Invitatul jurnalistului Val Vâlcu a precizat, de la bun început că, în general, cam toate proiectele finanțate de AFM au o componentă de mediu.
”Principalul nostru scop este reducerea emisiilor de CO2. Fie că vorbim despre Iluminat stradal, unde, începând din 2022 până în 2024, am avut trei sesiuni de finanțare, fie că vorbim de reabilitare din punctul de vedere al eficienței energetie a unei clădiri, toate au o componentă de mediu”, a arătat șeful AFM.
Detaliind, el a spus că pentru clădiri ”am avut două sesiuni de finanțare, iar mare parte dintre acestea au fost școli, grădinițe, primării, cămine de copii și alte instituții publice”, a spus Neculaescu.
El s-a referit, în egală măsură, și la programul destinat microbuzelor electrice pentru școlari, pentru care au fost alocate 600 de milioane de lei și au fost 26 de județe care au beneficiat de această finanțare. O mare parte au ajuns deja în procedură de achiziție a respectivelor vehicule.
După cum a precizat Laurențiu Neculaescu au fost aprobate 27 de proiecte în valoare totală de 494 de milioane de lei, bani care vor fi folosiți pentru a cumpăra 465 de microbuze electrice și 40 de stații de reîncare a acestora.
Trecând la un altă sferă de activitate care a intrat în atenția AFM, și anume educația, el a amintit că au fost delurate în această perioadă 3 programe dedicate strict acestui domeniu. Unul, ”Săptămâna verde”, a fost realizat împreună cu Ministerul Educației. A fost vorba despre 100 de milioane de lei cu care au fost organizate tabere, excursii și alte asemenea activități cu componentă de mediu.
Alt program a fost derulat în colaborare cu ONG-urile și în parteneriat cu școlile din România prin care am finanțat 100.000 de euro pentru fiecare proiect care a presupus diferite activități de mediu, inclusiv tabere de supraviețuire, plantare de copaci, de pomi, ateliere de profil, dezbateri cu accent pe consecințele schimbărilor climatice, pe impactul deșeurilor asupra mediului înconjurător și așa mai departe.
”Consider că este soluția cea mai bună pentru a înțelege ce se întâmplă natura. Degeaba îți povestește și desenează profesorul pe tablă, sunt frumoase și utile manualele și alte materiale didactice dedicate acestui domeniu, dar numai în mijlocul naturii realizezi cu adevărat ce s-ar putea întâmpla dacă lucrurile scapă de sub control”, a explicat Laurențiu Neculaescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.