"Este o zi extrem de importantă pentru că vorbim despre o capacitate de producţie a energiei electrice care va asigura necesarul pentru Petromidia, pe de o parte, iar pe de altă parte, va asigura echilibrarea sistemului energetic din această regiune. Este poate cea mai importantă investiţie în sistemul energetic din Dobrogea şi vine cu un aport, cu un mesaj foarte clar pentru piaţa de energie din România, faptul că se poate, faptul că suntem consistenţi atunci când spunem că avem nevoie de o creştere a capacităţilor de energie la nivel naţional. (...) Cred foarte mult că această investiţie făcută în parteneriat, în baza parteneriatului stabilit de statul român şi Kazakhstan în 2013, în valoare de 164 de milioane de dolari, reprezintă startul unei serii de investiţii consistente, investiţii care se vor duce până la un miliard de dolari", a declarat ministrul Energiei.
Cel mai mare proiect realizat prin Fondul de Investiţii în Energie Kazah - Român (FIEKR), centrala de cogenerare din proximitatea rafinăriei Petromidia, se află în ultima fază de testare, certificare, urmând ca, la finalul lunii august, centrala să intre în operarea companiei Rompetrol Energy. Centrala va fi furniza întreg necesarul de energie electrică şi abur tehnologic al rafinăriei Petromidia.
La eveniment au mai participat ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Yerlik Ali, consulul onorific al Republicii Kazakhstan la Constanţa, Corina Martin, reprezentanţi ai administraţiei constănţene, precum şi ai companiilor KazMunayGas, KMG International - Rompetrol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.