Perspectivele economiei mondiale rămân fragile, în ciuda unor semne de redresare. Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat, vineri, că perspectivele economiei mondiale continuă să fie afectate de tensiunile comerciale globale, în ciuda unei ușoare creșteri a comerțului și a unei ameliorări a condițiilor financiare. Avertismentul vine pe fondul unei reveniri fragile a piețelor, în contextul în care incertitudinile politice și economice rămân ridicate, transmite Reuters.
„Riscurile de evoluție negativă continuă să domine perspectivele economice, iar incertitudinile rămân ridicate”, a declarat Gita Gopinath, director general adjunct al FMI, în fața oficialilor G20 reuniți la Durban.
FMI pregătește o revizuire a previziunilor economice globale
Gopinath a anunțat că FMI va actualiza luna aceasta previziunile privind economia globală, luând în calcul tensiunile comerciale în desfășurare. Aceasta a precizat că, în pofida semnalelor de scădere a inflației și a unei stabilizări parțiale a fluxurilor financiare, riscurile rămân pronunțate.
În aprilie, FMI a redus prognoza de creștere a economiei mondiale cu 0,5 puncte procentuale pentru 2025 (la 2,8%) și cu 0,3 puncte procentuale pentru 2026 (la 3%), citând efectele negative ale tarifelor impuse de SUA și creșterea tensiunilor comerciale, în special cu China. Economiștii anticipează o posibilă revizuire ușor pozitivă a acestor cifre, însă incertitudinea continuă să planeze.
Mesaj pentru țările membre: rezolvați dezechilibrele și evitați escaladarea conflictelor
În cadrul reuniunii G20, oficialul FMI a subliniat importanța unor politici naționale echilibrate și coordonate.
„Cerem țărilor să rezolve tensiunile comerciale persistente și să implementeze politici care să rezolve dezechilibrele interne”, a transmis Gopinath, atrăgând atenția asupra impactului negativ pe termen lung al instabilității comerciale.
Fluxuri de capital fragile, datorii nesustenabile
Oficialul FMI a mai precizat că fluxurile de capital către economiile emergente rămân scăzute, dar rezistente, în ciuda volatilității și a instabilității politice. În același timp, înăsprirea condițiilor financiare persistă pentru multe state, ceea ce complică accesul la finanțare.
„Pentru țările cu un nivel nesustenabil al datoriei sunt esențiale deciziile proactive”, a subliniat Gopinath.
Independența băncilor centrale, sub presiune
Un alt subiect de îngrijorare în cadrul reuniunii G20 a fost legat de independența băncilor centrale. Gopinath a atras atenția asupra nevoii ca deciziile de politică monetară să fie atent calibrate și adaptate specificului fiecărei economii, protejând totodată independența instituțională.
„Oficialii băncilor centrale trebuie să-şi calibreze atent deciziile de politică monetară, ţinând cont de circumstanţele specifice din ţările lor”, a spus ea.
Bundesbank: „Este periculos să te joci cu independenţa unei bănci centrale”
Președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a lansat un avertisment ferm în contextul presiunilor politice exercitate de președintele SUA, Donald Trump, asupra Rezervei Federale (Fed) și a guvernatorului Jerome Powell.
„Independenţa este în ADN-ul băncilor centrale. De aceea, cred că este periculos să te joci cu independenţa unei bănci centrale”, a declarat Nagel.
Declarația vine după ce presa americană a relatat că Trump ar fi evocat posibilitatea concedierii lui Powell, fapt ce a provocat tulburări pe piețele financiare: acțiunile au scăzut, dolarul s-a depreciat, iar randamentele la obligațiunile Trezoreriei americane au crescut.
În același registru, șeful Bundesbank a lansat un apel indirect către Washington, subliniind valoarea lecțiilor economice învățate în ultimele decenii:
„Toată lumea a învăţat în ultimele decenii cât de important este să ai bănci centrale independente, care să facă ceea ce este necesar pentru a garanta stabilitatea preţurilor. Acest lucru ar trebui să fie înţeles, în special pe celălalt mal al Atlanticului”, a spus Joachim Nagel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.