Decizie radicală. De ce limitează Germania exportul de produse chimice către China

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Olaf Scholz / Foto: Deutsche Bundesbank / Flickr
Olaf Scholz / Foto: Deutsche Bundesbank / Flickr

Germania poartă discuții pentru a limita exportul de produse chimice către China, folosite la fabricarea semiconductorilor, în timp ce Berlinul își intensifică eforturile de a-și reduce expunerea economică față de națiunea asiatică. 

Propunerea face parte dintr-un pachet de măsuri pe care guvernul cancelarului Olaf Scholz le discută și care ar tăia accesul Chinei la bunurile și serviciile necesare pentru producția de semiconductori avansați, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. 

Dacă va fi pusă în aplicare, o astfel de măsură ar limita companiile germane precum Merck KGaA și BASF SE de la vânzarea în China a unor produse chimice pentru semiconductori, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate deoarece discuțiile sunt private. 

Scholz a adoptat o abordare mai dură față de Beijing, în timp ce cancelarul încearcă să găsească un echilibru între susținerea intereselor economice masive ale Germaniei în China și preocupările legate de securitatea națională și drepturile omului.

Dar relațiile dintre Europa și China s-au deteriorat, în special după ce președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au declarat o prietenie "fără limite" cu câteva săptămâni înainte ca Moscova să invadeze Ucraina. 

Scăderi pe Bursa de la Frankfurt

Acțiunile BASF au revenit la minimele sesiunii în urma acestei știri, pentru a se tranzacționa în scădere cu 4,3% la ora 12.37 la Frankfurt. Merck KGaA a suferit puține modificări. Purtătorii de cuvânt ai celor două companii au refuzat să comenteze. 
Dl Scholz și ministrul său al economiei, Robert Habeck, sunt în strânsă legătură cu aliații europeni și cu Statele Unite, care fac presiuni pentru o blocadă globală a accesului Chinei la tehnologii cheie, inclusiv la semiconductori.

Oficialii de la Berlin au declarat că nu există nicio presiune din partea Washingtonului în această privință, ci, mai degrabă, o dorință puternică de a lucra împreună și de a strânge rândurile în fața Chinei. 

Semiconductorii sunt o parte esențială a lanțului de aprovizionare global, regăsindu-se în orice, de la mașini și smartphone-uri la frigidere, iar materialele și mașinile necesare pentru producerea lor sunt adesea dificil de obținut. Blocarea unei linii de aprovizionare deja limitate ar putea zădărnici capacitatea Chinei de a-și dezvolta propria industrie.

Discuții și negocieri

Discuțiile din cadrul coaliției de guvernare din Germania privind astfel de controale la export sunt încă într-un stadiu incipient, iar oficialii sunt conștienți de faptul că orice astfel de decizie ar putea afecta legăturile de afaceri cu China, care a devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei, au declarat persoanele respective.

Habeck, care este și vicecancelar, i-a sfătuit pe oficialii din departamentul său să lucreze la un set de măsuri pentru a consolida rezistența economică a Germaniei în anumite domenii și pentru a reduce dependența unilaterală față de China. Ideea de a impune controale la exportul de produse chimice pentru cipuri face parte din aceste deliberări, au declarat persoanele respective.

Cel mai rapid și mai practic mod de a pune în aplicare astfel de controale la export ar fi introducerea bunurilor și serviciilor respective pe lista națională cu dublă utilizare a Germaniei, a declarat una dintre persoane, adăugând că alte abordări prin intermediul listelor și tratatelor internaționale ar dura probabil prea mult timp.

Controlul exportului

Controlul exporturilor restricționează comerțul cu bunuri care pot fi utilizate atât în context civil, cât și militar. Scopul acestor liste de produse cu dublă utilizare este de a preveni dezvoltarea și proliferarea armelor chimice, biologice și nucleare, precum și producția ascunsă de arme militare convenționale.

La începutul lunii aprilie, ministrul german de externe Annalena Baerbock a avut un schimb de replici cu omologul său chinez Qin Gang în timpul unei vizite la Beijing, afirmând că destabilizarea Taiwanului ar fi un "scenariu de groază".

MIniștrii Baerbock și Habeck îl ajută pe primul ministru Scholz să elaboreze o nouă strategie de securitate menită să reducă dependența de China și să protejeze infrastructura critică de atacuri hibride. 

În martie, Țările de Jos au fost de acord să se alăture efortului SUA de a limita exporturile de tehnologie de cipuri către China. Noile măsuri vor limita exporturile de produse de litografie DUV cu imersie ale ASML, adăugându-se la restricțiile care există deja pentru cele mai avansate mașini de litografie, care sunt esențiale pentru producerea celor mai avansate cipuri din lume. Se așteaptă ca normele să fie publicate înainte de vară.

Germania suflă și în iaurt

Deși Germania nu dispune de tehnologii avansate de fabricare a cipurilor, Merck și BASF furnizează firmelor din întreaga lume substanțe chimice esențiale necesare pentru fabricarea semiconductorilor. Produsele sau serviciile Merck se regăsesc în aproape toate cipurile din lume, în timp ce BASF este lider de piață în Europa și Asia, unde se află cei mai importanți producători de cipuri contractuale din lume, inclusiv Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). 

Fără livrările de la Merck și BASF, China s-ar putea confrunta cu mai multe provocări în dezvoltarea tehnologiilor avansate pentru cipuri și chiar capacitățile sale de a produce semiconductori ar putea fi afectate.

Xi Jinping a evocat un sistem de tip sovietic pentru a încuraja întreprinderile de stat, institutele de cercetare și companiile private să creeze tehnologii care pot înlocui importurile străine, pe fondul eforturilor SUA de a frâna ascensiunea tehnologică a Chinei, însă industria cipurilor din această țară este încă la ani buni în urma TSMC și Samsung Electronics.

Teama de o nouă dependență a economiei germane

Chiar dacă Scholz ia în considerare aceste restricții, el încearcă să mențină relații deschise cu Beijingul. Cancelarul l-a invitat pe premierul chinez Li Qiang la discuții la Berlin pe 20 iunie, în ultima sa încercare de a reduce tensiunile dintre Europa și guvernul de la Beijing, scria Bloomgerg la începutul acestei săptămâni.

În cadrul discuțiilor, Scholz dorește să evalueze disponibilitatea Chinei de a fi un partener constructiv în ceea ce privește provocările, inclusiv promovarea păcii globale și abordarea schimbărilor climatice, stabilind în același timp liniile roșii pentru orice schimbare a status quo-ului în Taiwan, potrivit unor persoane familiare cu planurile. 

Germania este hotărâtă să își reducă amprenta în China, Berlinul luptându-se încă cu consecințele dependenței sale excesive de energia rusă după decizia dlui Putin de a invada Ucraina.

Premierul german a argumentat împotriva unei decuplaje economice de China peste noapte și, în schimb, pledează pentru o politică de "derizolare", ceea ce înseamnă reducerea activă a expunerii Germaniei la piața chineză în următorii ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9756
Diferența -0.0009
Zi precendentă 4.9765
USD
Azi 4.5772
Diferența -0.0188
Zi precendentă 4.596
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 17-05-2024
EUR flag1 EUR = 4.9756 RON
USD flag1 USD = 4.5772 RON
GBP flag1 GBP = 5.7994 RON
CHF flag1 CHF = 5.0733 RON
AUD flag1 AUD = 3.0569 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3593 RON
HUF flag1 HUF = 0.0129 RON
JPY flag1 JPY = 0.0296 RON
NOK flag1 NOK = 0.4279 RON
SEK flag1 SEK = 0.4285 RON
XAU flag1 XAU = 351.0005 RON
Monede Crypto
1 BTC = 301430.54RON
1 ETH = 13513.77RON
1 LTC = 376.15RON
1 XRP = 2.36RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17190.17 -0.59%
BET-BK 3149.62 -0.60%
BET-FI 58836.00 -1.75%
BET-NG 1225.72 0.02%
BET-TR 36347.10 0.20%
BET-TRN 35452.75 0.13%
BET-XT 1460.38 -0.54%
BET-XT-TR 3048.17 0.26%
BET-XT-TRN 2978.54 0.19%
BETAeRO 1034.62 0.13%
BETPlus 2538.86 -0.47%
RTL 37725.27 -0.61%

Opinii

Prof. Mircea Coșea

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13...

Parc industrial / FOTO: Freepik

Șanse bune pentru România. Parcurile industriale, o miză de 10 miliarde de euro

România are toate șansele să devină un...

Bogdan Chirieac

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel