Unde sunt banii murdari ai oligarhilor ruși? Britanicii știu ei ce știu

Simona Haiduc |
Data actualizării: | Data publicării:
Banii sunt ascunși practic la vedere
Banii sunt ascunși practic la vedere

Ca răspuns la agresiunea Rusiei din Ucraina, Guvernul premierului Boris Johnson a promis să stopeze, în sfârșit, fluxul de capital rusesc dubios, privându-i, astfel, pe rușii cu foarte mulți bani să influențeze politica Marii Britanii. BBC prezintă concluzia, deloc încântătoare, a unei comisii parlamentare.

Sancțiunile sunt haotice și temporare, noile legi împotriva deturnării de fonduri nu funcționează încă, eliminarea vizelor de aur s-a dovedit un eșec din lipsă de fonduri suficiente, arată un nou raport al Comisiei pentru afaceri externe din Camera Comunelor.

"Declarațiile guvernului contrazic realitatea. Legile pe care le-a introdus sunt insuficiente, iar sancțiunile împotriva cetățenilor și companiilor rusești nu rezolvă toate problemele", a spus șeful comisiei, Tom Tugendhat, membru al Partidului Conservator al lui Boris Johnson, aflat la guvernare.

Miliarde de lire sterline

Într-un amplu raport intitulat "Moscow Gold: Corupția rusă în Marea Britanie", Comisia a cerut guvernului încă din 2018 să închidă "spălătoria" britanică pentru banii murdari ai Rusiei. Dar cabinetul a ținut cont de recomandări doar după ce, în iarna trecută, Rusia și-a desfășurat armata la granița cu Ucraina. Guvernul a impus sancțiuni și a accelerat adoptarea în parlament a Legii privind criminalitatea economică, blocată de mult timp. Act normativ menit, printre altele, să-i dezvăluie pe adevărații proprietari ai vilelor luxoase din Londra și ai proprietăților englezești înregistrate pe numele unor companii offshore.

Aproape 7 miliarde de lire sterline de bani dubioși sunt investiți în proprietăți britanice, a declarat Johnson în parlament pe 25 ianuarie, când a introdus legea și s-a angajat să "scoată la lumină banii rușilor". Iar ministrul de externe Liz Truss a adăugat că "oligarhii lui Putin și companiile care sprijină autoritățile ruse nu vor avea unde să se ascundă".

Nu a funcționat, au concluzionat autorii raportului. "În parlament, miniștrii au fost foarte vocali cu privire la necesitatea de a pune capăt cleptocraților, dar vorbele nu au fost însoțite de acțiuni constructive", au punctat parlamentarii. Între timp, veniturile din corupție continuă să curgă în Marea Britanie.

Spălătoria este încă deschisă

"Ministrul de Externe a spus că nu vor avea unde să ne ascundă, dar oligarhii se ascund în liniște chiar sub nasul nostru", scriu parlamentarii. Registrul imobiliar promis nu a fost încă lansat și nu este clar cum anume va funcționa, notează comisia din Camera Comunelor. În plus, criteriile de divulgare propuse lasă oligarhilor, funcționarilor corupți și mafioților opțiunea de a evita să fie expuși prin reînregistrarea proprietăților offshore în care sunt înregistrate proprietățile lor britanice pe numele copiilor sau al rudelor lor.

"De prea mult timp, un guvern după altul a permis cleptocraților și oamenilor de afaceri necinstiți să spele bani murdari prin spălătoria londoneză", a declarat Tugendhat. Fostul militar, care a servit în Irak și Afganistan, Tugendhat nu este un susținător al lui Johnson. "Statutul Marii Britanii de refugiu sigur pentru bani murdari este o pată pe reputația noastră. Guvernul are responsabilitatea de a alinia legile la moralitatea poporului britanic și de a închide toate găurile care permit astfel de operațiuni”, a adăugat el.

Sancțiuni "oarbe" și vize "de aur

Declarațiile răsunătoare ale lui Johnson și ale miniștrilor săi despre o ruptură decisivă cu Rusia sunt bune, iar legile sunt și mai bune. Dar situația nu se va schimba atâta timp cât se vor aloca bugete minore pentru a lupta cu sumele uriașe ai bogaților ruși, a avertizat Tugendhat. "În această bătălie, noile legi reprezintă doar jumătate din luptă. Agențiile de aplicare a legii au nevoie de fonduri, de resurse și de personal foarte specializat pentru a-și eficientiza activitatea", a spus el.

"Ordinea în care oligarhii au fost puși pe listele de sancțiuni arată absența unei strategii coerente și pare mai degrabă o copiere oarbă a ceea ce aliații făcuseră deja", a adăugat parlamentarul. Oficialii au demonstrat că nu sunt siguri cine are legături cu Kremlinul și care este situația lor financiară. În plus, sancțiunile sunt impuse printr-o procedură accelerată și sunt limitate la 56 de zile, cu posibilitatea unei prelungiri unice la 112, după care ar trebui să se prezinte o justificare mult mai serioasă pentru includerea pe liste, ceea ce necesită o muncă serioasă și crește riscul ca acestea să fie contestate cu succes în instanță.

Finanțarea partidelor politice 

În februarie, ministrul de interne Preeti Patel a închis schema de eliberare a ”vizelor de aur” pentru investitori și a anunțat că este "doar începutul unei noi runde de combatere a spălării banilor și a infracțiunilor economice". Parlamentarii i-au reamintit că startul a fost dat încă din martie 2018, când autoritățile au lansat un audit al "vizelor de aur" emise între 2008 și 2015, înainte de prima înăsprire.

Peste 700 de ruși s-au folosit de această schemă. Din acel prim val, cine dorea, primea imediat pașaport britanic și, odată cu el, dreptul de a finanța partidele politice. De aceea, când guvernul Johnson a început să amenințe cu sancțiuni împotriva "oligarhilor lui Putin", i s-a amintit de "pașapoartele de aur" și de banii ruși din visteria partidului său.

"Rezultatele auditului nu au fost încă publicate", scriu parlamentarii. - În plus, îngrijorătoare este și incapacitatea guvernului de a răspunde la întrebarea câți deținători de vize de investitor au sfârșit prin a obține cetățenia britanică". Cel puțin opt persoane din sutele care au fost sancționate pentru războiul din Ucraina au deținut cândva o viză britanică "de aur", au notat ei. "Vom evalua cât de eficient aplică Marea Britanie presiunea sancțiunilor asupra Rusiei și, mai important, cum se asigură guvernul că sancțiunile au efectul dorit”, au promis membrii comisiei. 

Citește și Oligarh rus: Ajunge! Nu mai condamnați DEGEABA oameni de afaceri!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9695
Diferența -0.0035
Zi precendentă 4.973
USD
Azi 4.6078
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6085
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9695 RON
USD flag1 USD = 4.6078 RON
GBP flag1 GBP = 5.8126 RON
CHF flag1 CHF = 5.1124 RON
AUD flag1 AUD = 3.0018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6662 RON
CAD flag1 CAD = 3.4003 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4239 RON
SEK flag1 SEK = 0.4304 RON
XAU flag1 XAU = 330.7911 RON
Monede Crypto
1 BTC = 319458.50RON
1 ETH = 16117.30RON
1 LTC = 482.39RON
1 XRP = 2.88RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.06%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17031.46 0.61%
BET-BK 3116.55 0.40%
BET-FI 60503.98 -0.32%
BET-NG 1226.12 0.74%
BET-TR 35338.24 0.61%
BET-TRN 34523.73 0.61%
BET-XT 1453.03 0.53%
BET-XT-TR 2981.02 0.53%
BET-XT-TRN 2917.21 0.53%
BETAeRO 1081.59 -0.28%
BETPlus 2512.07 0.57%
RTL 37411.39 0.57%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel