Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

Factorii de decizie politică din Rusia se întreabă dacă să declasifice mai multe date economico-financiare, în timp ce Kremlinul dorește să păstreze secretul, ceea ce îi face chiar și pe observatorii experimentați să se străduiască să înțeleagă economia țării.

Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale a Rusiei, face eforturi pentru a anula cea mai mare parte a unei decizii de a clasifica o mulțime de date economice, luată în primele săptămâni ale invaziei în Ucrainei de anul trecut, au declarat unele surse pentru Financial Times.

Kremlinul, care încă nu a aprobat inițiativa, a justificat secretizarea informațiilor privind o gamă largă de statistici economice ca fiind o apărare necesară împotriva sancțiunilor occidentale. Seturile de date clasificate includ indicatori importanți, cum ar fi rezervele valutare și cifrele de export. Companiilor rusești li se permite să păstreze secrete rezultatele "sensibile".

Nabiullina a declarat luna trecută că țara trebuie să dezvăluie mai multe date pentru ca piețele să crească. "Trebuie să ne întoarcem la o prezentare adecvată, cu câteva excepții, pentru ca investitorii să poată investi în valori mobiliare", a spus ea.

Banca centrală a declarat sâmbătă că "multe autorități împărtășesc opinia noastră că ar trebui să ne întoarcem la publicarea  datelor", adăugând că desfășoară consultări cu guvernul pe această temă.

"Lipsa statisticilor disponibile public afectează calitatea muncii analiștilor și cercetătorilor", a spus banca. "Banca Rusiei pledează pentru restabilirea publicării situațiilor financiare, cu excepția indicatorilor care sporesc vulnerabilitatea companiilor și a economiei la riscurile de sancțiuni".

Dezbaterea evidențiază măsura în care datele economice au devenit parte a războiului informațional al Rusiei care însoțește ofensiva lui Vladimir Putin în Ucraina - și eforturile Occidentului de a-l încetini.

Analiștii sunt ținuți în ceață

Adresându-se cabinetului său economic la 17 ianuarie, președintele rus a declarat cu mândrie că Rusia a trecut cu bine de cele mai grave sancțiuni.

Analiștii sunt de acord că economia Rusiei s-a descurcat mai bine decât se așteptau, dar graba lui Putin de a clasifica majoritatea datelor economice i-a lăsat pe aceștia fără prea multe alte informații în afară de declarațiile sale triumfaliste.

Cheltuielile bugetare clasificate au crescut cu peste 40%, ajungând la 95 de miliarde de dolari, comparativ cu planificarea de 54 de miliarde de dolari de dinainte de război. Datele privind comerțul exterior al Rusiei au dispărut complet.

Incertitudinea din jurul datelor Rusiei a încurcat atât de mult imaginea economică încât capacitatea țării de a absorbi sancțiunile a surprins chiar și factorii de decizie politică care au acces la cifrele clasificate, au ai spus sursele.

"Opacitatea statisticilor creează probleme chiar și pentru cei din interiorul sistemului", a declarat un înalt oficial al băncii centrale ruse. "Aripa economică are acces la datele macro ascunse, dar statisticile corporative reprezintă uneori o problemă".

Chiar și cifrele care sunt corecte din punct de vedere tehnic pot masca probleme mai ample. Săptămâna trecută, Putin a declarat că Rusia a "păstrat stabilitatea" pe piața muncii și a atins un nivel record al șomajului, sub 4%.

Cu toate acestea, Putin a omis să menționeze că sute de mii de muncitori au fugit din țară de când a început invazia, în timp ce 300.000 de bărbați care au fost înrolați în armată se califică acum ca fiind angajați. Acest lucru ar putea îmbunătăți cifrele, dar nu face mare lucru pentru sănătatea pieței muncii, potrivit lui Andrei Kolesnikov, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace.

Șomajul ascuns, inclusiv perioadele de inactivitate, concediile neplătite și angajările parțiale, a atins un nivel record de 4,66 milioane de persoane în al treilea trimestru din 2022, crescând cu 7,5% de la an la an, au scris analiștii de la rețeaua de consultanță FinExpertiza.

Pentru a găsi datele lipsă, analiștii străini și interni recurg la modalități creative de verificare încrucișată. "Am început să folosim indicatori alternativi pentru a urmări dinamica exporturilor și importurilor: date fiscale privind TVA-ul importurilor, statistici comerciale ale contrapartidelor externe ale Rusiei, date privind transportul maritim", a declarat Sofya Donets, economist șef pentru Rusia la Renaissance Capital, o bancă de investiții din Moscova.

Dar nu totul poate fi restabilit. "Lipsa de informare a companiilor publice și a băncilor este o problemă mai mare."

Dar toată lumea îl minte pe Putin

Kremlinul a declarat că sancțiunile occidentale au făcut imperios necesară limitarea dezvăluirii publice.

"Există un război hibrid purtat împotriva Rusiei, inclusiv un război economic. Așa că, în aceste condiții, este complet natural să clasificăm aceste date", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, pentru Financial Times. "Toți cei care trebuie să știe, toți cei care fac parte din procesul de elaborare a politicilor economice, au acces la întreaga gamă de date, statistici și așa mai departe."

Politica strictă de distanțare socială a lui Putin în timpul pandemiei Covid-19 și concentrarea sa tot mai obsesivă asupra presupuselor amenințări la adresa securității l-au făcut să se bazeze pe un cerc tot mai restrâns de consilieri șoimiști și și-a ținut echipa economică la distanță, au declarat doi foști oficiali de rang înalt.

"Toți acești tipi îi spun ceea ce vrea să audă. De aceea ia decizii proaste", a declarat un fost oficial de rang înalt. "Toată lumea îl minte".

Potrivit purtătorului său de cuvânt, Putin primește în mod regulat rapoarte de la înalții săi oficiali cu privire la economie. "Orice afirmație conform căreia el primește informații distorsionate este incorectă. El are toate informațiile, are reuniuni ale cabinetului economic practic în fiecare săptămână", a declarat Peskov.

Vechile îndoieli cu privire la calitatea statisticilor rusești au fost puse în evidență pentru prima dată în 2020, când ratele de mortalitate excesivă au depășit de câteva ori numărul oficial de decese cauzate de coronavirus. Dar Putin a folosit cifrele oficiale pentru a declara că țara a învins pandemia și a revenit la creșterea economică înaintea Occidentului.

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să agraveze problema. Când a început invazia, agenția guvernamentală rusă de statistică Rosstat a încetat să mai ofere, la cerere, statisticile lunare privind mortalitatea pe grupe de vârstă de un singur an, a declarat demograful independent Alexey Raksha, care și-a pierdut locul de muncă la Rosstat după ce a criticat modul în care a gestionat datele Covid. Aceste date ar fi permis cercetătorilor să facă estimări similare cu privire la victimele de război, folosind metodele pe care le-au folosit pentru a determina numărul real probabil al victimelor pandemiei.

Institutul de Statistică al Rusiei și scăderea PIB-ului

"Rosstat calculează aceste date anual, nu lunar, și împărtășește datele pe grupuri de cinci ani la cerere", a declarat un reprezentant al Rosstat.

Experții spun că disparitatea dintre datele publice și imaginea economică reală este mai puțin evidentă, ceea ce îi permite să surprindă în continuare tendințe mai ample.

În septembrie, Putin a mustrat public un oficial de top din domeniul energiei pentru că a sugerat că producția de gaze la Gazprom, monopolul de stat al Rusiei, a început să scadă. "Producția Gazprom nu este în scădere. Doar îi speriați pe toți. Crește", i-a spus președintele rus lui Alexander Novak, viceprim-ministru, chiar dacă statisticile Gazprom au arătat o scădere anuală de aproape 15%.

Până la reuniunea cabinetului din ianuarie, Putin a recunoscut că producția de gaze scăzuse într-adevăr cu 12%, o cifră în concordanță cu ceea ce Novak a declarat într-un interviu de la sfârșitul lunii decembrie. Dar, în comentarii separate, cu numai trei zile mai devreme, Novak a avansat o scădere a producției de 18-20% - și nu a dat niciun motiv pentru revizuirea bruscă.

PIB-ul și gazele

La reuniunea din ianuarie, Putin a declarat că PIB-ul Rusiei a scăzut doar cu 2,5%, departe de scăderea de până la 30% pe care tehnocrații de top i-au prezentat-o cu o lună înainte de război. Proiecțiile instituțiilor internaționale nu sunt departe, FMI, Banca Mondială și OCDE situând toate contracția Rusiei în 2022 între 3,4% și 4,5% din PIB.

O mare parte din lovitura aplicată PIB-ului Rusiei a fost atenuată de accelerarea cheltuielilor militare ale țării, despre care analiștii spun că nu se reflectă în economia reală. "Tancurile, rachetele și uniformele contribuie la PIB în mod pozitiv. Dar unde sunt ele? În câmpurile ucrainene, putrezind", a declarat Vladimir Milov, un fost ministru adjunct al energiei care se opune acum Kremlinului din exil.

Alte neconcordanțe afectează puținele statistici disponibile. Dinamica salariilor reale a devenit deconectată de vânzările cu amănuntul în ultimii ani, potrivit unei cercetări efectuate de Institute of International Finance. În 2022, salariile reale au scăzut cu 2-4%, beneficiind în mare parte de plățile sociale, inclusiv cele pentru soldații care luptă în Ucraina. Dar cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a scăzut cu 9%, potrivit proiecțiilor Infoline bazate pe statisticile oficiale, indicând probabil o lovitură mai mare pentru consumatori.

"Este imposibil ca oamenii să primească aproape la fel de mult ca înainte, dar din anumite motive să cheltuiască semnificativ mai puțin", a declarat Milov.

Unii experți indică, de asemenea, revizuirile retrospective frecvente ale Rusiei la statistici, cum ar fi adăugarea dacilor, case de țară rusești, la cifrele privind construcțiile. "Acestea sunt schimbări mici ... care nu schimbă marile tendințe, dar care lucrează întotdeauna la îmbunătățirea indicatorilor", a declarat Natalia Zubarevich, economist la Universitatea de Stat din Moscova.

Rosstat a declarat că astfel de schimbări sunt "naturale", deoarece agenția de statistică încearcă să reflecte "cu acuratețe" orice schimbări care au loc în economie. 

Având în vedere opacitatea procesului decizional al Kremlinului, un oficial de rang înalt și-a exprimat scepticismul că politica de secretizare va fi anulată în curând: "Suntem în negocieri și sperăm că ne vor asculta, dar nu putem fi siguri că va funcționa".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0026
Zi precendentă 4.9737
USD
Azi 4.6818
Diferența 0.0154
Zi precendentă 4.6664
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 16-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6818 RON
GBP flag1 GBP = 5.8284 RON
CHF flag1 CHF = 5.1289 RON
AUD flag1 AUD = 3.0047 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.3944 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0303 RON
NOK flag1 NOK = 0.4262 RON
SEK flag1 SEK = 0.4279 RON
XAU flag1 XAU = 356.8240 RON
Monede Crypto
1 BTC = 294434.47RON
1 ETH = 14369.19RON
1 LTC = 367.29RON
1 XRP = 2.29RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16854.90 -0.32%
BET-BK 3085.99 -0.75%
BET-FI 59935.31 -0.90%
BET-NG 1206.71 -0.13%
BET-TR 34971.88 -0.32%
BET-TRN 34165.82 -0.32%
BET-XT 1435.91 -0.41%
BET-XT-TR 2945.87 -0.41%
BET-XT-TRN 2882.82 -0.41%
BETAeRO 1061.79 -0.43%
BETPlus 2491.03 -0.34%
RTL 37026.86 -0.21%

Comunicate de presa

O linie electrică inedită în România
Kaufland

Programul de 1 Mai şi Paşte al magazinelor Kaufland

Kaufland România anunță programul magazinelor...

Alin Burcea

Alin Burcea este noul președinte ANAT

Aurelian Marin a fost ales prim vicepreședinte...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel