Vânzările masive de obligațiuni guvernamentale din zona euro s-au temperat vineri, după cel mai mare declin de două zile al bondurilor din anii '70 încoace, cauzat de rescrierea completă a regulilor fiscale ale Germaniei, transmite Reuters.
Investitorii au așteptat datele cheie privind locurile de muncă din SUA și au analizat noi statistici slabe din industria germană, unde comenzile industriale au scăzut peste așteptări în ianuarie.
Randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani, considerat etalon pentru zona euro, a scăzut cu 5 puncte de bază (pb), ajungând la 2,835%.
Acesta a urcat cu 30 pb miercuri, când Germania a anunțat modificarea regulilor sale fiscale – cea mai mare creștere într-o singură zi din anii ’90. Joi, randamentul a mai crescut cu 10 pb, ceea ce a marcat cel mai amplu declin pe parcurs de două zile din 1974. Randamentele evoluează invers proporțional cu prețurile obligațiunilor.
Randamentul obligațiunilor italiene pe 10 ani a coborât cu 1 pb, la 3,932%, ceea ce a dus la o extindere a spread-ului dintre titlurile italiene și cele germane la 109 pb.
Titlurile de stat ale țărilor cu datorii mai mari, precum Italia, au fost și ele afectate de vânzările masive, în paralel cu Germania, ale cărei obligațiuni sunt, de obicei, punctul de referință pentru restul zonei euro.
Randamentul obligațiunilor germane pe doi ani, sensibil la așteptările privind politica Băncii Centrale Europene, a scăzut cu 4 pb, la 2,237%, dar a rămas cu 26 pb mai mare față de începutul săptămânii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.