Urmărește dezbaterea live

AIEA, despre incidentul de la Cernobîl: Alimentarea cu energie electrică, indispensabilă pentru securitate și siguranță nucleară

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Rafael Mariano Gross, șeful AIEA / Foto: AIEA
Rafael Mariano Gross, șeful AIEA / Foto: AIEA

Ucraina a informat miercuri Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că centrala nucleară de la Chornobîl a fost deconectată de la rețeaua electrică și a pierdut alimentarea cu energie externă, la două săptămâni după ce forțele rusești au preluat controlul asupra locului accidentului nuclear din 1986, a declarat directorul general Rafael Mariano Grossi.

Directorul general și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la această evoluție, deoarece "alimentarea sigură cu energie electrică externă de la rețea pentru toate amplasamentele nucleare" a fost unul dintre cei șapte piloni indispensabili ai securității și siguranței nucleare pe care i-a prezentat la o reuniune a Consiliului guvernatorilor AIEA din 2 martie, convocată pentru a aborda implicațiile privind siguranța, securitatea și garanțiile situației din Ucraina.

Cu toate acestea, în cazul centralei nucleare de la Chornobîl, el a declarat că AIEA a fost de acord cu autoritatea de reglementare ucraineană că deconectarea acesteia de la rețea nu ar avea un impact critic asupra funcțiilor esențiale de securitate de la acest sit, unde se află diverse instalații de gestionare a deșeurilor radioactive. Mai exact, în ceea ce privește instalația de depozitare a combustibilului uzat de pe amplasament, volumul de apă de răcire din piscină este suficient pentru a menține o îndepărtare eficientă a căldurii de la combustibilul uzat fără o alimentare cu energie electrică. De asemenea, situl dispune de rezerve de energie electrică de urgență cu generatoare diesel și baterii.

Alte riscuri care ar putea decurge. Apel către ruși

Cu toate acestea, lipsa de energie electrică este posibil să ducă la o deteriorare suplimentară a securității radiologice operaționale la sit și să creeze un stres suplimentar pentru aproximativ 210 experți tehnici și gardieni care nu au putut să se rotească în ultimele două săptămâni, trăind, de fapt, acolo non-stop, a adăugat directorul general Grossi.

"De la o zi la alta, asistăm la o înrăutățire a situației de la centrala nucleară de la Chornobîl, în special în ceea ce privește securitatea radiologică și pentru personalul care gestionează instalația în circumstanțe extrem de dificile și provocatoare", a spus el. "Repet apelul meu urgent către forțele care dețin controlul efectiv al centralei să respecte procedurile interne de protecție împotriva radiațiilor, să faciliteze rotația în siguranță a personalului și să ia alte măsuri importante pentru a asigura siguranța."

În altă ordine de idei, el a declarat că, în ultimele zile, AIEA a pierdut transmisia de date de la distanță de la sistemele sale de garanții instalate pentru a monitoriza materialul nuclear de la centrala nucleară de la Chornobîl și de la o altă centrală nucleară ucraineană controlată în prezent de forțele rusești, centrala nucleară Zaporizhzhya. Acesta s-a declarat îngrijorat de întreruperea bruscă a acestor fluxuri de date către sediul central al AIEA de la Viena de la cele două situri, unde sunt prezente cantități mari de materiale nucleare sub formă de combustibil nuclear uzat sau proaspăt și alte tipuri de materiale nucleare.

Motivul întreruperii transmiterii datelor privind garanțiile nu a fost imediat clar. AIEA continuă să primească astfel de date de la alte instalații nucleare din Ucraina, inclusiv de la celelalte trei centrale nucleare.

"Transmiterea de la distanță a datelor de la echipamentele de garanții ale AIEA situate în situri nucleare din întreaga lume este o componentă importantă a punerii în aplicare a garanțiilor noastre, în Ucraina și la nivel global", a declarat el. "Astfel de sisteme sunt instalate în mai multe instalații din Ucraina, inclusiv în toate centralele nucleare, și ne permit să monitorizăm materialele și activitățile nucleare din aceste situri atunci când inspectorii noștri nu sunt prezenți."

Chiar dacă au fost instituite caracteristici tehnice pentru a se asigura că datele sunt stocate la nivel local, capacitatea de stocare, precum și starea de funcționare a sistemelor de monitorizare au rămas incerte, a spus el.

Citește și: Alertă la Cernobîl. CNCAN, intervenţie despre nivelul de radiaţii

Situația altor situri din Ucraina

Prin intermediul măsurilor tehnice de garanții, AIEA verifică dacă țările își respectă obligațiile juridice internaționale de a utiliza materialele și tehnologiile nucleare numai în scopuri pașnice.

În ceea ce privește situația centralelor nucleare operaționale din Ucraina, autoritatea de reglementare a declarat că opt din cele 15 reactoare ale țării au rămas în funcțiune, inclusiv două la centrala nucleară Zaporija. Nivelurile de radiații la aceste amplasamente au fost normale, a precizat autoritatea.

Situl centralei nucleare Zaporija are patru linii electrice de înaltă tensiune (750 kV) în afara amplasamentului, plus încă una în așteptare. Operatorul a informat AIEA că două dintre acestea au fost avariate și, prin urmare, în prezent sunt disponibile pentru centrală două linii electrice, plus cea de rezervă.  De asemenea, operatorul a declarat că nevoile de energie electrică în afara amplasamentului centralei nucleare ar putea fi asigurate cu o singură linie electrică disponibilă. În plus, generatoarele diesel sunt pregătite și funcționale pentru a furniza energie de rezervă. "Cu toate acestea, acesta este un alt exemplu de situație în care pilonul de siguranță pentru asigurarea alimentării cu energie electrică în afara amplasamentului din rețea pentru toate amplasamentele nucleare a fost compromis", a declarat directorul general Grossi.

În plus, autoritatea de reglementare a raportat că transformatorul Unității 6 a fost scos din funcțiune și se află în reparații de urgență după ce au fost detectate daune la sistemul său de răcire în urma evenimentelor din 4 martie.

Aceste evoluții recente s-au adăugat la preocupările tot mai mari ale AIEA cu privire la impactul conflictului din Ucraina asupra securității, siguranței și garanțiilor asupra instalațiilor nucleare din această țară, inclusiv cele patru centrale nucleare în funcțiune, precum și situl de la Chornobîl.

Ca parte a noii sale inițiative privind Ucraina, directorul general Grossi a declarat că mâine se va deplasa în Antalya, la invitația ministrului turc de externe Mevlüt Çavușoğlu. "În cadrul întâlnirilor de acolo, sper să fac progrese în ceea ce privește problema urgentă a asigurării siguranței și securității instalațiilor nucleare din Ucraina. Trebuie să acționăm acum", a declarat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 322041.38RON
1 ETH = 16306.81RON
1 LTC = 441.82RON
1 XRP = 2.83RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.06%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16970.71 0.25%
BET-BK 3105.07 0.03%
BET-FI 60711.24 0.02%
BET-NG 1223.67 0.54%
BET-TR 35212.19 0.25%
BET-TRN 34400.58 0.25%
BET-XT 1448.15 0.20%
BET-XT-TR 2971.01 0.20%
BET-XT-TRN 2907.42 0.20%
BETAeRO 1084.67 0.00%
BETPlus 2503.38 0.22%
RTL 37293.32 0.26%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel