Decizia sa de a demisiona a venit după ce compania a lansat o investigație cu ajutorul unor avocați externi.
Looney, în vârstă de 53 de ani, s-a alăturat grupului petrolier în 1991, la vârsta de 21 de ani, și a fost numit director general în 2020, fiind însărcinat cu transformarea producătorului de petrol într-o companie energetică integrată.
În calitate de director general, el a condus grupul printr-un șoc al prețurilor energiei, pandemia Covid-19 și o ieșire rapidă din Rusia după invazia din Ucraina de anul trecut. Demisia sa - după numai patru ani în fruntea companiei - este probabil să șocheze investitorii.
Acțiunile BP, care au deschis în scădere cu peste 1 la sută, au crescut cu 1½, sau 0,3 la sută, la 524½p după aproximativ o jumătate de oră de tranzacționare.
Într-o scurtă declarație de aseară, consiliul de administrație al BP a spus că a lansat o investigație în mai 2022, după ce a primit informații despre relațiile nu tocmai ortodoxe ale lui Looney cu colegii. Informațiile veniseră de la o sursă anonimă.
"Nu s-a constatat nicio încălcare a codului de conduită al companiei. Cu toate acestea, consiliul de administrație a cerut și a primit asigurări din partea dlui Looney cu privire la dezvăluirea relațiilor personale din trecut, precum și la comportamentul său viitor".
În ultimele săptămâni, alte acuzații de natură similară au fost primite de companie, ceea ce a determinat consiliul de administrație să lanseze o nouă investigație cu sprijinul unor avocați externi.
"Domnul Looney a informat astăzi compania că acum admite că nu a fost pe deplin transparent în dezvăluirile sale anterioare. El nu a furnizat detalii despre toate relațiile și acceptă că era obligat să facă dezvăluiri mai complete", a declarat BP.
"Compania are valori morale puternice, iar consiliul de administrație se așteaptă ca toți cei din companie să se comporte în conformitate cu acestea. Toți liderii, în special, sunt așteptați să acționeze ca modele de urmat și să exercite o bună judecată într-un mod care să câștige încrederea celorlalți."
Murray Auchincloss, directorul financiar al BP, va asigura interimatul funcției de director general.
Looney a fost plătit anul trecut cu 10 milioane de lire sterline - mai mult decât dublu față de anul precedent - inclusiv un bonus anual de 2,4 milioane de lire sterline care a fost în parte o recompensă pentru performanța sa în materie de siguranță. Bonusul de siguranță a fost plătit în ciuda morții a patru muncitori în timpul anului, ceea ce a provocat furia investitorilor. O cincime dintre aceștia au votat pentru respingerea raportului de remunerare al BP în cadrul adunării anuale.
BP a declarat aseară: "Nu s-a luat încă nicio decizie în ceea ce privește plățile de remunerare care urmează să fie efectuate în favoarea dlui Looney.
"Orice astfel de decizie va fi dezvăluită în momentul și în măsura în care va fi luată".
Decizia lui Looney de a demisiona a fost raportată pentru prima dată de Financial Times.
Acesta nu este primul șef al BP care se retrage în urma unor dezvăluiri privind relațiile personale.
În 2007, Lord Browne of Madingley a fost forțat să demisioneze din funcția de director general după ce nu a reușit să împiedice publicația The Mail on Sunday să publice detalii despre viața sa privată. Browne a fost acuzat că a spus un neadevăr în instanță despre cum și-a cunoscut o fostă parteneră, în încercarea de a împiedica ziarul să dezvăluie detalii despre relația lor.
Membră a indicelui FTSE 100 al firmelor blue-chip, BP este una dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din lume, cu operațiuni în aproximativ 70 de țări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.