% față de anul trecut, iar în același timp cred că prețul unui kg de carne în continuare poate să mai crească cu 15-20%, asta mă repet, cu rezerva că oamenii nu-și vor vinde marfa pe care o au deja la prețul actual pentru a nu pierde, să nu rămână cu ea, măcar să-și vândă o mare cantitate și atunci indiferent de presiunea dată de creșterile de prețuri să fie ponderate puțin în perioada sărbătorilor. Cozonacul va fi la preț dublu, faina s-a scumpit, uleiul s-a scumpit. totul. ", a declarat Dragoș Frumosu, preşedinte Sindalimenta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9762
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.9758
USD
Azi 4.6699
Diferența -0.0013
Zi precendentă 4.6712
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 24-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9762 RON
USD flag1 USD = 4.6699 RON
GBP flag1 GBP = 5.7698 RON
CHF flag1 CHF = 5.1198 RON
AUD flag1 AUD = 3.0092 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.4052 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4241 RON
SEK flag1 SEK = 0.4286 RON
XAU flag1 XAU = 344.5697 RON
Monede Crypto
1 BTC = 310894.39RON
1 ETH = 15101.90RON
1 LTC = 401.89RON
1 XRP = 2.55RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16864.29 -0.09%
BET-BK 3105.65 -0.03%
BET-FI 60119.58 0.02%
BET-NG 1203.47 0.10%
BET-TR 34991.35 -0.09%
BET-TRN 34184.84 -0.09%
BET-XT 1436.79 -0.09%
BET-XT-TR 2947.66 -0.09%
BET-XT-TRN 2884.55 -0.09%
BETAeRO 1054.01 -0.36%
BETPlus 2491.73 -0.14%
RTL 37038.36 -0.05%

Comunicate de presa

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...

Foto: Pexels.com
Mircea Tomescu, CMO eMAG  Romania, Bulgaria, Ungaria

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel