Washington Post: Rusia poate finanța războiul cel puțin încă un an

DCBusiness Team |
Data publicării:
Banca Internațională de Investiții de la Budapesta
Banca Internațională de Investiții de la Budapesta

Serviciile secrete americane susțin că Rusia va putea finanța războiul din Ucraina cel puțin încă un an, chiar și sub greutatea mare a unor sancțiuni fără precedent, potrivit unor documente militare americane care au fost scurse.

Documentele inedite oferă o privire rară asupra înțelegerii de către Washington a eficienței propriilor măsuri economice și a tenorului răspunsului pe care acestea l-au întâmpinat în Rusia, unde serviciile de informații americane constată că înalții funcționari, agențiile și personalul oligarhilor se agită din cauza perturbărilor dureroase - și se adaptează la ele.

În timp ce unele dintre elitele economice ale Rusiei ar putea să nu fie de acord cu cursul țării în Ucraina, iar sancțiunile le-au afectat afacerile, este puțin probabil ca acestea să își retragă sprijinul pentru președintele rus Vladimir Putin, potrivit unei evaluări care pare să dateze de la începutul lunii martie.

"Moscova se bazează pe creșterea impozitelor corporative, pe fondul său suveran de investiții, pe creșterea importurilor și pe adaptabilitatea întreprinderilor pentru a contribui la atenuarea presiunilor economice", se arată într-o parte a evaluării, care este etichetată ca fiind strict secretă, cel mai înalt nivel de clasificare.

Documentele fac parte dintr-un set care au fost scurs prin intermediului unui chat-room Discord și obținute de The Washington Post și care au fost încărcate pe internet de tehnicianul Jack Teixeira, din cadrul Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, care a și fost arestat pentru dezvăluirea de documente secrete. 

De la începutul invaziei din Ucraina, anul trecut, Statele Unite și Uniunea Europeană au lansat o serie de sancțiuni împotriva persoanelor și întreprinderilor legate de Kremlin, interzicând companiilor să facă afaceri cu acestea, alături de controale la export și alte măsuri comerciale menite să comprime economia Rusiei și să pedepsească elitele sale.

Aceste elite "vor persista probabil să susțină obiectivele Kremlinului în Ucraina" și să "ajute Moscova să ocolească sancțiunile", se arată în evaluarea dezvăluită. Însă experții spun că eficiența sancțiunilor - nu doar pentru a afecta economia rusă, ci și pentru a descuraja, pedepsi și transmite un mesaj - se bazează pe factori mai complecși decât ceea ce poate lua în considerare o singură evaluare.

Documentul nu abordează impactul sancțiunilor nou impuse sau efectul pe termen lung a plafonării prețurilor petrolului în Europa.

Veniturile din petrolul rusesc s-au prăbușit

Chiar dacă, în teorie, Rusia ar putea finanța războiul pentru încă un an, evaluarea care a făcut obiectul unor scurgeri de informații nu analizează alți factori care ar putea afecta capacitatea Rusiei de a lupta, cum ar fi cheltuielile cu muniția și necesitatea de a recruta sau de a înrola noi soldați.

Departamentul Trezoreriei a refuzat să comenteze cu privire la documentele în cauză. Casa Albă nu a răspuns la întrebările referitoare la acestea.

În timp ce Putin și cei apropiați lui au respins impactul sancțiunilor, care nu au reușit să oprească efortul de război al Rusiei, conform propriei evaluări clasificate a Washingtonului, documentele scurse oferă, de asemenea, o fereastră către consternarea pe care acestea au provocat-o în rândul unora dintre țintele lor vizate.

Deși documentele nu includ o discuție aprofundată despre sursele lor, acestea sunt marcate cu un cod care indică faptul că datele au fost obținute din comunicații interceptate. Acest lucru sugerează că Statele Unite au obținut acces la canalele prin care personalități rusești discută în privat despre cum să limiteze impactul sancțiunilor.

Ministrul rus de finanțe Anton Siluanov, potrivit serviciilor secrete americane, a redactat o scrisoare către premierul Mihail Mișușin la începutul lunii martie pentru a căuta sprijin pentru planurile de urgență pentru a evita un "colaps potențial jenant" al entităților controlate de statul rus, cum ar fi Banca Internațională de Investiții, Banca Internațională pentru Cooperare Economică și Banca Euroasiatică de Investiții, din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite și aliații săi.

La 12 aprilie, Statele Unite au impus sancțiuni direct asupra Băncii Internaționale de Investiții, cu sediul la Budapesta, ceea ce a determinat guvernul ungar să anunțe că va renunța la cooperarea cu instituția financiară, pe care Rusia o descrie ca fiind o bancă internațională de dezvoltare.

Unii experți și-au exprimat surprinderea că Siluanov ar fi atât de îngrijorat de o instituție cu o capitalizare bursieră relativ mică.

"Din punct de vedere economic, IIB nu este de o importanță crucială pentru Rusia", spune într-un e-mail Maria Snegovaya, unul dintre autorii recentului raport CSIS privind sancțiunile. "Așteptările că banca va fi sancționată există de aproape un an în acest moment".

Dar banca, care a fost înființată în timpul erei sovietice ca instituție internațională cu anumite beneficii diplomatice, a fost mult timp suspectată de legături cu spionajul și spălarea de bani, a declarat András Rácz, cercetător senior la Consiliul German pentru Relații Externe.

Potrivit unui alt document, serviciile de informații americane au descoperit că oficialii FSB erau îngrijorați de cantitatea insuficientă de valută străină deținută de băncile rusești naționale. Acești oficiali au avertizat, de asemenea, că Statele Unite ar putea impune sancțiuni secundare asupra companiilor chineze care încă mai făceau afaceri cu Rusia și au îndemnat ca aceste tranzacții să fie ținute secrete.

Angajații lui Evgheniy Prigozhin, magnatul rus care se află în spatele Wagner Group, "au înțeles" că sancțiunile anunțate recent asupra băncii rusești MTS Bank vor pune capăt tranzacțiilor cu companiile americane, ceea ce va duce la "suspendarea tranzacțiilor în dolari americani la 15 mai", potrivit unui document al serviciilor de informații.

Documentul mai spune că un "angajat din domeniul finanțelor" al oligarhului era îngrijorat de faptul că firmele chinezești își vor încheia afacerile cu Rusia pentru a evita impactul sancțiunilor.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, cu sediul la Washington, a publicat luna aceasta un raport care a constatat că Rusia posedă în continuare un "grad remarcabil de adaptabilitate la sancțiunile occidentale", reluând evaluarea clasificată, deși acestea au încetinit ritmul războilui de uzură din Ucrainei.

Putin a lăudat public rezistența economiei ruse în ianuarie, sugerând că aceasta a depășit așteptările de creștere pentru a se contracta doar cu aproximativ 2,5% în cursul anului 2022. Dinamica reală a economiei s-a dovedit a fi mai bună decât multe previziuni ale experților, a declarat el în timpul unei reuniuni virtuale privind economia. Între timp, economia Ucrainei s-a contractat cu peste 30 la sută.

Rămâne neclar ce legături a avut imperiul de afaceri al lui Prigozhin cu MTS Bank. Statele Unite au impus sancțiuni asupra băncii în martie, la doar câteva săptămâni după ce aceasta obținuse o licență de afaceri în Emiratele Arabe Unite. Licența a fost ulterior revocată de Abu Dhabi, având în vedere sancțiunile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.97
Diferența 0.0010
Zi precendentă 4.969
USD
Azi 4.5781
Diferența -0.0004
Zi precendentă 4.5785
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 27-07-2024
EUR flag1 EUR = 4.9700 RON
USD flag1 USD = 4.5781 RON
GBP flag1 GBP = 5.8914 RON
CHF flag1 CHF = 5.1865 RON
AUD flag1 AUD = 3.0027 RON
DKK flag1 DKK = 0.6660 RON
CAD flag1 CAD = 3.3139 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0297 RON
NOK flag1 NOK = 0.4154 RON
SEK flag1 SEK = 0.4235 RON
XAU flag1 XAU = 349.3503 RON
Monede Crypto
1 BTC = 310454.01RON
1 ETH = 14904.65RON
1 LTC = 326.88RON
1 XRP = 2.73RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.86% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.80%
6 luni: 5.85%
12 luni: 5.90%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET18562.570.62%
BET-BK3451.260.29%
BET-EF1000.000.00%
BET-FI60522.910.44%
BET-NG1324.700.60%
BET-TR40567.250.64%
BET-TRN39460.390.64%
BET-XT1582.580.60%
BET-XT-TR3406.050.63%
BET-XT-TRN3319.700.63%
BETAeRO1041.04-0.45%
BETPlus2742.330.56%
RTL40817.270.65%

Opinii

Preț halucinant ca să îți pui prosopul pe plajă

200 de lei ca să stai cu prosopul pe plajă. Românul, mai tare ca francezul de la Saint Tropez

Litoralul românesc continuă să ne surprindă...

Tren deraiat / Foto: Replica Online

Călătoriile cu trenul au devenit sport extrem în România

Căile Ferate din România se mai țin în doar...

Cosmin Marinescu

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel