Încrederea – temelia stabilității piețelor financiare
„Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de pieţele financiare este încrederea. Ea se câştigă greu, se pierde uşor”, a declarat Alexandru Petrescu, președintele ASF, la a 16-a ediție a Conferinței Dreptul Afacerilor, desfășurată la Facultatea de Drept a Universității din București.
Potrivit acestuia, încrederea nu doar reduce comportamentele speculative, ci creează fundamentul pentru o dezvoltare sustenabilă a piețelor și pentru atragerea capitalului investițional.
ASF, aliniată la standardele G20 și OCDE privind guvernanța corporativă
Petrescu a precizat că Autoritatea de Supraveghere Financiară a implementat deja principiile și regulile privind guvernanța corporativă în toate cele trei sectoare pe care le reglementează – asigurări, pensii private și piața de capital. „Suntem ancoraţi într-o serie de principii şi reguli, în special cele promovate de G20 şi OCDE”, a spus el, subliniind aplicarea strictă a acestor norme inclusiv pe piața secundară reglementată, cum este piața Aero.
Piața de capital românească, caracteristici de „piață incipientă”
Deși în creștere, piața de capital din România rămâne încă slab utilizată comparativ cu alte economii dezvoltate. „Sunt semnalmentele unor pieţe de capital de incipienţă. Raportarea financiară nu trebuie văzută ca o povară, ci ca o formă de transparență care atrage investiții”, a explicat Petrescu.
El a remarcat că în România piața este dominată de companii din sectoarele bancar și energetic, dar și că firmele mici și mijlocii încep să acceseze piața de capital pentru finanțare prin emisiuni de obligațiuni sau listări pe Aero.
Capitalizarea bursieră a crescut cu 19% anual
Potrivit președintelui ASF, fluidizarea proceselor de raportare și reglementare a contribuit semnificativ la creșterea capitalizării bursiere, care a înregistrat o rată de creștere anuală de 19%. „Perspectivele sunt în continuare foarte bune”, a spus Petrescu, făcând trimitere și la programele guvernamentale precum Fidelis, prin care statul se finanțează direct de la populație și investitori instituționali.
Apel pentru extinderea accesului la bursă dincolo de bănci și energie
Petrescu a încheiat pledând pentru o diversificare a companiilor listate: „Sper ca şi alte sectoare, în afară de cele dominante, să-şi regăsească în piaţa de capital locul de finanţare. În SUA, 80% din companii se finanţează de pe bursă. În Europa, doar 20%, iar în România și mai puțin. Asta trebuie să se schimbe.”
Conferință cu tematici adaptate erei crizelor multiple
Evenimentul organizat de Facultatea de Drept, Piperea și Asociații și SOROCAPP a inclus paneluri și workshopuri despre inteligența artificială, restructurare, guvernanță corporativă, fiscalitate și dreptul transporturilor. Participanți din mediul academic și juridic au explorat provocările legislative și economice ale epocii actuale, marcată de crize succesive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.