Modificare a Legii 360/2023, pentru eliminarea unor inechităţi

Mihai Ciobanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Barbat la calculator. Foto: Pexels.com
Barbat la calculator. Foto: Pexels.com

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.

Iată ce explică iniţiatorii proiectului în nota de fundamentare: 

I. In prezent, conform Legii nr.263/2010, acordarea pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare în situaţia persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui, menţionate la art.30 alin.Q) lit.i), beneficiază de:


- reducerea vârstei standard de pensionare pentru aceste persoane este de 13 ani

- vârsta standard de pensionare redusă nu poate fi mai mică de 50 de ani pentru femei şi 52 de ani pentru bărbaţi

- stagiul complet de cotizare utilizat la calculul punctajului mediu anual aferent acestor perioade este de 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel puţin 30 de ani în aceste locuri de muncă sau în aceste activităţi 

- asimilarea ca stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă a perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la art.30 alin.(l) lit.i), în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a Il-a de muncă.


Noua Lege privind sistemul public de pensii (Legea nr.360/2023), care urmează să intre în vigoare la data de 1 septembrie 2024, prevede reducerea beneficiilor pentru persoanele menţionate la art.28 alin.df lit.hf. respectiv persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în activităţile din unităţile de yroductie a enerşiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând si unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui, astfel:

- reducerea vârstei standard de pensionare pentru aceste persoane este de 11 ani (în loc de 13 ani)

- vârsta standard de pensionare redusă nu poate fi mai mică de 52 de ani pentru femei şi 54 de ani pentru bărbaţi

- este eliminată asimilarea ca stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă a perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001 în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la alin.(l) lit.i), în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa 1 şi/sau grupa a Il-a de muncă.

De asemenea, în urma modificării modului de calculare a pensiilor, noua Lege a pensiilor prevede la art.88 alin.(4) faptul că doar persoanele prevăzute la art.28 lit.a) şi b) - nu şi cele prevăzute la art.28 alin.(l) lit.h) - beneficiază de un punct suplimentar pentru fiecare lună de stagiu de
cotizare contributiv realizat în aceste condiţii.

II. în prezent, conform Legii nr.263/2010. persoanele care au desfăşurat activităţi de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii, menţionate la art.30 alin.(l) litb). beneficiază de pensie pentru limită de vârstă dacă:

- au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau

- au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 17 ani în zona a Il-a de expunere la radiaţii.

În situaţia acestor persoane, conform art.57 alin.(3) stagiul complet de cotizare utilizat la stabilirea drepturilor de pensie este de:

- 15 ani, în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona 1 de expunere la radiaţii;

- 17 ani, în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona a ll-a de expunere la radiaţii.

Noua Lege privind sistemul public de pensii (Legea nr.360/2023) prevede că în cazul persoanelor care au desfăşurat activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I şi II de expunere la radiaţii şi care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii speciale de cel puţin 22 ani în zona 1 de expunere la radiaţii sau de cel puţin 25 de ani în zona II de expunere la radiaţii:

- vârsta standard de pensionare se reduce cu 20 de ani în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale în zona I de expunere la radiaţii, respectiv cu 18 ani în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în zona II de expunere la radiaţii.

- vârsta standard de pensionare redusă nu poate fi mai mică de 45 de ani, atât în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona I de expunere la radiaţii, cât şi în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona II de expunere la radiaţii.

In situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în condiţiile speciale prevăzute la art.28 alin.(l) lit.b), mai mici de 22 de ani în zona I de expunere la radiaţii şi mai mici de 25 de ani în zona II de expunere la radiaţii, aceste stagii se cumulează considerându-se stagii de cotizare în zona II de expunere la radiaţii - art.50 alin.f3).

III. în prezent conform Legii nr.263/2010, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare:

- cu 13 ani, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în locurile de muncă prevăzute la art.30 alin.(l) lit.d) şi e) şi lit. h) l);
- cu 15 ani conform art.56 alin.fl 1 lit.bl. persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani în locurile de muncă prevăzute la art.30 alin.(l) lit.f).

Noua Lege privind sistemul public de pensii (Legea nr.360/2023) prevede un regim diferenţiat în baza art.49 alin. 1) lit.c) şi d), respectiv:

- reducerea cu 11 ani (în loc de 13 ani) a vârstei standard de pensionare a persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare, în condiţii speciale, de cel puţin 25 de ani

- reducerea cu 13 ani a vârstei standard de pensionare a persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare, în condiţii speciale, de cel puţin 25 de ani

De asemenea, prevede reducerea cu 13 ani (în loc de 15 ani) a vârstei standard de pensionare a persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare, în condiţii speciale, de cel puţin 25 de ani în unul dintre locurile de muncă prevăzute la art.28 alin. (1) lit. e).

 

Schimbările propuse

 

"Reducerea beneficiilor pentru toţi aceşti salariaţi care au lucrat în condiţii speciale reprezintă o inechitate pe care legea trebuie să o elimine. Reducerea beneficiilor pentru aceşti lucrători ar putea crea inechităţi evidente în sistemul de pensii, mai ales faţă de persoanele care s-au pensionat în temeiul legislaţiei în vigoare şi au beneficiat de aceste prevederi.

Condiţiile de muncă diferite implică riscuri şi eforturi diferite şi este important să recunoaştem aceste diferenţe. Beneficiile pentru condiţii speciale de muncă reprezintă o modalitate de a compensa aceste diferenţe şi de a asigura un tratament echitabil în ceea ce priveşte pensiile.

Totodată, creşterea stagiului de cotizare în astfel de condiţii speciale poate expune lucrătorii la riscuri suplimentare pentru sănătate, deoarece expunerea la radiaţii poate avea efecte adverse asupra sănătăţii, cum ar fi creşterea riscului de cancer. Această măsură reprezintă un dezavantaj pentru lucrători, deoarece i-ar obliga să lucreze în astfel de medii pentru o perioadă mai lungă de timp.

Totodată, dat fiind că persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a Il-a de muncă, respectiv în condiţii speciale şi/sau deosebite de muncă au avut contribuţii de asigurări sociale mai mari decât cele care au desfăşurat activităţi în condiţii de muncă normale, considerăm că recalcularea acestor pensii în minus duce la încălcarea principiului contributivităţii. Scăderea acestor pensii odată cu recalcularea lor în baza Legii nr.360/2023, pentm aceia care au avut stagii de cotizare sub 25 de ani, respectiv sub 22 de ani în loc de 17 ani, respectiv 15 ani - deoarece acestea erau cerinţele la momentul pensionării lor - va duce la neactualizarea cu rata inflaţiei a acestor pensii în anii următori când, la scăderea puterii de cumpărare, a pensionarilor care au lucrat în aceste condiţii şi în dreptul cărora au fost achitate contribuţii mai mari. Prin urmare, formula pe care o propunem protejează aceste pensii de la scăderea şi neindexarea lor cu rata inflaţiei", explică iniţiatorii proiectului. Documentul poate fi studiat dând click aici

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.97
Diferența 0.0010
Zi precendentă 4.969
USD
Azi 4.5781
Diferența -0.0004
Zi precendentă 4.5785
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 27-07-2024
EUR flag1 EUR = 4.9700 RON
USD flag1 USD = 4.5781 RON
GBP flag1 GBP = 5.8914 RON
CHF flag1 CHF = 5.1865 RON
AUD flag1 AUD = 3.0027 RON
DKK flag1 DKK = 0.6660 RON
CAD flag1 CAD = 3.3139 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0297 RON
NOK flag1 NOK = 0.4154 RON
SEK flag1 SEK = 0.4235 RON
XAU flag1 XAU = 349.3503 RON
Monede Crypto
1 BTC = 309967.13RON
1 ETH = 14870.81RON
1 LTC = 325.82RON
1 XRP = 2.73RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.86% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.80%
6 luni: 5.85%
12 luni: 5.90%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET18562.570.62%
BET-BK3451.260.29%
BET-EF1000.000.00%
BET-FI60522.910.44%
BET-NG1324.700.60%
BET-TR40567.250.64%
BET-TRN39460.390.64%
BET-XT1582.580.60%
BET-XT-TR3406.050.63%
BET-XT-TRN3319.700.63%
BETAeRO1041.04-0.45%
BETPlus2742.330.56%
RTL40817.270.65%

Opinii

Preț halucinant ca să îți pui prosopul pe plajă

200 de lei ca să stai cu prosopul pe plajă. Românul, mai tare ca francezul de la Saint Tropez

Litoralul românesc continuă să ne surprindă...

Tren deraiat / Foto: Replica Online

Călătoriile cu trenul au devenit sport extrem în România

Căile Ferate din România se mai țin în doar...

Cosmin Marinescu

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel