În același timp, compania a inaugurat Cisco Quantum Labs, un laborator dedicat cercetării în domeniul rețelelor cuantice, în Santa Monica, California.
Un cip inovator pentru rețele cuantice scalabile
Noul cip este un element central al viziunii Cisco privind viitoarele rețele cuantice și a fost dezvoltat în colaborare cu Universitatea din California, Santa Barbara. Cipul este compatibil cu infrastructura de telecomunicații existentă, are un consum redus de energie, este performant și ușor de implementat. Acesta generează perechi de fotoni amestecați, permițând conexiuni cuantice instantanee la orice distanță prin intermediul teleportării cuantice.
Funcționând la lungimi de undă standard pentru telecomunicații și bazat pe infrastructura actuală de fibră optică, cipul este integrat într-un sistem fotonic miniaturizat (PIC) care funcționează la temperatura camerei. Cu un consum sub 1 mW, poate genera până la 200 de milioane de perechi de astfel de fotoni pe secundă — caracteristici ce îl fac ideal pentru implementări la scară largă.
Cisco Quantum Labs: pilon pentru rețelele cuantice ale viitorului
Pe lângă cip, Cisco Quantum Labs va accelera dezvoltarea altor componente esențiale pentru o rețea cuantică completă. Printre acestea se numără protocoale pentru distribuiri cuantice, un compilator pentru calcul cuantic distribuit, un kit de dezvoltare pentru rețele cuantice (QNDK) și un generator de numere aleatorii cuantice (QRNG) bazat pe zgomotul cuantic al vidului.
Strategia Cisco în acest domeniu urmează două direcții complementare:
- construirea unei infrastructuri pentru interconectarea procesoarelor cuantice, facilitând calculul cuantic distribuit, detecția cuantică și algoritmi avansați de optimizare;
- aplicarea principiilor cuantice în rețelele clasice existente, pentru beneficii imediate precum comunicații securizate, sincronizare temporală ultra-precisă, decizie distribuită și verificare sigură a localizării.
Cisco îmbină dezvoltarea de software și hardware, construind o platformă agnostică față de tehnologia cuantică utilizată — un cadru ce permite interoperabilitatea între diverse sisteme cuantice. În paralel, compania implementează standardele de criptografie post-cuantică (PQC) stabilite de NIST în întregul său portofoliu, pentru a proteja rețelele clasice în era post-cuantică.
Cisco va anunța în curând noi componente ale infrastructurii sale pentru centre de date cuantice, pe măsură ce finalizează viziunea completă a unei rețele cuantice integrate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.