Cum sunt afectați turiștii români de falimentul Thomas Cook

Matei Ion |
Data publicării:
Efectele falimentului Thomas Cook sunt pe termen lung
Efectele falimentului Thomas Cook sunt pe termen lung

Cel mai răsunător faliment din industria turismului își face simțită prezența și în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Thomas Cook, cea mai veche agenție de turism și-a anunțat falimentul, săptămâna trecută.

Ministerul Turismului anunța marți, 24 septemrbie, că turiștii români nu ar fi afectați de prăbușirea agenției Thomas Cook dar și că încă erau așteptate clarificări din partea ANAT care trebuia să prezinte o situație clară.

Profitând de o legislație incoerentă în privința drepturilor turiștilor romani si a incompetentei autoritatilor care nu inteleg fenomenul turiștilor în adevăratul său sens, mari operatori români refuză să anunțe numărul de turiști afectați de falimentul Thomas Cook și subsidiarele acestuia Neckermann Germania, Bucher Reisen sau Oger Tours. Situatia nu este problematica din punct de vedere al repatrierii, ci are un efect devastator pentru turiștii care si-au rezervat deja, si achitat in avans, servicii pentru perioada urmatoare.

Astfel, sunt pe tapet urmatoarele situații:

- Agentiile de turism din Romania vand produsele Neckermann Germania, Austria si Ungaria fie prin contract direct (Aerotravel, Eximtur, Filadelfia tour, Happy Tour, Ruefa, Tui Travel Center,  etc.) fie prin unul dintre acesti agenti directi. Dintre acestia, agentul cu cea mai mare retea de vanzari si implicit cele mai multe rezervari este Tui Travel Center (noul Travel Brands).

 Condor, subsidiară a agenției Thomas Cook, salvată de Guvernul german

- Afirmatia vicepresedintelui Anat, Cristian Barhalescu, cum ca Thomas Cook nu avea reprezentanta in Romania si ca sunt "destul de scumpi" arata faptul ca dl nu intelege cum functioneaza contractele de vanzare in Uniunea Europeana, nu cunoaste produsele si nu stie cine este reprezentantul grupului in tara noastra. Mai mult, explicatia cum ca " Ei sunt în sisteme, în momentul în care o companie din România lucrează pe sistemele operatorilor germani, automat li se oferă și Necherman"  demonstreaza ca la nivel de varf in ANAT sunt persoane care nu inteleg procesul de vanzare in turism. Faptul ca un turoperator este in sisteme de rezervari nu inseamna ca automat isi poate vinde produsele intr-o tara, iar agentiile din tara respectiva pot vinde produsele doar daca au contract cu acesta. Declaratia insa arata una dintre marile probleme de nerespectare a legislatiei: turiștilor roman nu este informat asupra operatorului care ii garanteaza pachetul si nici asupra intermediarilor;

- În acest moment Neckermann a sistat accesul la sistemele sale de rezervari si a anulat majoritatea rezervarilor. Nu se pot face rezervari noi. Anuntata fiind insolventa acestuia, turoperatorul a anulat automat si contractele cu unitatile de cazare de la sol. De aftfel articolele de presa releva ca unitatile de cazare de la destinatie au primit anularile si multe dintre ele deplang situatia fiind vorba de zeci de mii de rezervari. In acest caz se afla si rezervarile ce ar urma sa se consume in lunile urmatoare. Practic ele nu vor mai putea fi consumate pana la refacerea contractelor pe noile entitati ce vor prelua (probabil) activitatea.

- Peste 1000 de turisti romani au in acet moment bani dati in avans pentru sejururi pe care nu le vor putea consuma. Acest aspect este relationat in tara noastra la nivel de Neckermann Germania si mai putin de Thomas Cook Uk. Neckermann Germania este de altfel contractorul cazarilor in destinatiile indepartate (Maldive, Caraibe, etc.) si din aceste allotmenturi preiau spre vanzare si Neckermann Austria si Ungaria. Majoritatea turiștilor romani afectati au achizitionat pachete de servicii compuse din zbor pe cursele de linie si doar servicii la sol de la astfel de turoperatori. Agentiile care "impacheteaza" astefel de servicii trebuie sa aiba licenta aferenta de turoperator si devin responsabile direct in fata turiștilor. Faptul ca serviciile la sol nu mai sunt disponibile, obliga agentiile sa refaca rezervarile pe alti turopetaori sau furnizori, ceea ce va duce la cresterea costurilor, sau mai rau, la infirmarea rezervarilor intrucat in acest moment locurile de revelion de exemplu nu sunt in acelasi numar si la acelasi pret ca acum 3 luni.

- Odata intrat in insolventa, turoperatorul anunta, prin intermediul agentiilor revanzatoare, clientul asupra situatiei, iar clientul are dreptul, conform directivei europene in vigoare, sa ceara returnarea banilor achitati ca avans (si pe care ulterior agentia revanzatoare ii va recupera de la asiguratorul turoperatorului) sau sa aleaga un alt produs si sa foloseasca avansul achitat deja. Cu cat trec mai multe zile cu atat situatia se inrautateste. Deja agentiile de turism din UK au reprogramat turiștilor lor pe alti operatori, ceea ce duce la cresterea constanta a preturilor si consumarea celorlate disponibilitati. Aceasta "rerutare" se face din fondurile proprii ale agentiei si ulterior ea isi recupreaza banii de la asigurator. Daca ne gandim ca Tui Travel Center are peste 200 de turisti in acest caz si fiecare a achitat doar 500 de eur avans (vorbim de sejururi de revelion in destinatii exotice in principal) intelegem imediat ca nu e momentul, ca dupa amenzile primite de la Oficiul concurentei, acum sa se puna o astfel de presiune. turiștilor insa trebuie sa decida cat mai repede ce doresc sa faca cu avansul dat intrucat in decembrie vor putea doar sa-si ia banii inapoi si sa stea acasa pt ca nu vor mai fi locuri disponibile. O reala problema o constituie insa nerespectarea legii in privinta numirii turoperatorului in contract si majoritatea turiștilor romani nestiind ca de fapt au avut servicii Neckermann/Thomas Cook.

-În cazul in care agentia de turism ofera ca varianta turiștilor doar returnrea banilor atunci cand ii va recupera de la insolvent, acestia se pot adresa Autoritatii pentru protectia consumatorului. Fiind vorba de turoperatori din afara tarii (chiar daca sunt in UE), agentia din RO isi asuma rolul de Turopetar si raspunde. Aceasta este cea care trebuie sa ofere turiștilor variante alternative fara costuri suplimentare. Cu atat mai clar daca pe contractul incheiat nu apare numele unui alt turoperator sau intermediar (si agentia de unde s-a achiztionat produsul si-a asumat din start rolul de revanzator).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9754
Diferența -0.0009
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6739
Diferența -0.0079
Zi precendentă 4.6818
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 18-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9754 RON
USD flag1 USD = 4.6739 RON
GBP flag1 GBP = 5.8294 RON
CHF flag1 CHF = 5.1301 RON
AUD flag1 AUD = 3.0029 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3857 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4260 RON
SEK flag1 SEK = 0.4274 RON
XAU flag1 XAU = 359.4100 RON
Monede Crypto
1 BTC = 285279.85RON
1 ETH = 13831.71RON
1 LTC = 368.21RON
1 XRP = 2.28RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16919.27 0.64%
BET-BK 3106.43 0.79%
BET-FI 60331.04 0.32%
BET-NG 1207.43 0.53%
BET-TR 35105.44 0.64%
BET-TRN 34296.30 0.64%
BET-XT 1441.47 0.59%
BET-XT-TR 2957.27 0.59%
BET-XT-TRN 2893.96 0.59%
BETAeRO 1063.61 -0.31%
BETPlus 2500.71 0.64%
RTL 37139.30 0.67%

Comunicate de presa

Contrabanda cu tutun
O linie electrică inedită în România
Kaufland

Programul de 1 Mai şi Paşte al magazinelor Kaufland

Kaufland România anunță programul magazinelor...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel