Această convocare a intervenit imediat după anunţul făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberto Fico, că negocierile dintre partidele din coaliţia aflată la putere pentru formarea unui nou guvern au eşuat.
"Nu am constat o disponibilitate unanimă pentru a da naştere unei majorităţi" guvernamentale, a declarat Roberto Fico la finalul unei întrevederi cu preşedintele Sergio Mattarella care îi încredinţase misiunea de a evalua posibilitatea menţinerii actualei coaliţii, alcătuită din Partidul Democrat (centru-stânga), Mişcare 5 Stele (antisistem) şi micul partid Italia Viva al lui Matteo Renzi.
Această criză politică intervine în condițiile în care Italia, a treia economie a zonei euro, a înregistrat, anul trecut, un declin al Produsului Intern Brut de 8,8%, potrivit datelor preliminare publicate de Institutul Naţional de Statistică (Istat). Este cel mai sever declin al PIB-ului Italiei de la Al Doilea Război Mondial. Datele nu sunt ajustate cu numărul de zile lucrate, a precizat Istat.
Citește și Elon Musk a spus SECRETUL SUCCESULUI său în AFACERI. Poți și TU
Economia italiană este afectată de impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi de turbulenţele politice. Săptămâna trecută, premierul italian Giuseppe Conte şi-a prezentat demisia preşedintelui republicii, Sergio Mattarella, care a decis să o accepte şi să înceapă consultări cu partidele politice pentru ieşirea din criză.
PIB-ul Italiei s-a contractat cu 2% în trimestrul patru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, iar în ritm anual economia a înregistrat un declin de 6,6%, arată datele Istat. Analiştii se aşteptau la o scădere de 2,2% în ritm trimestrial şi de 6,7% în ritm anual. Săptămâna trecută, Germania şi Spania au raportat creşteri neaşteptate ale economiei în ultimele trei luni din 2020, în timp ce PIB-ul Franţei s-a contractat mai puţin decât se estima.