Această fază determinantă va stabili cu certitudine dacă vaccinul este suficient de eficace pentru a împiedica infectarea cu noul coronavirus. Protocolul a fost finalizat cu Agenția americană a medicamentelor (FDA), experimentul derulându-se în colaborare cu Institutele naționale de sănătate (NIH).
Alături de Universitatea Oxford, care a lansat, la rândul ei, un test de amploare, pe 10.000 de voluntari și așteaptă primele rezultate în septembrie, pornește de pe o poziție avansată în cursa mondială pentru identificarea unui vaccin.
De la Guvernul SUA, Moderna a primit 483 miioane de dolari, după ce, pe 18 mai, prezenta rezultatele încurajatoare ale primei faze de teste clinice, pe un număr redus de voluntari (opt).
Citește și Horoscop indian! Sigur NU știai aceste lucruri despre tine
Faza secundă, care a însemnat 600 de voluntari, a început la sfârșitul lunii mai. Vaccinarea presupune două doze administrate la distanță de 28 de zile.
Jumătate dintre participanți au primit un placebo, ales aleatoriu. Dacă doza stabilită pentru teste (100 de micrograme) se va dovedi eficace, Moderna intenționează să producă 500 de milioane de doze pe an, ba ”chiar până la 1 miliard”.