Părerea lui Mugur Isărescu despre majorarea pensiilor

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:
Isărescu distruge voucherele „sărăciei”: Nu ai cum, când 90% din bani sunt pensii și salarii, bani pentru bugetari
Isărescu distruge voucherele „sărăciei”: Nu ai cum, când 90% din bani sunt pensii și salarii, bani pentru bugetari

Întrebările dacă există sau nu bani pentru majorarea pensiilor sunt ciudate, în contextul în care România are deficite atât de mari, însă o soluţie ar fi împrumuturile, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.

El a fost întrebat de jurnalişti dacă România îşi permite majorarea cu 40% a pensiilor şi dublarea alocaţiilor, în condiţiile în care Comisia Europeană va declanşa în perioada următoare procedura de deficit excesiv.

"Ministrul Finanţelor şi premierul au spus foarte clar că au inclus creşterea în bugetul cu un deficit de 3,6%. Deci mai mult cred că trebuie să discutaţi cu dânşii", a răspuns Isărescu.

El a amintit că există şi opinia Consiliului Fiscal pe această temă, pe care a catalogat-o ca fiind serioasă şi profesionistă.

"Avem şi o opinie serioasă, solidă, profesionistă, a Consiliului Fiscal, deci noi ne putem aşeza la masă să discutăm pornind de la un material serios. Dar dacă singura întrebare care se pune este dacă sunt sau nu bani pentru (creşterea pensiilor cu - n.r.) 40% chiar nu vreau să mai comentez, că am văzut că sunt comentat suficient. Eu unul nu mă pot aşeza la o asemenea masă şi nici nu pot să răspund şi îmi cer scuze", a precizat guvernatorul.

Întrebat ce părere are despre alocaţii, Isărescu a glumit, precizând că are o părere bune despre alocaţii şi pensii, însă discuţia este despre situaţia fiscal-bugetară a ţării.

BNR, despre repatrierea aurului: Ne costă de vreo 10-20 de ori mai mult

"Aici, părerea BNR este că avem o problemă majoră. Sunt două deficite mari şi cred că trebuie să ne aşezăm să discutăm serios despre ele. (...) Comisia va spune ceva, Guvernul va trebui să răspundă, iar noi aici va trebui să stăm cu arma la picior ca să nu se strice lucrurile", a mai spus el.

Şeful BNR a arătat că zilele următoare va apărea raportul de ţară şi vom vedea care sunt recomandările Comisiei Europene, însă a subliniat că partea fiscal-bugetară este o decizie 100% politică.

Jurnaliştii au insistat să afle dacă reprezentanţii BNR au stat la masă cu cei ai Guvernului pentru a stabili următorii paşi.

"Nu ne-am pus, că dacă ne puneam... Nu ne-am pus. Cu Guvernul precedent am discutat, ştiţi bine ce rezultate am avut. Au fost multe discuţii. Cel actual e de doar trei luni. Ne-am aşeza cu ei la masă, dar dânşii spun un lucru clar: "Trebuie să respectăm legea. O lege în România se respectă". Deci răspunsul scurt este că nu am căzut de acord. Salut faptul că aproape toţi analiştii economici, fiscali şi o bună parte din media sesizează o problemă care devine acută: cele două deficite. Repet, nu vin din politica monetară. (...) Nu au fost făcute corecţii la timp, vor fi făcute în viitor, în domeniul fiscal-bugetar", a răspuns guvernatorul.

El a arătat că BNR nu recomandă majorarea impozitelor, care ar face mai rău.

Isărescu, despre coronavirus: Ar putea contribui la reducerea inflaţiei



"Abordarea noastră a fost mai întâi să oprim deteriorarea şi apoi treptat-treptat să ajustăm, beneficiind de faptul că nu avem ca în 2007-2008 deficite externe de 14%, ci doar 5%, relativ rezonabil. Şi nici deficitul bugetar nu este atât de mare. Deci nu am găsit până acum acea combinaţie de politici care să ducă la corecţia necesară", a precizat Isărescu.

În opinia sa, situaţia este cu atât mai dificilă, cu cât mediul politic tinde să facă promisiuni electoratului, lucru pe care îl înţelege.

"Una e să te aşezi la masă şi alta e să găseşti o soluţie. Logica politică este alta - am fost şi eu în politică şi ştiu - logica în politică este să dai. Vrei, nu vrei, asta este. Am fost şi eu în faţa mulţimii. Dacă nu dai e rău, dacă iei e catastrofă. Deci sunt vaccinat şi la întrebările dumneavoastră, şi la tipul acesta de negociere. Înţeleg. Dacă mă duc la masă nu încep să bat cu pumnul în masă, înţeleg logica politică. Dânşii, clasa politică, stau în faţa electoratului şi trebuie să promită ceva. De-asta vă spun că nu ştiu cum ieşim din situaţia asta", a continuat şeful băncii centrale.

Isărescu a arătat că soluţiile sunt majorarea veniturilor, tăierea cheltuielilor sau împrumuturile.

"Eu nu am spus că nu sunt bani pentru pensii, am spus că este ciudat să discuţi despre întrebări precum sunt sau nu bani când ai un asemenea deficit. Raţional, din punctul meu de vedere, cum poţi să pui o asemenea întrebare, când ai deficite, deci cheltuieşti mai mult decât încasezi, nu ai bani? Şi ce faceţi dumneavoastră sau cineva care cheltuieşte mai mult decât încasează? Sau se zbate să muncească mai mult, să facă mai mult, sau se întinde cât e plapuma, taie din cheltuieli, sau se duce să se împrumute", a punctat el.

În opinia sa, pe tema împrumuturilor este nevoie de o discuţie serioasă.

"Nu avem alte definiţii pentru a nu avea bani. A nu avea bani înseamnă a nu avea bani. A nu avea bani înseamnă că, dacă vrei să cheltuieşti mai mult decât încasezi, te duci şi te împrumuţi. Dacă e să discuţi serios, cum cred eu că se poate discuta serios, trebuie să începi să discuţi aşa: care sunt sumele care trebuie împrumutate; dacă sunt enorme, să vedem cine ţi le dă, în ce condiţii, dacă poţi să dai banii înapoi. Asta este o discuţie serioasă", a subliniat şeful BNR.

El a adăugat că este greu să ai o discuţie serioasă în condiţiile actuale, în care la televizor e un "tărăboi" din care nu se mai înţelege nimic.

"Să vedem ce spun procedura, raportul de ţară şi Guvernul. Noi am făcut suficiente comentarii, şi despre pensii, şi despre deficitul bugetar. Am spus că este o chestiune serioasă pe care nu trebuie să o discutăm în condiţii de zgomot mediatic. Am vrut şi eu să urmăresc aseară un program la televizor şi n-am mai priceput nimic. Nu vreau jignesc pe nimeni. Trebuie să discutăm serios şi profesionist. Deci ne oprim aici cu comentariile. (...) E un tărăboi de-ţi vine să închizi televizorul. Nu jignesc pe nimeni", a mai spus Isărescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6386
Diferența -0.0181
Zi precendentă 4.6567
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 25-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6386 RON
GBP flag1 GBP = 5.8067 RON
CHF flag1 CHF = 5.0843 RON
AUD flag1 AUD = 3.0283 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3920 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0298 RON
NOK flag1 NOK = 0.4234 RON
SEK flag1 SEK = 0.4274 RON
XAU flag1 XAU = 346.8933 RON
Monede Crypto
1 BTC = 298891.67RON
1 ETH = 14592.15RON
1 LTC = 388.71RON
1 XRP = 2.44RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16971.24 0.14%
BET-BK 3120.46 0.07%
BET-FI 60049.67 -0.72%
BET-NG 1214.79 0.19%
BET-TR 35213.26 0.14%
BET-TRN 34401.64 0.14%
BET-XT 1445.69 0.10%
BET-XT-TR 2965.92 0.10%
BET-XT-TRN 2902.41 0.10%
BETAeRO 1059.84 0.16%
BETPlus 2506.82 0.14%
RTL 37270.19 0.11%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel