India va înregistra un surplus de zahăr pentru cel puțin doi ani consecutivi, pe fondul extinderii suprafețelor cultivate cu trestie de zahăr și al precipitațiilor abundente care stimulează randamentele agricole, au declarat fermieri și oficiali din industrie.
Această revenire a producției ar putea permite al doilea cel mai mare producător mondial de zahăr să reia exporturile în sezonul 2025/26, după doi ani de restricții impuse de guvern, ca urmare a secetei care a redus drastic producția.
„Trestia de zahăr ne aduce de obicei câștiguri bune, dar uneori nu o putem planta din lipsă de apă”, spune Umesh Jagtap, care cultivă trestie pe un teren de trei acri în statul Maharashtra, unul dintre centrele producției de zahăr din vestul Indiei.
„Anul acesta am avut ploi abundente în mai, iar prognoza anunță și altele. Așa că vom planta mai mult decât de obicei.”
În mod obișnuit, fermierii din Maharashtra și statul vecin Karnataka se confruntă cu dificultăți în irigarea culturilor de trestie în luna mai. În 2025 însă, Maharashtra a primit cu 1.007% mai multe precipitații decât media, iar Karnataka cu 234% mai mult – o situație excepțională care va avea efecte pozitive atât asupra recoltei din sezonul 2025/26, care începe în octombrie, cât și asupra plantărilor pentru sezonul 2026/27, explică Prakash Naiknavare, director general al Federației Naționale a Fabricilor de Zahăr Cooperatiste (NFCSF).
Trestia de zahăr are un ciclu de creștere de 10 până la 18 luni, ceea ce înseamnă că plantațiile începute în această lună vor fi recoltate abia în sezonul 2026/27.
NFCSF estimează că producția brută de zahăr va crește cu aproape 20% în 2025/26, ajungând la 35 de milioane de tone.
În schimb, pentru anul de piață 2024/25, care se încheie în septembrie, producția internă de zahăr va fi mai mică decât consumul – o premieră în ultimii opt ani. Această scădere este consecința secetei din 2023, care a afectat plantările și a forțat guvernul indian să interzică exporturile în 2023/24, permițând ulterior doar un milion de tone pentru 2024/25.
India a fost al doilea cel mai mare exportator mondial de zahăr în perioada 2018–2023, cu un volum mediu anual de 6,8 milioane de tone.
„Se pare că producția își revine puternic, așa că New Delhi probabil nu va avea nicio reținere să autorizeze exporturi de peste 3 milioane de tone în sezonul următor”, a declarat un trader din Mumbai, care lucrează pentru o casă de comerț internațional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.