Este genul de principiu predicat de Warren Buffett, cel mai cunoscut investitor în viață: investești doar în ceea ce înțelegi. Iar pentru a înțelege, trebuie să știi de unde vine banii.
În sectorul semiconductorilor, piețele de desfacere – adică sectoarele care cumpără cipuri electronice sau echipamentele care le produc – variază foarte mult de la un actor la altul. Lungimea ciclurilor de investiții este, de asemenea, un factor-cheie. Aceste diferențe pot avea un impact major asupra performanței bursiere a companiilor, în funcție de ciclurile economice sau de tendințele tehnologice.
Răsfoind un studiu recent al UBS privind actorii europeni din sectorul semiconductorilor, am dat peste un tabel care rezumă, în linii mari, expunerea sectorială a diferitelor companii. Atenție însă: o expunere echilibrată poate totuși ascunde anumite dependențe. De exemplu, STMicroelectronics nu este în topul expunerii pe segmentul smartphone, dar cel mai mare client al său, toate activitățile la un loc, este Apple (14,5% din cifra de afaceri pe 2024, conform raportului anual al ST).
Topul expunerilor pe specializări:
Smartphone
- Soitec – 62%
- ASM International – 35%
- ASML – 35%
PC / Servere
- SÜSS Microtec – 50%
- ASM International – 40%
- ASML – 40%
Automobile
- Melexis – 90%
- NXP – 57%
- Infineon – 56%
Industrie
- u-blox – 55%
- Nordic Semiconductor – 31%
- ams AG – 25%
Altele
- Nordic Semiconductor – 69% (IoT pentru consumatori)
- Soitec – 21% (Smart Devices)
- Aixtron – 20%
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.