Metoda: „Aveți bani de încasat, dați-ne datele”
Potrivit comunicatului transmis prin AGERPRES, mai multe persoane au semnalat că au fost contactate telefonic sau prin e-mail de indivizi care s-au prezentat drept angajați ai Fondului Proprietatea. Aceștia au pretins că interlocutorii ar avea de încasat sume de bani și, sub acest pretext, au cerut informații bancare, date personale sau acces la telefonul mobil prin aplicații de control la distanță.
Escrocii folosesc inclusiv documente false pentru credibilitate
Pentru a părea convingători, escrocii folosesc documente falsificate, inclusiv extrase de cont cu antetul Bursei de Valori București (BVB), atrage atenția Fondul. Instituția dezminte categoric orice implicare și precizează că nu cere niciodată astfel de date prin telefon, email sau SMS.
Apel la vigilență: Nu dați date personale necunoscuților
„Orice mesaj electronic, convorbire telefonică sau SMS care, aparent, ar fi transmis în numele Fondului Proprietatea și prin care se solicită date personale sau bancare, reprezintă o tentativă de fraudă”, avertizează instituția.
Recomandarea oficială este să nu oferiți niciodată informații sensibile unor persoane necunoscute și să raportați imediat cazul Poliției Române, autoritatea competentă pentru combaterea acestui tip de înșelăciuni.
Fondul Proprietatea: nu contactăm acționarii pentru a cere date
Fondul reiterează că nu contactează acționarii pentru a solicita informații personale sau bancare și încurajează publicul să verifice autenticitatea oricărui mesaj suspect și să evite instalarea aplicațiilor de acces de la distanță sugerate de necunoscuți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.