Inflația din Germania a scăzut în octombrie la 3%, a anunțat luni biroul federal de statistică.
Prețurile de consum din această țară, armonizate pentru a fi comparate cu cele ale altor țări din Uniunea Europeană, crescuseră în septembrie cu 4,3% în ritm anual.
Inflația de bază, care exclude prețurile volatile la alimente și energie, a scăzut la 4,3% în octombrie, de la 4,6% în luna precedentă, scrie Reuters.
O inflație mai mare decât cea prognozată este considerată unul dintre principalele riscuri de către bancherii băcnilor centrale, deoarece ar putea prelungi campania de înăsprire a ratelor dobânzilor de către acestea.
Potrivit economiștilor, inflația din zona euro ar urma să scadă la 3,2% în octombrie, de la 4,3% în septembrie.
Unele date au arătat că economia Germaniei s-a contractat ușor în trimestrul al treilea, cea mai mare economie a Europei continuând să fie afectată de puterea de cumpărare slabă și de ratele dobânzilor mari.
Produsul intern brut (PIB-ul) a scăzut cu 0,1% de la un trimestru la altul, în termeni ajustați, a precizat biroul federal de statistică.
"Doar aceste date subliniază faptul că economia germană a devenit cel puțin unul dintre restanțierii din zona euro", a declarat Carsten Brzeski, șeful global al departamentului macro al ING.
"Economia germană pare că va rămâne în zona dintre contracția minoră și stagnare nu doar anul acesta, ci și anul viitor", a spus Brzeski.
Contracția economică din trimestrul al treilea nu este văzută ca o excepție, întrucât Commerzbank se așteaptă ca economia germană să se contracte din nou în semestrul de iarnă.
"Este puțin probabil să se redreseze consumul, așa cum sperau unii optimiști", a declarat economistul șef al Commerzbank, Joerg Kraemer.
Consumul gospodăriilor a scăzut în al treilea trimestru, în condițiile în care inflația ridicată a continuat să erodeze puterea de cumpărare a consumatorilor
Dacă consumul gospodăriilor a fost o piedică pentru evoluția PIB-ului, investițiile de capital au avut o contribuție pozitivă, a precizat biroul de statistică.
"Rezultatul net, totuși, este că economia Germaniei este acum blocată", a declarat economistul șef al zonei euro de la Pantheon Macroeconomics, Claus Vistesen, adăugând că se îndoiește că economia va ieși din această situație în trimestrul al patrulea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News