După ce, la doar câteva zile de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, Inditex, proprietarul Zara, anunța retragerea din Rusia, investigațiile recente arată că gigantul spaniol a lăsat deschisă o cale clară de revenire. Chiar dacă toate cele aproape 250 de magazine Zara, Pull&Bear, Bershka și Stradivarius au fost închise, rețeaua a fost preluată de un grup libanez conectat la francizele Inditex din Orientul Mijlociu – și operează astăzi sub branduri aproape identice, cu aceiași furnizori și foști angajați ai companiei spaniole.
Oficial s-a retras, neoficial a asigurat continuitatea
În primăvara lui 2023, Inditex a vândut operațiunile sale din Rusia unei companii controlate de familia Daher, aceeași familie care deține Azadea Group, francizatul Inditex în Orientul Mijlociu. Tranzacția a fost descrisă drept o vânzare „pentru o sumă nesemnificativă”, dar care includea o clauză extrem de importantă: Inditex are dreptul de a transforma oricând tranzacția într-un acord de franciză și de a reveni sub brandurile proprii, fără costuri suplimentare.
Între timp, magazinele Zara au fost rebranduite Maag, Pull&Bear a devenit Dub, Bershka s-a transformat în Ecru, iar Stradivarius este astăzi Vilet. Noile branduri folosesc aceiași furnizori ca Inditex, angajează aceiași designeri și chiar lansează colecții filmate în aceleași locații și de aceleași studiouri foto ca Zara.
Finanțare internă, stocuri externe și o vânzare cu multe semne de întrebare
În decembrie 2022, la două luni după anunțarea retragerii, Inditex a șters o creanță de 120 milioane euro și a mai injectat alte 65 milioane euro în afacerea din Rusia, înainte de finalizarea vânzării – o mișcare rară în cazul unei companii care își vinde activele.
În plus, înainte ca tranzacția să fie oficial încheiată, viitorul cumpărător a importat peste 800 de transporturi de îmbrăcăminte în Rusia, unele expediate direct de către Azadea Group.
Foști angajați mutați în Dubai, unii încă pe statul de plată al Inditex
Investigația arată că zeci de foști angajați ai Inditex – inclusiv designeri și manageri de produs – s-au mutat în Emiratele Arabe Unite pentru a lucra la compania nou înființată Mixed R DMCC, entitatea prin care se derulează operațiunile din Rusia. Unii dintre ei sunt încă angajați ai Inditex, dar se află în concediu de neplată, statut care, potrivit legii spaniole, este un drept al lucrătorului.
Reîntoarcerea, doar o chestiune de timp?
Deși Inditex susține oficial că nu are niciun rol în noua afacere și că vânzarea a fost completă, mai mulți analiști afirmă că acest tip de „retragere boomerang” este comun în rândul companiilor occidentale care caută să își protejeze prezența pe piețele profitabile, în cazul în care condițiile geopolitice se vor schimba.
Inditex nu a dorit să comenteze pe marginea acestor concluzii, susținând doar că documentele financiare explică în mod „exact și transparent” tranzacția și că orice opinii nefundamentate nu reflectă realitatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.