Rechemări masive în service-uri
Registrul Auto Român (RAR) trage un semnal de alarmă: zeci de mii de mașini aflate în circulație pe șoselele din România prezintă defecțiuni majore și trebuie verificate de urgență în service-uri. Potrivit autorității, este vorba despre campanii de rechemare în service derulate de producătorii auto pentru modele fabricate între anii 1998 și 2019.
Campaniile vizează mărci de volum, dar și de lux, precum Audi, BMW, Chevrolet, Citroën, Ford, Honda, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Skoda, Toyota și Volkswagen, dar și branduri mai puțin întâlnite, precum Ferrari, Cadillac sau Cupra.
Probleme grave de siguranță: airbaguri care pot ucide
RAR avertizează că aceste rechemări nu sunt de formă și nu trebuie ignorate, întrucât unele defecte afectează direct sistemele de siguranță activă și pasivă. Printre cele mai periculoase probleme identificate se numără defecte ale sistemului de airbag.
Experții au identificat un risc crescut de explozie necontrolată a airbagului în cazul unui impact, pe fondul degradării unor componente chimice cauzate de expunerea îndelungată la un climat cald și umed. În astfel de situații, în loc să protejeze pasagerii, airbagul se poate sparge violent, proiectând fragmente metalice în interiorul habitaclului, cu risc de răniri grave sau chiar deces.
Zeci de mii de mașini afectate în România
Conform datelor furnizate de producători, în România sunt afectate aproape 14.000 de mașini cu defecțiuni care țin de siguranța activă și peste 85.000 care prezintă probleme de siguranță pasivă. Este important de subliniat că aceste cifre se referă doar la autovehiculele vândute prin rețelele oficiale din România, fără a include mașinile second-hand achiziționate din alte state membre ale Uniunii Europene, care vor fi identificate ulterior.
RAR pregătește noi funcții pentru avertizarea șoferilor
Pentru a veni în sprijinul șoferilor, RAR anunță că va integra în scurt timp, în certificatul RAR Auto-Pass (disponibil pe www.rarom.ro), notificări legate de campaniile de rechemare, astfel încât proprietarii să fie informați la timp despre problemele tehnice ce necesită remediere.
În plus, instituția intenționează să dezvolte o platformă interactivă, care să permită accesul facil la informații privind rechemările în service, dar și să alerteze clienții în timpul vizitelor la RAR sau la stațiile ITP.
Reparațiile sunt gratuite. Refuzul expune la pericole majore
RAR subliniază că participarea la campaniile de rechemare este gratuită și în beneficiul direct al șoferului și pasagerilor săi. Ignorarea acestora poate pune în pericol nu doar viața ocupanților vehiculului, ci și a celorlalți participanți la trafic.
Autoritatea reiterează că va continua să susțină și să colaboreze activ cu producătorii auto pentru identificarea și remedierea vehiculelor defecte, în calitatea sa de garant al siguranței rutiere în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.