Acesta consideră că ceea ce se întâmplă acum este o repercusiune a neglijențelor pe care miniștrii care s-au succedat de-a lungul ultimilor ani le-au comis.
”S-a ajuns la capătul răbdării în foarte multe domenii de activitate. Agricultura și transporturile sunt cele mai afectate de măsurile fiscale luate de guverne în ultimii trei ani. Sunt peste 6.000 de mici ferme care au falimentat în acești ani și peste 2.500 de afaceri din domeniul transporturilor care s-au închis din prisma taxelor din ce în ce mai mari. Nu este întâmplătoare prezența pe lista revendicărilor a prevederii legate de reducerea impozitului pe dividende, de la 9% la 5%. În sectorul agricol sunt afaceri care sunt în pericol să se închidă pentru că s-au bazat pe subvențiile emise de către Guvern și care din păcate întârzie de la an la an”, argumentează consultantul economic.
Un lucru similar se întâmplă și în domeniul transporturilor, este de părere Adrian Negrescu:
”În domeniul transporturilor sunt foarte multe taxe noi apărute care afectează competitivitatea și economia acestor companii din domeniul transporturilor. Mai mult decât atât, în toate aceste domenii de unde provin protestatarii, taxele au crescut de trei ori de la începutul anului. Să nu uităm că avem o taxă pe cifra de afaceri, de la 1% la 3% și, mai mult decât atât, să nu uităm că în ultimii trei ani de zile, taxele pe mediul de afaceri au crescut de trei ori. Toate acestea s-au adunat, s-a umplut paharul problemelor economice.”
Totul pornește de la un mod deficitar de a gestiona finanțele țării, susține Adrian Negrescu, argumentând că lipsa de pregătire a clasei politice se vede tocmai în situațiile de criză, precum cea de față.
”Se vede că nu au noțiuni elementare de management a situațiilor de criză, a negocierilor și cred că ar trebui ca la Palatul Victoria să existe negociatori profesioniști care să manifeste empatie, să fie înțelegători în ceea ce privește revendicările acestor oameni și să creeze niște pârghii de cooperare. Doar să promiți nu mai este de ajuns în România în condițiile în care de 30 ani s-a promis și nu s-a rezolvat nimic. Este nevoie de un calendar concret de măsuri cu target-uri foarte clare și să evităm să dăm vina tot timpul pe Comsia Europeană.
Cât consecințele escaladării protestelor, acesta spune că nu ne-ar aduce nimic bun pe plan economic:
Aș vrea să nu se extindă aceste proteste, fac un apel la calm pentru că tocmai de asta nu avem nevoie pentru că și așa economia românească este privită ca un bad boy în ceea ce administrarea finanțelor. Am ajuns să ne împrumutăm la cele mai mari dobânzi din UE iar o extindere a acestui protest va crea și mai multe semne de întrebare legate de situația administrativă a țării, pe care tot noi o vom plăti prin dobânzi și taxe mai mari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.