Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Sparta II
Sparta II

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor americane a trecut prin strâmtoarea Bosfor din Turcia în drumul său dinspre Siria spre Rusia la sfârșitul lunii trecute. Oficialii serviciilor de informații europene care au urmărit nava Sparta II spun că aceasta transporta vehicule militare pentru a susține războiul declanșsat de Vladimir Putin în Ucraina.

Călătoria navei către portul Novorossiysk de la Marea Neagră indică eforturile Kremlinului de a atrage resurse pentru invazia care se află acum în a șasea lună, în timp ce liniile de aprovizionare se încordează sub presiunea celei mai mari campanii militare din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. 

În timp ce Ucraina a primit arme în valoare de miliarde de dolari din partea SUA și a Europei pentru a se apăra, Rusia trebuie să se bazeze pe propriile resurse pentru a susține forțele din prima linie, în contextul în care se raportează pierderi importante. Zeci de mii de soldați ruși au fost uciși sau răniți și mii de vehicule blindate au fost distruse, potrivit estimărilor SUA.  

Un oficial familiarizat cu această chestiune a declarat că guvernul american crede că Rusia a folosit nave comerciale pentru a muta încărcături militare în Marea Neagră, reluând rapoartele serviciilor de informații europene. Oficialul a cerut să nu fie identificat, discutând chestiuni confidențiale.

Sparta II a adus aproape sigur vehicule militare din portul Tartus din Siria, care este folosit de Rusia, potrivit oficialilor din serviciile de informații și imaginilor din satelit din 17-25 iulie, consultate de Bloomberg. Aceștia au spus că natura exactă a vehiculelor nu este clară. Nava a fost văzută în Siria cu vehicule în cală, a fost reperată traversând strâmtoarea Bosfor și mai târziu a fost identificată în Novorossiysk cu cel puțin 11 vehicule pe care probabil le descărca. Inreresant de reținut esta faptul că armatorul navei este compania germană SLOMAN NEPTUN din Bremen, Germania.

Datele de urmărire maritimă arată că nava deținută de o companie sancționată de SUA în luna mai, controlată de Ministerul rus al Apărării, a făcut călătoria la datele respective, aparent fără a fi împiedicată de Turcia, membră NATO. 

Recția turcilor

Ankara a invocat Convenția de la Montreux pentru a închide strâmtoarea pentru navele de război la scurt timp după invazia lui Putin din 24 februarie, deși transportul maritim comercial poate trece prin ea. Rusia a folosit navele de marfă ale companiei Oboronlogistika OOO pe aceeași rută și cu alte ocazii în acest an, potrivit oamenilor. Aceasta a transportat de mai multe ori încărcături militare din Rusia în Siria în trecut.  

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a trimis întrebările pe această temă guvernului turc. Un oficial turc familiarizat cu această problemă a declarat că o navă comercială este examinată doar dacă există informații sau o suspiciune de infracțiune. 

Cu siguranță, Rusia a acumulat stocuri masive de armament în timpul unui program de modernizare de un deceniu, supervizat de Putin, iar oficialii de la Kremlin neagă orice probleme de realimentare. Cu toate acestea, oficialii americani și europeni spun că pierderea unui număr mare de tancuri și transportoare blindate de trupe forțează Moscova să apeleze la stocuri de echipamente mai vechi, inclusiv tancuri T-62 vechi de zeci de ani.  

Ca și Rusia, Ucraina nu a dezvăluit amploarea pierderilor sale militare, deși s-a confruntat cu provocări logistice împotriva unui inamic mult mai mare, în special la începutul războiului. Președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat într-un interviu din 22 iulie pentru Wall Street Journal că pierderile de pe câmpul de luptă au scăzut la aproximativ 30 pe zi, de la un maxim de 100-200 pe zi în mai-iunie, un număr care nu a fost verificat independent.

Experții explică unde este marea vulnerabilitate a armelor rusești

Putin are trupe în Siria de când a ordonat o operațiune în 2015 pentru a-l susține pe Bashar al-Assad. Ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a declarat în 2017 că armata a testat acolo peste 160 de tipuri de armament avansat, inclusiv avioane de luptă, rachete ghidate cu laser, tancuri, metode de război electronic și sisteme de apărare aeriană.

Kremlinul a căutat resurse suplimentare și în altă parte

În ultimele săptămâni, tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjan în legătură cu regiunea disputată Nagorno-Karabah s-au amplificat, pe fondul unor rapoarte negate de Moscova, potrivit cărora Rusia și-a subțiat prezența forței de menținere a păcii de până la 2.000 de soldați pentru a trimite trupele în Ucraina. În martie, SUA au afirmat că Rusia a redirecționat unele trupe către Ucraina din regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, unde a păstrat mii de soldați de la războiul din 2008. 

Rusia se îndreaptă acum spre Iran pentru a încerca să cumpere drone armate, a declarat luna trecută directorul CIA, William Burns, la un forum de securitate al SUA, afirmând că acest lucru indică "deficiențele industriei de apărare a Rusiei în prezent și dificultățile pe care le întâmpină după pierderi semnificative". 

Este probabil ca transporturile rusești din Siria să alimenteze logistica sa generală, deoarece Novorossiysk este folosit pentru a realimenta bazele din Crimeea vecină, anexată de Putin în 2014, și de acolo către Kherson și Zaporojia ocupate în sudul Ucrainei, a declarat unul dintre oficialii serviciilor de informații europene. Rusia a redistribui recent forțe și echipamente în zonă, în timp ce Ucraina amenință cu o contraofensivă în regiunea Kherson.

Rusia a mutat un număr semnificativ de trupe în Crimeea pentru a pregăti desfășurarea în sudul Ucrainei și cel puțin opt grupuri tactice de batalioane care cuprind între 800 și 1.000 de soldați au fost mutate din estul regiunii Donbas, ceea ce a sporit presiunea asupra rutelor sale de aprovizionare logistică, a precizat persoana respectivă. 

Avantajele ucrainenilor

Pentagonul afirmă că a furnizat 9,1 miliarde de dolari în asistență pentru apărare Ucrainei din februarie, inclusiv un miliard de dolari anunțat luni pentru a spori livrările de muniție de artilerie cu rază lungă de acțiune, arme antitanc și vehicule medicale. De asemenea, guvernul de la Kiev a primit alte miliarde de arme din partea Marii Britanii și a altor aliați din cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

Forțele ucrainene care folosesc artileria cu rază lungă de acțiune HIMARS furnizată de SUA au vizat recent liniile de aprovizionare rusești și depozitele de muniții din spatele frontului cu o eficacitate din ce în ce mai mare, precum și infrastructura cheie.

"Livrările de arme occidentale permit Ucrainei să lovească poduri, ceea ce complică logistica și aprovizionarea", a declarat Igor Korotchenko, șeful Centrului de analiză a comerțului mondial cu arme, cu sediul la Moscova. "Cu toate acestea, artileria și avioanele de atac sunt armele cheie în actuala ofensivă și nu ducem lipsă de niciuna dintre ele."

Până la 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în război, a declarat luni subsecretarul american al apărării pentru politică Colin Kahl, în cadrul unei ședințe obișnuite de informare a Pentagonului. De asemenea, evaluarea SUA a fost că Rusia a folosit un procent semnificativ din munițiile sale ghidate cu precizie, inclusiv rachete lansate din aer și de pe mare, și a pierdut până la 4.000 de tancuri și alte vehicule blindate, a spus el.

"O mare parte din acest lucru se datorează sistemelor antiblindate precum Javelin, precum AT4, dar, sincer, și creativității și ingeniozității în modul în care ucrainenii au folosit aceste sisteme", a spus el. 

Putin nu a căutat să își consolideze armata ordonând o mobilizare în masă, probabil pentru că acest lucru ar risca să forțeze publicul rus să se confrunte cu costurile unui război pe care l-a ținut la distanță de el până acum. Dar oficialii regionali au oferit stimulente în bani pentru a încuraja oamenii să se ofere voluntari pe contracte pe termen scurt, în timp ce camera inferioară a parlamentului a abolit în luna mai o limită superioară de vârstă pentru serviciul militar.  

De asemenea, luna trecută, guvernul rus a acționat pentru a stimula producția de armament prin ușurarea unor reglementări privind forța de muncă în companiile din domeniul apărării, citând "nevoia crescută pe termen scurt de a repara arme și echipamente militare". 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9695
Diferența -0.0035
Zi precendentă 4.973
USD
Azi 4.6078
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6085
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9695 RON
USD flag1 USD = 4.6078 RON
GBP flag1 GBP = 5.8126 RON
CHF flag1 CHF = 5.1124 RON
AUD flag1 AUD = 3.0018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6662 RON
CAD flag1 CAD = 3.4003 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4239 RON
SEK flag1 SEK = 0.4304 RON
XAU flag1 XAU = 330.7911 RON
Monede Crypto
1 BTC = 322729.53RON
1 ETH = 16329.58RON
1 LTC = 473.96RON
1 XRP = 2.91RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.06%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16990.70 0.36%
BET-BK 3107.82 0.12%
BET-FI 60490.95 -0.35%
BET-NG 1223.36 0.52%
BET-TR 35253.67 0.36%
BET-TRN 34441.11 0.36%
BET-XT 1449.56 0.29%
BET-XT-TR 2973.90 0.29%
BET-XT-TRN 2910.25 0.29%
BETAeRO 1080.56 -0.38%
BETPlus 2505.84 0.32%
RTL 37326.28 0.34%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel