Aceasta a fost una dintre cele mai izbitoare constatări ale raportului prezentat luna trecută de Draghi privind viitorul competitivității europene. Fostul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) a subliniat că în ultimii 50 de ani, Uniunea Europeană nu a reușit să creeze un grup a cărui capitalizare bursieră (valoarea tuturor acțiunilor sale) să depășească 100 de miliarde de euro.
În comparație, toate cele șase companii americane a căror capitalizare trece de 1.000 de miliarde de euro au mai puțin de cincizeci de ani, a menționat el.
„Pentru Mario Draghi, acest lucru este confirmarea faptului că în Europa există prea puțină inovație, blocată de o structură corporatistă statică, cu puține perturbări, care împiedică potențialul de creștere a noilor motoare ale dezvoltării”, nota, printre altele, Jim Reid de la Deutsche Bank într-un recent comentariu.
Dar este corectă această observație? Răspunsul este scurt: Da. Cu condiția însă ca afirmația lui Draghi să fie luată ca atare.
Toate grupurile americane care depășesc 1.000 de miliarde de euro în capitalizare bursieră au fost create de fapt după 1974. Acest lucru este însă nesemnificativ pentru Microsoft (1975) și chiar pentru Apple (1976). Berkshire Hathaway, companie ale cărei origini datează din secolul al XIX-lea, a depășit în această vară 1.000 de miliarde de dolari capitalizare bursieră, dar nu 1.000 de miliarde de euro.
ASML s-a născut în 1984 dar....
Revenind pe continentul european, se cuvine să citim cu mare atenție cele scrise de Mario Draghi: ”... nu există nicio companie din UE cu o capitalizare bursieră care să depășească 100 de miliarde de euro și care să fi fost creată de la zero în ultimii cincizeci de ani”.
Prin „de la zero”, raportul se referă la „lansarea unei afaceri ca o nouă entitate și nu prin fuziuni, achiziții sau alte artificii făcute pe spinarea unor business-uri deja consacrate”.
Lucrurile încep să capete deja alt sens. După cum notează Jim Reid, nașterea ASML, o companie olandeză specializată în fotolitografie, o tehnologie cheie pentru industria semiconductoarelor, datează din 1984. Totuși, compania are o capitalizare bursieră de 265 de miliarde de euro, a treia ca importanță din Europa. Dar, subliniază Jim Reid, ASML s-a născut de fapt din înființarea unui joint venture între gigantul electronic Philips și grupul de semiconductori ASMI (Advanced Semiconductor Materials International).
Cu doi ani prea devreme
Înființarea primului grup european de pe bursă, laboratorul danez Novo Nordisk, datează din anii 1920 LVMH, al doilea grup european de pe bursă, a văzut lumina zilei în 1987. Dar atunci a existat o fuziune între Louis. Vuitton și Moët Hennessy, două firme care își au originile în secolele al XIX-lea și al XVIII-lea.
Potrivit lui Jim Reid, compania care l-ar fi putut contrazice pe Mario Draghi este grupul german SAP, specializat în software profesional, a cărui capitalizare bursieră se ridică la 240 de miliarde de euro și rămâne de departe cea mai mare importantă piesă de pe piață. Dar grupul de peste Rin a fost fondat cu doi ani prea devreme, în 1972, pentru a dovedi că italianul se înșeală.
Spotify schimbă datele problemei?
Acestea fiind spuse, grupul suedez de streaming Spotify a fost creat în 2006. Compania rămâne, desigur, destul de departe de 100 de miliarde de euro, cu o capitalizare de 76,2 miliarde de dolari, adică în jur de 70 de miliarde de euro. Dar grupul operează în prezent la prețuri mai mari ale acțiunilor și are o dinamică bună. Acțiunile Spotify au câștigat aproape 101,5% de la începutul anului și 152% într-un an. Atât de mult încât bariera de 100 de miliarde de euro nu pare de netrecut în următorii ani.
Evident, observația lui Mario Draghi nu urmărește atât să facă un bilanț al situației bursiere, cât să ilustreze dificultatea Europei de a inova și de a scoate noi companii mari în sectoarele recente.
Mai are o carte de jucat
„În general, companiile digitale inovatoare nu reușesc să se extindă în Europa și să atragă finanțare, ceea ce duce la un decalaj considerabil UE-SUA”, scrie el. Italianul subliniază, de exemplu, că întârzierea Bătrânului Continent în cloud (computing dematerializat) ar trebui să se adâncească.
Cu toate acestea, Mario Draghi consideră că Europa are încă o carte de jucat în inteligența artificială generativă, în special datorită poziționării sale importante în robotică.
La capitolul companii „tinere”, STMicroelectronics s-a născut în 1987, dar ca rezultat al fuziunii activităților de semiconductori ale SGS Microelettronica și Thomson. Laboratorul Eurofins a fost fondat în 1987, în timp ce Dassault Systèmes a fost creat în 1981 de aproximativ douăzeci de ingineri. Fosta France Telecom, Orange, s-a ivit, din punct de vedere tehnic, în 1988. Dar niciunul dintre aceste grupuri nu se apropie de 100 de miliarde de euro capitalizarea bursieră, Cel mai aproape este Dassault Systèmes, cu 44,5 miliarde de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.