Ministerul Finanţelor a lansat Cadrul pentru emiterea de obligațiuni verzi. Ce proiecte vor fi eligibile pentru finanțare

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministerul Finanțelor
Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor a publicat Cadrul Obligațiunilor Verzi al României, document de referințã pentru emiterea de obligațiuni verzi la nivel suveran pentru finanțarea cheltuielilor aferente proiectelor care contribuie direct la îndeplinirea obiectivelor de mediu și de dezvoltare durabilã ale României.

Inițiativa reafirmã angajamentul României fațã de Obiectivele de Dezvoltare Durabilã 2030 și Contribuțiile la nivel național în cadrul Acordului de la Paris. Prin emiterea de obligațiuni verzi, Ministerul Finanțelor își propune sã promoveze tranziția cãtre o economie mai verde, sã diversifice și mai mult baza de investitori pentru titlurile de stat și sã atragã investitori care sunt exclusiv sau predominant interesați de instrumente financiare care genereazã un impact pozitiv asupra mediului înconjurãtor sau un impact benefic social, respectiv o îmbunãtãțire a cadrului de guvernanțã.
„Lansarea acestui cadru este un pas esențial în extinderea finanțãrii pentru întreaga agendã verde din România.

Pe lângã potențialul de diversificare a bazei de investitori pentru datoria publicã, ne așteaptãm ca emisiunea de obligațiuni verzi sã catalizeze noi obligațiuni verzi emise de sectorul privat prin crearea unei referințe importante pe piața externã pentru obligațiunile corporative românești. De la dezvoltarea rețelei de metrou, a cãilor ferate și înființarea de noi zone de pãduri urbane, toate sunt exemple de proiecte pe care le vom putea finanța prin intermediul investitorilor interesați de acest tip de obligațiuni”, a transmis Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Cadrul, evaluat de S&P Global Ratings

 

Cadrul, elaborat de Ministerul Finanțelor și aprobat de un comitet interministerial, contureazã structura de guvernanțã stabilitã pentru a asigura selecția proiectelor și utilizarea încasãrilor astfel încât sã corespundã așteptãrilor pieței. Banca Mondialã a oferit asistențã tehnicã pentru constituirea programului de obligațiuni verzi al României. Ministerul Finanțelor a primit și sprijin extern de la douã bãnci de investiții de prestigiu internațional (Citi și HSBC).


Procesele puse în aplicare pentru program urmeazã cele mai bune practici internaționale și au fost evaluate de S&P Global Ratings (S&P). Opinia evaluatorului extern S&P (SPO) confirmã alinierea cadrului cu principiile Obligațiunilor Verzi ale Asociației Internaționale a Piețelor de Capital (ICMA). Cadrul a fost evaluat drept „verde mediu” pe baza analizei S&P a proiectelor eligibile, a alocãrilor estimate pentru aceste proiecte și a impactului așteptat asupra protecției mediului și a luptei împotriva schimbãrilor climatice.

Proiectele considerate „verzi”


Cadrul obligațiunilor verzi suverane al României evidențiazã angajamentele țãrii noastre, agenda actualã de mediu, precum și planurile de finanțare verde. Acesta enumerã proiectele eligibile care pot fi finanțate prin emiterea de obligațiuni verzi și categoriile de activitãți asociate cu beneficii pentru mediu.


Printre proiectele etichetate ca verzi sunt incluse cele legate de producția de energie regenerabilã, eficiența energeticã, prevenirea și controlul poluãrii, transportul curat, gestionarea sustenabilã a apei și a apelor uzate, adaptarea la schimbãrile climatice, clãdirile verzi și gestionarea durabilã din punct de vedere ecologic a resurselor naturale vii și a utilizãrii terenurilor.


Printre cele mai importante proiecte verzi eligibile pentru finanțare se numãrã dezvoltarea rețelei de transport cu metroul în orașele București și Cluj-Napoca, electrificarea cãii ferate pentru a asigura servicii feroviare integral electrice în principalele zone urbane din România (reședințe de județ și alte orașe cu peste 50.000 de locuitori), reabilitarea liniilor de apãrare existente în conformitate cu Directiva UE privind inundațiile și Strategia naționalã de management al riscului de inundații, creșterea eficienței energetice a fondului de clãdiri și înființarea de noi zone de pãduri urbane.


De asemenea, Cadrul definește procesul de evaluare și selectare a cheltuielilor eligibile pentru finanțarea prin obligațiuni verzi, asigurându-se cã fondurile atrase sunt direcționate exclusiv cãtre cheltuieli eligibile cu un impact pozitiv asupra mediului înconjurãtor. În Cadru sunt prezentate procedurile de gestionare a fondurilor atrase și parametrii adoptați pentru monitorizarea, mãsurarea și publicarea rapoartelor privind alocarea și impactul fondurilor atrase, precum și posibilitãțile de evaluare externã.

Comitetul interministerial pentru finanțarea proiectelor/cheltuielilor verzi

 


Comitetul este un organ consultativ permanent înființat prin Hotãrârea Guvernului nr. 547/2023. Obiectivul sãu principal este de a dezvolta, implementa și monitoriza Cadrul și emisiunile de obligațiuni verzi. Acesta joacã un rol crucial în structura de guvernanțã a acestor emisiuni, deoarece este responsabil de supravegherea alocãrii resurselor și de asigurarea transparenței asupra impactului proiectelor selectate.
Înființarea Comitetului a fost realizatã în conformitate cu cele mai bune practici internaționale.

În structura de guvernanțã a țãrilor care au deja o strategie pentru emisiuni tematice, este obișnuit sã se defineascã un comitet pentru elaborarea Cadrului, evaluarea proiectelor și selectarea cheltuielilor eligibile pentru cadrele țãrilor respective. Structura aceasta a fost implementatã pentru a asigura un flux constant de informații între organismele sectoriale implicate în proiecte verzi și emitentul de obligațiuni (Ministerul Finanțelor).


Comitetul este condus de ministrul Finanțelor și este compus din reprezentanți ai 13 ministere de resort: Ministerul Finanțelor, Ministerul Mediului, Apelor și Pãdurilor, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Cercetãrii, Inovãrii și Digitalizãrii, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Economie, Antreprenoriat și Turism, Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii și Dezvoltãrii Rurale, Ministerul Sãnãtãții, Ministerul Muncii și Solidaritãții Sociale, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalitãții de Șanse, Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice și Administrației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9764
USD
Azi 4.65
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.65
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 07-05-2024
EUR flag1 EUR = 4.9757 RON
USD flag1 USD = 4.6253 RON
GBP flag1 GBP = 5.7992 RON
CHF flag1 CHF = 5.0905 RON
AUD flag1 AUD = 3.0498 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.3792 RON
HUF flag1 HUF = 0.0128 RON
JPY flag1 JPY = 0.0299 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4259 RON
XAU flag1 XAU = 344.1151 RON
Monede Crypto
1 BTC = 296621.60RON
1 ETH = 14350.78RON
1 LTC = 377.33RON
1 XRP = 2.50RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.06%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17287.15 0.39%
BET-BK 3173.29 0.29%
BET-FI 59974.42 -0.25%
BET-NG 1233.14 0.18%
BET-TR 35868.73 0.39%
BET-TRN 35042.00 0.39%
BET-XT 1469.31 0.31%
BET-XT-TR 3014.40 0.31%
BET-XT-TRN 2949.85 0.31%
BETAeRO 1048.60 -0.57%
BETPlus 2552.53 0.38%
RTL 37917.75 0.36%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel