Austeritatea vine la pachet
Premierul Ilie Bolojan a explicat luni seara, într-o intervenție publică, că Executivul a fost obligat să adopte pachetul de măsuri fiscale într-o singură etapă, fără a-l împărți logic între reducerea cheltuielilor și majorarea taxelor. Motivul: timpul extrem de scurt și presiunea uriașă exercitată de un deficit bugetar aflat la cote alarmante.
„Nu era posibil să începem într-o ordine logică, pentru că asta ar fi presupus să avem suficient timp – timp pe care l-am fi avut dacă aceste măsuri ar fi fost adoptate încă de acum un an sau doi, ceea ce, din păcate, nu s-a întâmplat. Am ajuns în ceasul al doisprezecelea”, a spus Bolojan.
Deficitul, la niveluri istorice
Premierul a avertizat că nivelul actual al deficitului bugetar este „aproape identic” cu cel înregistrat în perioada 2009-2010, în plină criză economică globală. Atunci, România a fost forțată să adopte măsuri radicale, precum creșterea TVA la 24% și reducerea salariilor din sectorul public cu 25%.
„Pe fondul creșterii deficitului la un nivel întâlnit doar acum 15-16 ani, a trebuit să luăm măsuri foarte dure”, a explicat Bolojan.
Planul inițial, dat peste cap
Guvernul și-ar fi dorit să aplice o logică graduală – mai întâi eliminarea risipei și a pierderilor de la stat, apoi creșterea taxelor acolo unde era absolut necesar. Însă, potrivit premierului, situația bugetară critică a forțat o abordare de urgență.
„Nu am avut timpul necesar să începem într-o logică a normalității, adică prin eliminarea pierderilor statului, reducerea cheltuielilor și abia apoi să venim cu creșteri de taxe”, a conchis Bolojan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.