Organizația Mondială a Sănătății nu a găsit nicio dovadă că noua mutație a coronavirusului descoperită în Marea Britanie afectează grav structura agentului patogen, a anunțat la o conferință de presă șeful grupului tehnic al Unității OMS pentru afecțiuni deosebite, Maria Van Kerkhove, într-o postare pe Twitter.
În prezent, nu există dovezi că mutația virusului se comportă diferit, a subliniat ea. „Dar trebuie să fim atenți la evoluția situației și să evaluam corect lucrurile. Urmărim îndeaproape ceea ce se întâmplă pentru a constata dacă aceste mutații au suferit modificări ce pot neutraliza anticorpii. Și, de asemenea, examinăm și testăm toate mutațiile ce apar”, a explicat specialistul organizației. Van Kerkhove a adăugat că mutația este asociată cu virusul modificat identificat anterior la nurci.
Michael Ryan, Directorul Programului OMS pentru Urgențe Sanitare, a subliniat că astfel de mutații sunt destul de răspândite și sunt ceva obișnuit. ”Întrebări au apărut și după mutațiilor observate la nurcile din Danemarca și nu numai: mutația face oare virusul mai grav, facilitează răspândirea lui, influențează în vreun fel diagnosticul, vor mai fi vaccinurile eficace. Cu toate acestea, până acum nici una dintre aceste întrebări nu a primit un răspuns definitiv”, a spus el.
Citește și DEZASTRU! O nouă VARIANTĂ a virusului COVID-19
Anterior, ministrul britanic al Sănătății, Matthew Hancock, a declarat că a fost descoperită o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2, ce se răspândește mai repede decât forma inițială. Nu există dovezi că este mai letal decât variantele cunoscute și că ar fi rezistent la vaccinuri, a precizat el. În același timp, este mai ușor de transmis de la persoană la persoană și, prin urmare, mai contagios.