Pilotul Cezar Osiceanu, intervenţie în controversa privind pensiile: "Politicienii care se ciorovăiesc nu scot o vorba despre FURTUL pe care îl face statul"

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Pilotul Cezar Osiceanu
Pilotul Cezar Osiceanu
  • Foto: Pexels.com
  • Pilotul Cezar Osiceanu

Pilotul Cezar Osiceanu punctează o serie de aspecte pe care autorităţile par ca nu le iau în calcul atunci când vine vorba despre pensiile românilor.

"Urmăresc emisiunile pe tema pensiilor si observ următoarele:

1. TOTI, absolut TOTI politicienii care se ciorovaiesc pe aceasta tema nu scot o vorba despre FURTUL pe care il face statul adică:

- statul impune o contribuție pe care o încasează din orice venit face cetățeanul

- ptr suma încasată statul NU da dobânda

- suma încasată este folosită de către stat pentru plata altor pensii dar si in alte scopuri fara consultarea si acordul plătitorului

- statul încasează cu mult mai mult decât da înapoi contribuabilului

- statul este direct interesat si singur beneficiar al sumelor plătite de contributor deci cu cât acesta muncește mai mult timp, are salarii cât mai mari si moare cât mai repede statul este mai fericit si mai bogat!

- statul impozitează ilegal pensia si ia si CAS deși nu a dat dobânda pe sumele încasate

2. Cand s-a introdus vârsta de pensionare ca fiind cea de 65 de ani aceeași politicieni au venit si ne-au mințit ca astfel ne vom alinia la vârsta din țările civilizate din Europa!

Doar ca zilele acestea Franta întreaga a luat foc pentru ca se încearcă mărirea vârstei de la 62 la 64 de ani !!!", transmite Cezar Osiceanu într-un punct de vedere transmis pe adresa redacţiei. 

 

Citiţi şi: Legea privind pensiile de serviciu, adoptată de Senat

 

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 79 de voturi "pentru" şi 37 "împotrivă", proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Guvernul arată în expunerea de motive că, în prezent, prin actele normative care reglementează pensiile de serviciu "s-a creat un regim special de pensionare pentru anumite categorii socio-profesionale, derogatoriu de la Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de natură să creeze avantaje în favoarea acestora, în unele cazuri fără o justificare obiectivă şi rezonabilă, încălcându-se principiul egalităţii de tratament între asiguraţii sistemului public de pensii".

Potrivit documentului, "conform jalonului 215, până la sfârşitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizaţii/pensii reglementate prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru şase categorii: corpul diplomatic şi consular, funcţionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, procurori şi judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, personalul Curţii de Conturi".

Printre amendamentele propuse de senatori PNL şi PSD şi admise la comisii figurează eliminarea textului prin care magistraţii din CSM beneficiau de pensie de serviciu după un singur mandat, aplicarea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu, opţiunea pentru o singură pensie de serviciu, eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor, indexarea pensiilor de serviciu cu rata medie anuală a inflaţiei.

Liderul grupului parlamentar PSD, Radu Oprea, a declarat în plen că social-democraţii vor vota această lege "care este perfectibilă".

"PSD şi colegii din coaliţie vor vota această lege care este perfectibilă, va merge la Camera Deputaţilor. Dialogul cu Comisia Europeană, cu partenerii noştri va continua şi sunt convins că, într-un final, această temă a pensiilor din România, prin cele două modalităţi de creştere a pensiilor foarte mici şi diminuare a pensiilor foarte mari, va face ca această problemă să fie acceptată în societate şi să găsim acea soluţie echitabilă, echilibrată pentru toţi românii", a subliniat Oprea.

Senatorul USR Ştefan Pălărie a criticat proiectul legislativ pe motiv că acesta nu mută nicio pensie "pe principiul contributivităţii, echitabil" pentru toţi cetăţenii.

"Ce nu face legea aceasta este cât se poate de simplu: în primul rând, nu mută nicio pensie pe principiul contributivităţii, echitabil pentru toţi cetăţenii români în faţa legii, niciuna nu este mutată. În al doilea rând, nu contribuie la o sustenabilitate a fondului de pensii (...). Nu ne permitem să amânăm reforme necesare pentru ca apoi cetăţenii să iasă în stradă, pensionarii să iasă în stradă pentru că nu sunt plătite pensiile la zi, la timp, sau pentru că sunt plătite pensii mai mici. Nu este posibil să rămânem în continuare în Imperiul Bizantin, având un sistem de pensii în care, din mila legiuitorului sau celui care are o majoritate conjuncturală, să se mărească cu 5%, cu 15%, cu 3% pensiile, iar pensionarii să stea cu sufletul făcut ghem în faţa televizorului. Nu aşa trebuie să fie făcute lucrurile. Dacă vrem să fim centrul Europei, vestul Europei, dacă vrem să fim un stat modern, avem nevoie de legi sigure, predictibile, în care toţi cetăţenii sunt trataţi în mod egal în faţa legii şi în care ştim deja de pe acum peste trei ani cu cât o să fie indexată pensia, în aşa fel încât muritorii de azi, pensionarii, să poată avea un trai decent", a transmis Pălărie.

Senatorul PNL Virgil Guran a susţinut, în intervenţia sa, că pensia militară nu este "nici nesimţită, nici specială".

"Pensia nu este nici nesimţită, nici specială, este pensie militară. Majoritatea celor care au ieşit din sistemul militar au studii superioare şi totuşi au o medie de 4000 de lei pensie. Trebuie să vă gândiţi în ce condiţii s-au pregătit, ce privilegii nu au avut, pentru că nu avut dreptul să facă nimic altceva decât să se mute de 15 ori în diferite garnizoane. Cei care au pensii mai mari, au stat în teatrele de operaţiuni (...). Acolo eşti plătit în plus şi contribui în plus pentru treaba asta, şi atunci o să ai o pensie mai mare. Asta trebuie să înţelegem despre militari. În acelaşi timp, dacă nici acum, în contextul actual, când vedem ce probleme sunt în Ucraina şi câţi oameni au plecat de acolo să nu intre în război, să nu fie luaţi militari şi câţi oameni mor acolo - cred că în momentul acela am începe să respectăm mai mult militarii (...). Sunt oameni care îşi sacrifică timpul, sunt la dispoziţie 24 de ore din 24, şi sunt îngrădite foarte multe drepturi", a susţinut Guran.

Senatorul AUR Rodica Boancă a spus, la rândul ei, că sistemul de pensii actual arată "profundul dispreţ" faţă marea masă de cetăţeni.

"Sistemul acesta arată profundul dispreţ faţă de marea masă a cetăţenilor, este un sistem nedemocratic şi discriminatoriu. Mă aşteptam din partea dumneavoastră să aduceţi în acest moment echitate socială (...). Faptul că nu aţi eliminat nicio pensie specială, faptul că aţi menţinut şi veţi menţine în continuare o discriminare şi o segregare socială între categorii sociale, arată doar că nu vă asumaţi că vă temeţi şi că oferiţi unor poli sociali, unor profesii, mult mai multă dominare faţă de altele. În concluzie, soluţiile erau foarte simple, corelarea salariilor şi pensiilor pe bază de contributivitate. Toată lumea trebuie să primească după cât merită şi după cât au contribuit pe durata întregii cariere", a declarat Boancă.

Proiectul va fi dezbătut şi votat în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 28-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 326374.71RON
1 ETH = 16443.04RON
1 LTC = 443.11RON
1 XRP = 2.90RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16928.98 0.59%
BET-BK 3104.20 0.52%
BET-FI 60700.98 0.95%
BET-NG 1217.08 0.61%
BET-TR 35125.60 0.59%
BET-TRN 34315.99 0.59%
BET-XT 1445.33 0.66%
BET-XT-TR 2965.22 0.66%
BET-XT-TRN 2901.75 0.66%
BETAeRO 1084.68 -0.45%
BETPlus 2497.77 0.56%
RTL 37198.07 0.62%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel