Acțiunile asiatice au înregistrat creșteri modeste marți, în timp ce dolarul american a continuat să se deprecieze, apropiindu-se de minimele ultimilor ani, în așteptarea unui vot decisiv în Congres asupra proiectului legislativ de amploare propus de președintele Donald Trump privind reducerile fiscale și cheltuielile bugetare.
Luni, bursele globale au atins un nou record intrazilnic pe fondul optimismului legat de comerț, însă entuziasmul a fost temperat de dezbaterile-maraton din Senatul SUA, unde se discută un proiect de lege estimat să adauge 3.300 de miliarde de dolari la datoria publică a țării.
Indicele japonez Nikkei .N225 a scăzut cu până la 1,1%, în contextul în care yenul s-a întărit semnificativ. Petrolul s-a ieftinit pentru a doua zi consecutiv, în timp ce aurul a continuat să se aprecieze.
Deși un vot asupra controversatului pachet fiscal al administrației Trump era așteptat în timpul sesiunii asiatice de marți, dezbaterile s-au prelungit din cauza unui val de amendamente propuse atât de republicani, cât și de democrații din opoziție.
Președintele Trump dorește ca legea să fie adoptată înainte de Ziua Independenței, pe 4 iulie. În paralel, negocierile comerciale internaționale se intensifică, în contextul apropierii unor termene-limită privind noile tarife impuse de Washington. Investitorii așteaptă, de asemenea, cu interes datele privind piața muncii din SUA, care vor fi publicate joi.
„Comerțul este în prim-planul agendei săptămânii, dar, în paralel, avem și destinul acelei 'Marii Legi Frumoase', care este acum dezbătută în Senat”, a declarat Ray Attrill, șeful departamentului de strategie valutară din cadrul National Australia Bank.
Potrivit lui, raportul privind angajările din SUA „ar putea influența semnificativ sentimentul pieței în ceea ce privește momentul unor eventuale reduceri ale dobânzilor de către Fed”.
Indicele MSCI al acțiunilor Asia-Pacific (fără Japonia) .MIAPJ0000PUS a urcat cu 0,5%, fiind susținut de performanța bursei sud-coreene Kospi .KS11, care a crescut cu 1,8%.
Dolarul a pierdut 0,3%, coborând la 143,62 yeni. Față de euro, moneda americană a scăzut cu 0,1%, atingând 1,1798 dolari, cel mai slab nivel din septembrie 2021.
Petrolul american (crude CLc1) s-a ieftinit cu 0,4%, ajungând la 64,86 dolari pe baril, pe fondul speculațiilor privind o posibilă majorare a producției OPEC+ în luna august. Aurul spot XAU= a crescut cu 0,5%, până la 3.319,55 dolari uncia.
Contractele futures pe indicele pan-european Euro Stoxx 50 STXEc1 erau în creștere cu 0,1%, iar cele pe DAX-ul german FDXc1 cu 0,2%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.