AIEA, profund îngrijora de situația centralei de la Zaporojie, după distrugerea barajului de pe Nipru

Matei Ion |
Data publicării:
Centrala nucleară de la Zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) promite sprijin Ucrainei pentru a putea preveni o catastrofă nucleară la centrala nucleară de la Zaporojie după ce barajul de pe Nipru a fost bombardat într-o acțiune de sabotaj a rușilor.

AIEA va oferi asistență vitală Ucrainei pentru a face față consecințelor devastatoare ale dezastrului de la barajul din această săptămână, a anunțat astăzi directorul general Rafael Mariano Grossi, în timp ce nivelul rezervorului care furnizează apă de răcire pentru centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) a continuat să scad.

Directorul general Grossi, răspunzând unui apel la asistență internațională lansat de președintele Volodimir Zelenski, a declarat că va prezenta detaliile noului pachet de asistență al Agenției la întâlnirea de săptămâna viitoare de la Kiev, când șeful AIEA se va deplasa, de asemenea, la centrala ZNPP din sudul țării.

De la începutul conflictului militar, în urmă cu mai bine de 15 luni, AIEA a sprijinit Ucraina în eforturile de prevenire a unui accident nuclear. În plus, AIEA își va folosi acum expertiza și resursele sale în aplicarea științei nucleare pentru a ajuta Ucraina în alte zone din regiunea afectată.

"Prin utilizarea tehnicilor nucleare, vom determina efectele asupra apei potabile, a sănătății umane și a gestionării solului și a apei și vom evalua integritatea infrastructurii critice. Ucraina poate conta pe asistența noastră acum și în gestionarea consecințelor pe termen lung ale acestui dezastru", a declarat el.

Ruperea barajului la începutul zilei de 6 iunie - care a provocat o scădere rapidă a nivelului apei din rezervorul Kakhovka și a complicat și mai mult o situație deja precară în materie de securitate și siguranță nucleară la ZNPP - a sporit importanța misiunii deja planificate a directorului general la centrală.

Experții AIEA prezenți la centrala ZNPP au declarat că înălțimea rezervorului continuă să scadă cu o rată de aproximativ cinci centimetri pe oră și a ajuns la 11,62 metri la ora locală 19:00 astăzi, în scădere de la aproape 17 metri înainte ca barajul să fie avariat în urmă cu aproape patru zile.

În urma unei revizuiri, ZNPP a raportat echipei AIEA că a estimat că poate pompa apă din rezervor către centrală, pentru răcirea celor șase reactoare și a combustibilului uzat, până când nivelul va scădea la 11 metri sau, eventual, mai jos.

Rămâne neclar la ce înălțime se va stabiliza rezervorul Kakhovka și dacă va face acest lucru înainte de a ajunge la un nivel la care pompele nu mai pot fi operate, a declarat directorul general Grossi.

Cu toate acestea, principalele surse alternative de alimentare cu apă - bazinul mare de răcire de lângă ZNPP și canalul de descărcare al centralei termice Zaporojie (ZTPP) din apropiere - sunt ambele pline.

Directorul general Grossi a declarat că echipa AIEA a fost informată că doar canalul de descărcare al ZTPP are suficientă apă pentru a asigura răcirea necesară centralei ZNPP timp de mai multe săptămâni. În plus, iazul de răcire poate furniza apă pentru ZNPP timp de câteva luni.

Atât iazul de răcire al centralei ZNPP, cât și canalul de evacuare al ZTPP sunt esențiale pentru a continua să furnizeze apă de răcire, iar directorul general a reiterat că menținerea integrității acestora este vitală pentru siguranța centralei.

Având în vedere acest lucru, ZNPP monitorizează cu atenție starea digului care înconjoară marele iaz de răcire, din cauza presiunii crescute cauzate de pierderea masivă de apă de pe cealaltă parte a acestuia.  

"Chiar dacă nu există nicio amenințare pe termen scurt, dezastrul de la baraj provoacă noi dificultăți majore pentru Centrala Nucleară Zaporojie într-un moment în care situația siguranței și securității nucleare este deja extrem de fragilă și potențial periculoasă în timpul conflictului militar", a declarat directorul general Grossi. "Creșterea activităților militare în zonă sporește îngrijorarea noastră profundă cu privire la siguranța și securitatea celei mai mari centrale nucleare din Europa."

Subliniind astfel de riscuri, experții AIEA continuă să audă activități militare, inclusiv unele explozii în dimineața zilei de vineri.

Cinci dintre reactoarele centralei ZNPP sunt în stare de oprire la rece, iar una este în stare de oprire la cald, furnizând abur pentru a susține procesele care contribuie, de asemenea, la siguranța la fața locului.

ZNPP a declarat că rezerva de apă disponibilă îi oferă timp pentru a stabili cât va continua să opereze Unitatea 5 în oprire la cald. Centrala ia în considerare posibilitatea de a instala un cazan de abur independent care să satisfacă nevoia de alimentare cu abur a sitului în cazul în care toate cele șase reactoare se află în oprire la rece. 

De asemenea, AIEA a fost informată vineri că autoritatea națională de reglementare din Ucraina - SNRIU - a emis un ordin de reglementare la 8 iunie pentru ca reactorul Unitatea 5 să fie plasat în stare de oprire la rece.

Separat, Federația Rusă, care controlează în prezent centrala, a informat, într-o scrisoare adresată directorului general Grossi, că joi și din nou vineri au avut loc "atacuri cu drone kamikaze" împotriva postului de distribuție electrică al ZTPP, care în trecut a fost utilizat pentru a furniza energie electrică de rezervă centralei ZNPP până când ultima linie electrică de 330 kilovolți (kV) a fost avariată în urmă cu mai mult de trei luni.

Directorul general Grossi a declarat că AIEA se așteaptă să evalueze în mod independent aceste informații, ceea ce necesită accesul la șantierul de distribuție al ZTPP.

Conform celor cinci principii de bază pentru protejarea centralei ZNPP, prezentate de directorul general Grossi în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite la 30 mai, nu ar trebui să existe niciun atac dinspre sau împotriva centralei. În plus, centrala nu ar trebui să fie folosită ca depozit sau ca bază pentru arme grele, iar alimentarea cu energie electrică a centralei în afara amplasamentului nu ar trebui să fie pusă în pericol.

"În timpul misiunii mele de săptămâna viitoare, voi întări echipa noastră de experți de la fața locului, având în vedere activitățile noastre sporite de acolo. Pentru ca aceștia să poată monitoriza respectarea celor cinci principii, mă aștept să aibă accesul necesar", a declarat directorul general Grossi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9756
Diferența -0.0009
Zi precendentă 4.9765
USD
Azi 4.5772
Diferența -0.0188
Zi precendentă 4.596
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 17-05-2024
EUR flag1 EUR = 4.9751 RON
USD flag1 USD = 4.5879 RON
GBP flag1 GBP = 5.8059 RON
CHF flag1 CHF = 5.0460 RON
AUD flag1 AUD = 3.0532 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3641 RON
HUF flag1 HUF = 0.0128 RON
JPY flag1 JPY = 0.0294 RON
NOK flag1 NOK = 0.4276 RON
SEK flag1 SEK = 0.4268 RON
XAU flag1 XAU = 351.6538 RON
Monede Crypto
1 BTC = 304603.89RON
1 ETH = 13932.17RON
1 LTC = 381.81RON
1 XRP = 2.39RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17350.45 0.93%
BET-BK 3185.91 1.15%
BET-FI 58499.85 -0.57%
BET-NG 1239.02 1.09%
BET-TR 36682.60 0.92%
BET-TRN 35780.27 0.92%
BET-XT 1472.53 0.83%
BET-XT-TR 3073.31 0.82%
BET-XT-TRN 3003.12 0.83%
BETAeRO 1044.84 0.99%
BETPlus 2561.46 0.89%
RTL 38078.75 0.94%

Opinii

Prof. Mircea Coșea

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13...

Parc industrial / FOTO: Freepik

Șanse bune pentru România. Parcurile industriale, o miză de 10 miliarde de euro

România are toate șansele să devină un...

Bogdan Chirieac

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel