Pericolul din ADN-ul prezidențial. Ce ar putea face Putin cu ADN-ul lui Macron

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

Fotografiile din timpul recentelor întâlniri dintre Vladimir Putin și diverși lideri europeni în care se vede o distanță ridicolă între partenerii de dialog au apărut și mai multe speculații legate de cauzele care au dus la aceste scene.

Una dintre speculații ar fi că liderii europeni nu au vrut să lase la îndemâna rușilor ADN-ul lor în cazul în care aceștia ar fi acceptat să fie testați anti-COVID-19. Întrebarea este de ce le-ar fi teamă acestora dacă Putin ar avea pe mână acest fel de informații.

Se spune că cunoașterea înseamnă putere

Atât cancelarul german Olaf Scholz cât și președintele Emmanuel Macron s-a împotrivit la unele dintre condițiile  pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin.

Niciunul dintre cei doi lideri nu este cunoscut pentru opoziția față de contramăsurile COVID-19, așa că au apărut speculații că aceștia încercau să țină materialul genetic departe de Rusia.

În lumea cu miză mare a securității naționale și a spionajului internațional, puterile globale caută mereu un avantaj, iar aceste noi fronturi sunt din ce în ce mai puțin tangibile.

Așadar, știința genetică ar putea fi, într-o bună zi, o completare utilă a arsenalului, spun experții în informații. Dar oamenii de știință spun că acea zi ar putea fi încă departe.

Liderii acuză Rusia că încearcă să le folosească ADN-ul în scopuri necurate sau nefaste?

Ei bine, nu. Dar asta nu a oprit valul de speculații. Oficialii francezi au respins ferm astfel de afirmații conform cărora rușii ar fi încercat să obțină în secret ADN-ul lui Macron.

Citește și: Încolţit, Putin caută aliaţi. I-a promis marea cu sarea lui Bolsonaro

Un oficial francez a declarat că condițiile impuse de Rusia pentru ca Macron să se apropie de Putin erau "inacceptabile" și "incompatibile" cu agenda președintelui francez. Astfel a rezultat masa de marmură absurd de lungă pe care Macron și Scholz au împărțit-o cu președintele rus și care a dat naștere la multe glume pe internet.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a declarat că este "reticent" să comenteze după agitația creată în urma vizitei lui Macron. Dar el a declarat reporterilor din Berlin că Scholz a urmat aceeași procedură pe care Germania o aplică demnitarilor străini. Aceștia își pot prezenta propriile teste PCR și, dacă există vreo îndoială, un medic poate veni la bordul avionului pentru a observa testarea.

"Partea rusă însă a văzut lucrurile diferit. Nu s-a comunicat că dacă există un test, acesta trebuie să fie unul rusesc. Iar cancelarul a decis să nu dea curs aceste pretenții”, a spus Hebestreit, adăugând că: ”Dar eu nu aș specula prea mult pe aecastă temă".

Ce poți afla din ADN-ul unei persoane

ADN-ul se află în interiorul fiecărei celule din organism și ar putea fi extras din mai multe metode - cum ar fi un tampon nazal - chiar dacă un tampon de testare pentru coronavirus urmărește un material genetic diferit: ARN-ul din virus.

Citește și: Macron, explicaţii după poza VIRALĂ, cu masa de 6 metri. De ce l-a ţinut Putin la distanţă

"Aceste probe au tone de ADN uman", a declarat Kenny Beckman, care conduce Centrul de Genomică al Universității din Minnesota. "Cu siguranță ai putea lua acea probă, extrage ADN-ul și face orice fel de analiză completă pe care ai vrea să o faci la acea persoană."

ADN-ul conține instrucțiunile de care o ființă are nevoie pentru a supraviețui și a crește. ADN-ul fiecărei persoane este unic. Acesta poate fi folosit pentru a afla de unde ar putea proveni strămoșii unei persoane, dacă au rude necunoscute care sunt undeva prin lume și, de asemenea, dacă are anumite boli genetice sau anomalii genetice asociate cu boli sau afecțiuni medicale.

În știința criminalistică, ADN-ul poate fi folosit pentru a conecta fizic o persoană la o probă sau pentru a elimina o persoană ca suspect într-o infracțiune.

Cum ar putea fi folosit AND-ul unui lider mondial?

"Puteți folosi ADN-ul pentru a identifica riscul pe care îl are la o boală, și astfel acesta ar putea fi expus riscului acelei boli", a declarat Howard McLeod, expert în genetică și director al medicinei de precizie la Geriatric Oncology Consortium, cu sediul în Florida. "Ați putea să vă uitați și să vedeți dacă ar putea exista unele elemente ancestrale care ar putea fi exploatate".

Dar, în general, a spus expertul, ideea de a afla mai multe despre cineva precum un lider mondial prin intermediul ADN-ului probabil "pare mult mai înfricoșătoare decât este în realitate".

Beckman a spus că pare "neverosimil" să se gândească la faptul că informațiile colectate ar putea fi dăunătoare din punct de vedere politic.

"Ce ai de gând să faci, să spui că Macron are un risc ușor mai mare de a face tensiune arterială?” a întrebat Beckman.

George Annas, un bioetician care a scris pe larg despre importanța confidențialității genetice, dorește să clarifice un lucru: "ADN-ul nu este magic. Îți va oferi anumite informații, dar nu îți va spune cum poți asasina pe cineva".

Citește și: Putin, către ”colegii” occidentali: Nu avem unde să ne retragem

Dar chiar și fără a avea capacitatea de a construi o armă biologică cu țintă individuală, puterea sugestiei poate fi suficientă pentru a compromite liderii mondiali, iar Rusia este cunoscută pentru utilizarea kompromatului - șantajarea unei persoane prin amenințarea că va face publice informații jenante despre ea.

Au liderii mondiali de ce să le fie teamă

Părerea generală este că cel mai mare rău care ar putea fi făcut cu o probă de ADN este să fie generat un scandal și nu o clonă a unui președinte.

Dar nu știi niciodată unde ar putea ajunge ADN-ul cuiva. În urmă cu câțiva ani, un grup anonim care se autointitula Earnest Project a pretins că a luat ADN de la o serie de lideri mondiali care au participat la summit-ul de la Davos. Grupul a declarat că va scoate probele la licitație pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu pericolele  supravegherii, dar licitația a fost amânată din cauza unor probleme juridice și se pare că nu a mai fost reprogramată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9761
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9762
USD
Azi 4.6567
Diferența -0.0132
Zi precendentă 4.6699
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 25-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6386 RON
GBP flag1 GBP = 5.8067 RON
CHF flag1 CHF = 5.0843 RON
AUD flag1 AUD = 3.0283 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3920 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0298 RON
NOK flag1 NOK = 0.4234 RON
SEK flag1 SEK = 0.4274 RON
XAU flag1 XAU = 346.8933 RON
Monede Crypto
1 BTC = 294466.49RON
1 ETH = 14299.92RON
1 LTC = 383.47RON
1 XRP = 2.40RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17034.06 0.51%
BET-BK 3124.96 0.21%
BET-FI 60156.74 -0.54%
BET-NG 1215.50 0.25%
BET-TR 35343.59 0.51%
BET-TRN 34528.96 0.51%
BET-XT 1449.95 0.40%
BET-XT-TR 2974.65 0.40%
BET-XT-TRN 2910.96 0.40%
BETAeRO 1057.52 -0.06%
BETPlus 2515.62 0.49%
RTL 37412.73 0.50%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel