Apeluri de 500 de milioane de euro, deschise pentru mediul de afaceri

DCBusiness Team |
Data publicării:

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vine cu veşti bune pentru antreprenori.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene continuă să înregistreze progrese în implementarea pachetului de măsuri în valoare de 1,5 miliarde de euro inițiat pentru sprijinirea mediului de afaceri. Acest pachet vine ca răspuns la crizele simultane cu care se confruntă România post-pandemică, respectiv liberalizarea prețului la energie, creșterea prețului carburanților și criza generată de invazia Federației Ruse asupra Ucrainei, cu impact major asupra sectorului antreprenorial, unul dintre cele mai importante sectoare pentru competitivitatea și prosperitatea țării.

Sfarsitul primului paragraf

 

La 31 octombrie s‑a închis apelul de proiecte pentru Măsura 4.1.1 BIS, prin care a IMM-urile din industria alimentară și a construcțiilor primesc granturi de investiții pentru retehnologizare în valoare de 300 milioane euro. În decurs de o săptămână, au aplicat 1.906 de potențiali beneficiari.

 

„Spuneam recent că niciodată nu am avut probleme, să nu ne realizăm ţinta de absorbţie atunci când a fost vorba despre mediul de afaceri, când companiile au fost implicate în apelurile de proiecte şi a trebuit să implementeze proiectele. Ei bine, deși cunoșteam acest potențial, tot am fost surprins de interesul acordat pentru Măsura 411 BIS, unde s‑au depus peste 1.900 de proiecte. Această atitudine proactivă este principala noastră resursă prin care ne putem consolida o poziție competitivă la nivel european. Mai avem în această perioadă apeluri deschise în valoare totală de 500 de milioane de euro, în cadrul pachetului de 1,5 miliarde pregătit din Politica de Coeziune 2014–2020. Separat, suntem pe ultima sută de metri cu pregătirea apelului pentru digitalizarea IMM-urilor, unde avem o alocare de 350 de milioane de euro prin PNRR. Ne-am angajat să susținem mediul de afaceri și să oferim predictibilitate și cred că, prin toate aceste măsuri pe care le implementăm, reușim să oferim acea dinamizare de care antreprenorii aveau nevoie”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

 

Măsurile de 1,5 miliarde de euro sunt construite astfel:

- 400 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 pentru investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență;

- 300 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 BIS pentru investiții în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare și al construcțiilor;

- 500 de milioane euro sub formă de granturi destinate eficienței energetice;

- 300 de milioane de euro prin Măsura 4.1.2, sprijin pentru sectorul agroalimentar sub formă de  microgranturi și granturi pentru capital de lucru.

 

Măsura 4.1.1 BIS

La 15 mai 2022, a fost aprobată OUG 113/2022, care reglementează Măsura 4.1.1 BIS, prin care a IMM-urile din industria alimentară și a construcțiilor vor putea contracta granturi de investiții pentru retehnologizare în valoare de 300 milioane euro, din Programul Operațional Competitivitate (POC).

 

Această măsură regrelementează cadrul pentru finanţarea IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniile:

a) industriei alimentară panificație, patiserie și alte activități asimilate acestora, inclusiv procesare, prelucrare, distribuție și ambalare;

b) construcții, materiale de construcții, echipamente, mijloace de transport specifice, utilaje, tehnologii în construcții.

 

Proiectele aferente apelului vor finanța investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență și vor avea ca activități eligibile:

a) modernizarea/echiparea/racordul la utilități publice/ eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare;

b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică, necesare activității de producție, precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție existente.

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate anunță că pe parcursul acestui proces au fost încărcate 1.906 proiecte, în valoare totală de 666.700.639,68 euro, distribuite în cadrul apelurilor astfel:

- 458 de proiecte în cadrul apelului aferent Acțiunii 4.1.1 BIS Investiții în retehnologizare în domeniul alimentar, în valoare de 134.930.014,96 euro;

- 1448 de proiecte în cadrul apelului aferent Acțiunii 4.1.1 BIS – Investiții în retehnologizare în domeniul construcțiilor, în valoare de 531.770.624,71 euro.

Contractele de finanțare urmează să fie semnate cu clauza suspensivă începând cu finalul lunii în curs.

 

500 milioane euro pentru eficiența energetică la nivelul IMM-urilor și întreprinderilor mari

 

La 15 iulie, a fost adoptată o măsură care să răspundă situației generate de creșterea prețului la materialele de construcții și la utilități publice și urmăresc reducerea consumurilor energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie de către IMM-uri și întreprinderi mari.

Această măsură, adoptată prin OUG nr. 112/2022, are ca obiectiv sprijinirea mediului de afaceri pentru a dobândi independență energetică prin realizarea de economii de energie specifice clădirilor și construcțiilor industriale/prestărilor de servicii precum și celor specifice proceselor tehnologice cât și pentru producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consum propriu. Astfel, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) se alocă un buget de 500 milioane euro pentru finanțarea investițiilor în măsuri de eficiență energetică pentru întreprinderi mari și IMM-uri.

Granturile au valoarea minimă de 50.000 euro și respectiv valoarea maximă de 500.000 euro, cu excepția celor acordate în baza schemei de minimis, unde valoarea maximă este de 200.000 euro. Bugetul alocat se defalcă la nivelul fiecărui apel de proiecte, respectiv la nivelul fiecărei scheme de ajutor de stat/de minimis. Apelurile de proiecte au fost lansate în prima parte a lunii octombrie, și ulterior prelungite.

 

Cele 500 de milioane de euro sunt împărțite pentru următoarele scheme:

 

1) Schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea IMM-urilor și a întreprinderilor mari în implementarea unor măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor industriale și construcțiilor anexe și a clădirilor pentru prestări servicii și construcții anexe la nivelul întreprinderilor – 200 milioane de euro

Termenul de depunere este până la 09.11.2022, ora 17.00.

 

2) Schemă de stat pentru investiții destinate promovării producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul întreprinderilor – 200 de milioane de euro

Termenul de depunere este până la 15.11.2022, ora 17.00.

 

3) Schemă de ajutor de minimis pentru eficiență energetică la nivelul întreprinderilor – 100 de milioane de euro

Termenul de depunere este până la 10.11.2022, ora 17.00.

Găsiți aici mai multe detalii – https://bit.ly/3gVtss9.

 

Măsura 4.1.1

Măsura 4.1.1, reglementată prin OUG nr. 82/2022, este o altă formă de sprijin pe care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat‑o în această perioadă. Proiectele aferente Măsurii 4.1.1, care are o alocare de 400 de milioane de euro, vor finanța investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență și vor avea ca activități eligibile:

a) modernizarea/echiparea/racordul la utilități publice/eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție/servicii existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție/servicii pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare;

b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică necesare activității de producție și servicii precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție/servicii existente.

 

Timp de o săptămână, cât a fost deschis apelul, s‑au înscris:

- 1844 companii (1802 eligibile), în valoare totală de 612 milioane euro, pentru schema de ajutor de stat;

- 674 companii (639 eligibile), în valoare totală de 109 milioane euro, pentru schema de ajutor de minimis.

La 17 octombrie a început oficial semnarea contractelor. Găsiți detalii aici – https://bit.ly/3Uh4JwY.

 

Măsura 4.1.2

Separat de acestea, MIPE finanțează acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru pentru sectorul agroalimentar prin Programul Operațional Competitivitate (POC), în valoare de 300 de milioane de euro. Pentru această măsură, adoptată prin OUG 61/2022, care face parte din pachetul „Sprijin pentru România”, s‑au semnat deja contractele de finanțare și a început efectuarea plăților.

Pentru acordarea acestui sprijin, este pregătită o schemă de ajutor de stat, cu două măsuri: microgranturi și granturi pentru capital de lucru.

În ceea ce privește microgranturile, din cei 10.000 de aplicanți calificați, s‑au semnat 9.888 contracte de acordare a ajutorului de stat în sumă totală de 49.440.000 euro, a cărei plată a fost efectuată la 10 august. Diferența este reprezentată de contracte nesemnate de beneficiari (netransmiterea acestora, renunțarea la ajutorului de stat, transmiterea acestora după termenul limită).

Pentru granturi pentru capital de lucru, din totalul aplicanților înscriși în cadrul programului de granturi pentru capital de lucru, respectiv 10.961 de societăți cu activitate în domeniul agroalimentar, s‑au semnat 3.473 de contracte de finanțare în sumă totală de aproximativ 249.500.000 euro.

 

Vineri, 28 octombrie, primii 1.557 beneficiari au primit autorizări de plată, urmând ca zilele acestea să fie transmise către toți beneficiarii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6386
Diferența -0.0181
Zi precendentă 4.6567
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 25-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6386 RON
GBP flag1 GBP = 5.8067 RON
CHF flag1 CHF = 5.0843 RON
AUD flag1 AUD = 3.0283 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3920 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0298 RON
NOK flag1 NOK = 0.4234 RON
SEK flag1 SEK = 0.4274 RON
XAU flag1 XAU = 346.8933 RON
Monede Crypto
1 BTC = 300766.87RON
1 ETH = 14727.79RON
1 LTC = 393.26RON
1 XRP = 2.46RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16971.24 0.14%
BET-BK 3120.46 0.07%
BET-FI 60049.67 -0.72%
BET-NG 1214.79 0.19%
BET-TR 35213.26 0.14%
BET-TRN 34401.64 0.14%
BET-XT 1445.69 0.10%
BET-XT-TR 2965.92 0.10%
BET-XT-TRN 2902.41 0.10%
BETAeRO 1059.84 0.16%
BETPlus 2506.82 0.14%
RTL 37270.19 0.11%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel