Potrivit unui studiu realizat de oameni de știință britanici și australieni, dereglările climatice amplifică pretutindeni în lume riscurile de incendii. O stare de fapt care se va agrava până la sfârșitul acestui deceniu. ”Incendiile din Australia ne arată, practic, care ar fi condițiile normale într-o lume a viitorului mai caldă cu 3 grade Celsius”, explică Richard Betts, profesor la Serviciul național de meteorologie al Marii Britanii, unul dintre autorii raportului publicat pe site-ul ScienceBrief.
Cercetătorii au examinat 57 de lucrări privind impactul încălzirii climatice asupra incendiilor. Toate arată o creștere a frecvenței și severității perioadele în care condițiile meteo favorizează propagarea focului, când temperaturile ridicate combinate cu umiditate, lipsă de precipitații și vânturi puternice amplifică pericolul apariției focarelor de incendiu. O realitate devenită deja mondială, cu excepția câtorva regiuni izolate. La scară globală, perioadele când sunt întrunite toate condițiile au crescut cu 20% ca durată din 1979 până în 2013.
Citește și UE declară război schimbărilor climatice. Un plan ambițios
Experții subliniază că, dacă până acum Siberia a fost ferită de astfel de fenomene, iar în Australia incendiile erau locale și destul de restrânse ca teritoriu, după dezastrul de anul acesta, este evident că se intră într-o etapă nouă. ”Modele elaborate pe calculator pe baza unei uriașe baze de informații, scot în evidență o înmulțire a incendiilor extreme: este vorba de acele incendii devastatoare care se produc o dată la 100 de ani, dar care acum pot izbucni în Europa la fiecare cinci, cel mult 50 de ani”, avertizează oamenii de știință.