Uniunea Europeană își dorește eliminarea imediată a tarifelor vamale în sectoare cheie ca parte a unui acord comercial cu Statele Unite, ce trebuie încheiat până la termenul limită de 9 iulie, însă blocul comunitar se așteaptă ca și în cel mai bun scenariu să existe un grad de dezechilibru, au declarat diplomați europeni pentru Reuters.
Comisia Europeană, care coordonează politica comercială a UE, promovează în această săptămână trei cerințe esențiale la Washington, chiar dacă acceptă ca inevitabilă taxa vamală de bază de 10% impusă de SUA.
Ambele părți lucrează la un acord de principiu, urmând ca detaliile finale să fie stabilite ulterior. Într-un document scurt trimis de Washington săptămâna trecută, administrația Trump a enumerat doar propriile așteptări de la Bruxelles, fără a include concesii din partea SUA, au precizat sursele europene.
Bruxelles dorește, în schimb, reducerea tarifelor de bază la nivelurile de dinaintea erei Trump sau aplicarea unui regim zero-la-zero, acolo unde acesta exista anterior.
Acest lucru vizează, în mod special, reducerea tarifelor pentru băuturi alcoolice și tehnologie medicală – produse asupra cărora SUA aplică tariful standard de 10%.
Uniunea Europeană mai dorește ca acordul să includă și sectoarele avioanelor comerciale și pieselor de schimb, al produselor farmaceutice și al semiconductorilor – domenii pe care SUA le investighează, dar încă nu au impus tarife suplimentare. Președintele Trump a declarat în iunie că taxele pentru produsele farmaceutice vor fi anunțate „foarte curând”.
A doua cerință majoră a UE este obținerea unei concesii din partea Casei Albe privind tariful de 25% aplicat automobilelor și pieselor auto, precum și o reducere imediată a tarifelor impuse importurilor de oțel și aluminiu, crescute de Trump la 50% în iunie.
Un diplomat european a descris sectorul auto ca fiind o „linie roșie” pentru UE. Cu toate acestea, Bruxelles și Washington au obiective divergente: Trump vrea revitalizarea producției auto americane, în timp ce Europa dorește piețe deschise pentru un sector aflat sub presiunea costurilor energetice ridicate și a concurenței din China.
A treia solicitare a UE este ca reducerea tarifelor să intre în vigoare imediat după încheierea unui acord preliminar, fără a aștepta săptămâni sau luni pentru finalizarea completă a înțelegerii. Mai multe state membre au declarat că un acord fără această condiție ar fi inacceptabil.
Comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, și șeful de cabinet al președintei Comisiei, Bjoern Seibert, vor merge la Washington în cursul acestei săptămâni în speranța obținerii unui acord.
Trump a suspendat temporar majorarea tarifelor până pe 9 iulie pentru a permite încheierea de acorduri cu partenerii comerciali globali. El a avertizat însă că statele care nu ajung la un acord vor fi supuse unui tarif american standard de 10%, care ar putea urca până la 50%. În cazul UE, tariful anunțat este de 20%, dar Trump a amenințat inclusiv cu un tarif de 50% pentru toate importurile din Uniune.
Cu o săptămână înainte de termenul limită, Comisia Europeană le-a transmis celor 27 de state membre că toate scenariile sunt posibile: de la un acord-cadru de succes, până la extinderea tarifelor americane asupra unor noi sectoare, spun diplomații.
Dacă solicitarea de reducere imediată a tarifelor nu va fi acceptată, Bruxelles-ul va trebui să aleagă între acceptarea unor dezechilibre majore sau aplicarea de contramăsuri.
Un alt scenariu posibil ar fi amânarea termenului-limită. Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat luni că o eventuală extindere a termenului va depinde exclusiv de președintele Trump, cu obiectivul ca toate acordurile să fie finalizate până pe 1 septembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.