Viticultorii ar putea beneficia de drone asistate de calculator pentru a vedea dacă plantele se dezvoltă sănătos şi zonele în care acest lucru nu se întâmplă.
Noile tehnologii cu drone pot detalia în ce zonă a viei sau a livezii este o problemă cu o boală, cu un dăunător sau cu sistemul de irigare.
„Un partener italian a creat o tehnologie de drone asistate de calculator, care survolează sisteme viticole sau pomicole, ca să poată face un diagnostic foliar, al frunzelor, în ceea ce priveşte boli, dăunători, carenţe de azot, fosfor, potasiu. Consumatorul vrea să consume un vin mai sănătos, iar pentru acest lucru trebuie să coborâm nivelul de substanţe folosite de viticultori. Noile tehnologii cu drone pot spune în ce zonă a viei sau a livezii este nevoie de reducerea sau creşterea nivelului de fertilizare, unde este o problemă cu o boală, cu un dăunător sau cu sistemul de irigare”, a spus Avram Fiţiu, profesor la USAMV.
Costurile sunt însă mari, peste 50.000 de euro de proiect, mergând până la 100.000. Dronele cele mai folosite sunt modelul Procyon 800E, o dronă-elicopter cu un singur rotor, cu posibilități de transmisie 4G.