Topul celor mai falsificate alimente. La ce să avem grijă când luăm un produs de pe raft

Oana Pavelescu |
Data publicării:
O femeie verifica eticheta unui produs alimentar / Foto: Freepik
O femeie verifica eticheta unui produs alimentar / Foto: Freepik

Când vine vorba de aromele care definesc bucătăria modernă, nu totul este exact așa cum pare.

Fie că este vorba de uleiul de trufe de pe cartofii prăjiți, vanilia din înghețata ta sau wasabi-ul de pe sushi, ingredientele autentice sunt adesea prea rare sau prea scumpe pentru a satisface cererea globală.

În consecință, atât companii legitime, cât și cei care desfășoară activități ilicite au găsit modalități de a face bani oferind alternative mai ieftine la tot, de la cafea până la caviar.

Chiar și în condițiile în care există modalități perfect legale de a face acest lucru, există și o industrie alimentară frauduloasă globală estimată la 40 de miliarde de dolari pe an, care afectează producătorii legitimi, finanțează activități criminale și poate pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Iată 11 dintre cele mai falsificate produse alimentare și cum să le recunoști pe cele autentice

Uleiul de Trufe

Chiar dacă uleiul de trufe este omniprezent, trufele reale sunt incredibil de rare. Uleiul de trufe este, de obicei, o combinație de ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui, aromatizat cu un compus sintetic derivat din petrol numit 2,4-Dithiapentane, același compus aromatic ca și mirosul picioarelor. Singura modalitate de a fi sigur că mănânci o trufă autentică este să o vezi feliindu-se în fața ta.

Siropul de Arțar

Aproximativ jumătate din siropul de arțar de pe piață nu este real, fiind adesea vândut sub numele de „sirop de masă” sau „sirop de clătite”, conținând o combinație de sirop de porumb, coloranți caramel și arome. Majoritatea adevăratului sirop de arțar provine din Canada, care exportă aproximativ 85% din totalul consumat în fiecare an. Identificarea produsului real se rezumă adesea la culoare și textură, siropul de arțar pur având o consistență mai subțire și un aspect mai tulbure decât amestecurile artificiale.

Wasabi

Aproape tot wasabi-ul vândut în afara Japoniei este preparat din hrean, îndulcitor și amidon de porumb. Wasabi-ul adevărat costă aproximativ de 30 de ori mai mult și este una dintre cele mai dificile plante de cultivat în mod comercial. Cel mai bun mod de a vă asigura că obțineți wasabi autentic este să îl vedeți pregătit în fața voastră și să observați gustul: wasabi-ul real este mai puțin picant și mai subtil decât alternativa sa de hrean.

Citește și: TOP 10 cele mai scumpe lichide din lume

Brânza Parmezan

Asemenea șampaniei, Parmezanul este doar Parmezan dacă provine din Parma, Italia, sau mai exact, din regiunea Emilia-Romagna. Numai 300 de fabrici din această zonă sunt certificate pentru a produce autenticul Parmigiano-Reggiano, care trebuie să fie maturat cel puțin un an pentru a obține cristalele de umami atât de importante. În schimb, brânza Parmezan produsă în afara Italiei poate fi mai puțin scumpă.

Vanilia

Adevărul este că nu este nimic „simplu” în privința vaniliei autentice. Aroma este dată de păstăile unei orhidee polenizate manual, păstăi  recoltate și masate pentru a elibera vanilina, înainte de a fi lăsate la înmuiat în apă și alcool pentru a produce un extract. Acesta este motivul pentru care doar aproximativ 1% din produsele vândute cu aromă de vanilie sunt realizate cu vanilie autentică. Vanilina fabricată în laborator poate proveni din petrol, folosind ulei de cuișoare, lemn sau coajă pentru a produce aroma artificială.

Caviarul

Caviarul este una dintre cele mai scumpe substanțe de pe planetă. Prețurile pot ajunge la 24.000 de dolari pe kilogram, făcând produsul o țintă populară pentru falsificatori care folosesc icre de pește de calitate inferioară, cum ar fi somonul de lac. Caviarul de sturion beluga autentic necesită răbdare - peștele trebuie să crească timp de 10 ani înainte de a fi ucis și de a-i fi recoltați sacii cu ouă. Este dificil să faci distincția la prima vedere între caviarul veritabil de imitația sa, dar un indiciu este forma uniformă și strălucirea autentică a produsului.

Mierea

Estimările indică faptul că până la o treime din mierea comercializată la nivel internațional este falsă. Cererea globală este pur și simplu mai mare decât pot satisface albinele. Marea majoritate a mierii din lume provine din China, care este și locul de origine al versiunilor falsificate. Pentru a completa stocurile, unii producători amestecă mierea reală cu îndulcitori artificiali precum siropul de porumb, glucoza sau orez, trestie de zahăr sau sfeclă. Această prelucrare - sau orice prelucrare, de fapt - tinde să distrugă cele mai bune calități nutritive și de sănătate ale mierii naturale, transformând-o într-un simplu zahăr ieftin.

Uleiul de Măsline Extra Virgin

Uleiul de măsline extra virgin a fost ținta fraudei alimentare încă din zilele Romei antice, când se vindea ulei de măsline inferior sau amestecuri de alte uleiuri sub numele de ulei de măsline extravirgin. Majoritatea uleiului de măsline extra virgin provine încă din Spania, Italia sau Grecia, de unde este stoarsă proaspăt din măsline coapte, fără a folosi căldură sau substanțe chimice. Mașinile de recoltat scutură fructele de pe măslini, care apoi sunt măcinate într-o pastă groasă, stoarse și presate. Uleiul de măsline extra virgin de înaltă calitate poate costa 10 dolari pentru o sticlă de 500 ml. Frauda cu ulei de măsline a fost întreprinsă în mijlocul operațiunilor legitime, așa că este dificil să identificați falsurile fără un test de gust. Este important să verificați data "presat pe" care ar trebui să fie de mai puțin de un an, deoarece uleiul de măsline extra virgin își pierde aroma fructată și iarbă după aproximativ doi ani.

Cafeaua

Cafeaua măcinată a fost, de asemenea, amestecată cu ghinde măcinate, orz și grâu. Cafeaua boabe întregi tinde să aibă mai puțin umplutură, dar provocările de a crește și cultiva cantități mari pot duce la diferențe semnificative în calitate. Sunt necesare aproximativ 1.500 de cireșe de cafea pentru a face 1 kilogram de boabe, iar cei mai buni producători de cafea folosesc doar cireșe coapte culese manual. Coaja este îndepărtată, iar semințele sunt uscate și prăjite. Mașinile de recoltat, pe de altă parte, nu fac distincție între cireșe coapte și necoapte, le adună și le procesează împreună. 

Șofranul

Cel mai scump condiment din lume, șofranul, provine din firele sau stigmatele florii Crocus Sativus. Fermierii din Kashmir petrec doi ani cultivând florile și recoltându-le, având nevoie de 150.000 de flori pentru a produce un kilogram de șofran, care valorează aproximativ 3.000 de dolari. Este un proces intensiv în muncă, în care stigmatele trebuie îndepărtate manual, tăiate și sortate. Falsificatorii caută să imite produsul cu fân vopsit în roșu, păr de cal, filamente de cocos sau rădăcini de plante. Guvernul din Kashmir a introdus chiar un centru de comerț cu o marcă geografică pentru a certifica autenticitatea. La fel ca în cazul caviarului, un test cu apă poate dezvălui ce este real și ce este fals: șofranul real eliberează încet o culoare galbenă în apă, în timp ce îngălbenirea este aproape instantanee cu versiunile artificiale. Șofranul real se descompune ușor, în timp ce cel fals rămâne intact după udare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.7393
Diferența 0.0085
Zi precendentă 4.7308
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.7393 RON
GBP flag1 GBP = 6.0043 RON
CHF flag1 CHF = 5.3444 RON
AUD flag1 AUD = 3.0379 RON
DKK flag1 DKK = 0.6674 RON
CAD flag1 CAD = 3.3694 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0314 RON
NOK flag1 NOK = 0.4283 RON
SEK flag1 SEK = 0.4303 RON
XAU flag1 XAU = 402.7351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 453765.61RON
1 ETH = 18114.88RON
1 LTC = 597.44RON
1 XRP = 11.58RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16297.501.48%
BET-BK2996.381.33%
BET-EF886.471.35%
BET-FI58315.040.49%
BET-NG1171.541.04%
BET-TR35939.691.48%
BET-TRN34933.271.48%
BET-XT1402.051.38%
BET-XT-TR3039.391.38%
BET-XT-TRN2960.551.38%
BETAeRO845.380.79%
BETPlus2412.781.42%
RTL36275.781.42%

Opinii

Adrain Negrescu / Foto: Facebook

Dincolo de cifre. Adrian Negrescu: Asta este acum marea problemă a României

Analistul financiar Adrian Negrescu a privit...

Multe semne de întrebare

A fost o aroganță! Profesorul Coșea, despre ceea ce se întâmplă în România

Profesorul Mircea Coșea a vorbit, la un post...

Adrian Negrescu

De ce crește ROBOR? Adrian Negrescu: ”Ne dăm singuri foc la casă!”

Analistul financiar Adrian Negrescu a...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel